Грандиозният парад в Пекин: 70 г. Китайска народна република

Той е най-големият в цялата история на Китай
Обновена: 1 окт 2019 10:02 | 1 окт 2019 09:10, Елка Василева
112

Тържествата в чест на 70-годишнината на Китайската народна република започнаха в 10 часа местно време (05:00 българско) на централния площад Тянанмън в Пекин, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Президентът на Китай Си Дзинпин, министър-председателят на Държавния съвет Ли Къцян, други членове на ръководството на страната и бившият държавен глава Дзян Дзъмин се качиха на трибуната.

Ли Къцян обяви началото на тържествата. Бяха изстреляни 70 залпа с парадни оръдия, знаменитата група на почетния караул на Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) изнесе знамето на Китай на площада и го издигна, след което военен оркестър изпълни националния химн.

След това президентът на Китай даде заповед за начало на военния парад за отбелязване на 70-годишнината от основаването на народната република.

Още по темата

„Здравейте, другари! Добре се потрудихте, другари“, поздрави Си Дзинпин военнослужещите , облечен в тъмно сива униформа, наричана още „маодзедуновки“.

По своя мащаб военният парад ще надмине всички подобни паради в историята на Китай: в него участват 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. След преминаването на войските в града ще започне празнична демонстрация, в която ще вземат участие около 100 хиляди души. В чест на държавния празник се планира да бъдат пуснати 70 хиляди „гълъба на мира“, както и толкова цветни балона.

Армията показа някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската народна република, част от които досега не бяха виждани от широката общественост.

Парадът показа нагледно бързото развитие на китайските оръжейни технологии. Според чуждестранни анализатори Пекин е близо до паритет със САЩ, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области.

Китайската народноосвободителна армия е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и жени в униформа. Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново поколение подводници с ядрени двигатели.

За пръв път бяха показани системите "Дунфън 17", ракетата-носител на свръхзвуков летателен апарат, който според чуждестранни анализатори може да извършва високоскоростни маневри с цел избягване на противоракетна отбрана.

Показана беше и ракетата Дунфън 41 с обхват до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят отделни цели.

Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета "Дунфън 100" може да се използва за унищожаване на укрепени цели и бункери, според китайски медии, цитирани от ТАСС.

Показана беше и нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на съветския Ту-16), разработен с цел да може да носи стратегическа крилата ракета "Дунфън 10А".

Акцентът върху ракети и други оръжия с голям обхват отразява стремежа на Пекин да измести Вашингтон като водеща силва в региона и да наложи своите претенции към Тайван, Южнокитайско море и други спорни територии, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Китайският военен бюджет е втори по големина в света, достигайки 250 милиарда долара миналата година, в сравнение с 650 милиарда долара, похарчени от САЩ, по данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ). Китай има около 280 бойни глави срещу 6450 за САЩ и 6850 за Русия. Пекин иска да има достатъчни сили за ядрено възпиране, но заявява, че няма да използва първи ядрено оръжие при евентуален конфликт.
 

Снимка: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Китайпарад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
3
 
! Отговори
истината боли 1 от 2 преди 4 години
ситуацията с Китай е меко казано нелепа-откраднаха Френските ядрени реактори, в момента над 50% от новите АЕЦ в строеж в Китай (почти 10) са с тези копирани клонинги, Франция се бори в съда-отказаха се,след няколко години като Европа съвсем западне, сигурен съм,Франция ще си купува собствените реактори от Китай. Червената Народоосвободителна Армия на Китай,шпионира мрежата за секретни комуникации на ЕС от поне 3 години,ЕС даде пресконференция и го замете под килима-поредниятакт на война от Китай
61
1
 
0
 
! Отговори
Сс преди 4 години
До до 68 А защо протестират тогава. И обявиха че този ден е ден на тъга за тях. Или тук подхожда вица за Шерлок Холмс ....
60
3
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
от какво да се отделят, като те в последните 2 века не са били част от Китай, още по-малко от Комунистически Китай?!
59
5
 
7
 
! Отговори
Cc преди 4 години
До Какво предават Да, видяхме какво става в Хонг конг. Протести, предизвикани от краварите. Като се отделят ще цъфнат то ще вържат, а?! Краварите газ пикаят че не успяха през 80 та да насадят псевдодемокроциата си и се чудят как да правят провокации. Само че там не е Европа и няма *** ценности.
58
9
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
не съм вярвал, че ще доживея, всички медии в България, да възхваляват Комунизъм от Най-Извратен Тип, какъвто е Китайският, Комунизъм който дори СССР не възприемаше и 1969 в Съветско-Китайската Война, Хрушчов така трябваше да им нашока канчетата на Комунистите от Пекин, че повече и да не се сетят за СССР. Всъщност, те оттогава се съюзиха със САЩ срещу СССР, но както предадоха СССР, така и сега предадоха САЩ и ги крадят - вчера в Калифорния арестуваха поредният Китайски Шпионин!!
57
1
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 4 години
А бе те ще видят и ще почувстват какво ще стане след празника.
56
6
 
2
 
! Отговори
bobov преди 4 години
Китайците,са мъдри те правилно са прочели Маркс и неговата теза,че комунизма ще се установи първо в най развитите капиталистически страни.Не е далечен времето на Червен Китай и Червена Америка срещу фашистка Русия.
55
7
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Очевидно правилно са постъпили преди 30 години на Тянънмън като смачкаха метежа на техните си Лукановци!Ако не бяха го направили,сега щяха да са колония на САЩ,фабрика работеща за жълти стотинки.
54
4
 
10
 
! Отговори
Мда преди 4 години
То китайският комунизъм не е баш комунизъм,но пък е по-ефективен от всичко друго,така или иначе.
53
1
 
5
 
! Отговори
stoedin преди 4 години
Впечатляващо. Но въздухът е изключително мръсен. Не става.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Какво предаваттия са ренегати, англия ги е промила отдавна за стоте години колоничество! но ще се оправят! китай ще се погрижи!
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До странджатакато почнем да изреждаме: хартията, барута, порцелана, коприната, фойерверките, арбалета, сметалото, алкохол още преди 9000 години, чаят, компаса, печатането на папируси /книги/, чадъра! и то по време, когато европата е била още по времето на минойската цивилизация! в америка си е била на индианците и никой още не е предполагал за съществуването и! и още, това, което китай направи за десетина години, сащ и запада го влачат поне 70 години! а какво ще са след още 10...?
50
1
 
7
 
! Отговори
K6 преди 4 години
Трудно е да си ги представим, един кмет на Шанхай е отговорен за 20 милиона души, мисленето им е много по различно ,могат да ни хапнат за закуска
49
4
 
15
 
! Отговори
До 56 Какво предават преди 4 години
Какъв народ бегендир ? Платенисоросоиди на които Китай ще види сметката сега след празника. Доста време ги търпи.
48
22
 
8
 
! Отговори
Какво предават преди 4 години
CNN предава директно от Конг Конг. Гледайте там какво става, а не четете само червената пропаганда. Накратко- там е война , народа е масово по улиците и протестира!!
47
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми и ние евро-ориентираните и атлантико-любците си имаме паради! И то какви паради! Шарени, пищни, гей-паради!
46
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората си строят държавата така както я разбират.Икономиката им е във възход.Огромни градове,инфраструктура,усмихнати,любезни хора.Тука наш *** си пърди в .....и натиска клавишите да ги обсъжда и плюе.
45
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе незнам какъв социализъм имат,ама знам,че наште комунисти от Герб и БСП нямат нищо,ама нищо общо с тяхните.Живеем в огледалният свят на Китай-там ред и законност,тука хаос и безредие.И звездите ми говорят...Честитя им празника.Заслужават го.
44
22
 
4
 
! Отговори
странджата преди 4 години
Това което ни показват е фото шоп китайците имат слаба армия и не дисциолинирана и не могат да на правят такъв парад.Китайците са мързеливи ако бяха трудолюбиви щяха да емигрират в САЩ но там ще ги карат да работят.Някой да е прочел в САЩ нещо да е направено от китайци,няма такова нещо,китаец трудолюбив.
43
2
 
13
 
! Отговори
селянин преди 4 години
едни го могат при комунизмо други при демократията само при нас нищо не става чекаме я фолксваген я европа я марсианците да ни оправят

Спонсорирани публикации