Ленин Морено спря субсидиите за горивата и Еквадор избухна

Съобщава се за плячкосвания в страната и за недостиг на храни в магазините
9 окт 2019 21:30, Елка Василева
31
Ленин Морено спря субсидиите за горивата и Еквадор избухна
Снимка: Reuters

Еквадор преживява дни на народно недоволство, след като президентът Ленин Морено спря субсидиите за горивата - ход, който провокира демонстрации и сблъсъци в малката южноамериканска страна. Асошиейтед прес прави кратък обзор на хаоса, в който една от най-лошите политически кризи от много години насам тласна Еквадор.

Защо в Еквадор има безредици?

Миналата седмица Морено обяви спиране на правителствените субсидии, които гарантираха ниски цени на горивата. Той каза, че ходът е част от пакет от мерки, имащи за цел да съживят еквадорската икономика. Съобщението провокира стачка на транспортни служители, която приключи няколко дни по-късно, но сблъсъците с участието на младежи и представители на туземните общности на Еквадор продължават да държат правителството под напрежение.

Големите безредици отразяват чувството на отчужденост у много хора, които и допреди това страдаха от икономически затруднения. Икономическите проблеми се коренят в големия държавен дълг, наследен от правителството на президента Рафаел Кореа (2007-2017 г.). Приемникът му Морено също се опитва да получи заем от международни институции, особено от Международния валутен фонд.

Как се справя Морено с кризата?

Президентът възприе твърд подход и каза, че няма да се откаже от решението си за субсидиите за горивата и обяви извънредно положение, когато демонстрациите започнаха да излизат от контрол. Правителството съобщи, че около 350 души са задържани за блокиране на движението по пътищата, възпрепятстване на обществените услуги и за атаки срещу полицаи.

Още по темата
Морено може би се надява да се справи с демонстрациите и смята, че в крайна сметка те ще затихнат. Ситуацията обаче става все по-неприятна с появата на демонстранти от туземните общности, което подчертава задълбочаващите се разделения. Появиха се информации за плячкосвания и признаци за недостиг на хранителни продукти в някои магазини, което влошава положението на хората, които и до този момент с усилия задоволяваха основните си нужди.

Правителството твърди, че икономическата парализа, която причиняват уличните протести, струва на Еквадор 70 милиона долара дневно - ситуация, която, докато трае, вероятно ще засилва общественото недоволство.

Колко уязвим е Морено?

Еквадорският президент направи обръщение в понеделник вечерта (след пореден ден на протести, барикади по пътищата и други смущения на нормалния живот) по националната телевизия, като съобщи, че е преместил правителствената администрация от Кито в пристанищния град Гуаякил.

Въпреки политическата несигурност и разпространяваните за президента слухове, някои експерти са на мнение, че за него не съществува директна заплаха да бъде свален или принуден да подаде оставка. Изглежда, че Морено има подкрепата на военните.

Освен това опозицията е разделена между тези, които се дистанцират от наследството на Кореа и верни поддръжници на бившия лидер, чието управление бе помрачено от опасения за корупция.

Има ли прецедент на кризата в Еквадор?

Еквадор е преживявал подобни кризи и в миналото. Най-скорошната беше през 2005 г., когато президентът Лусио Гутиерес, пенсиониран офицер от армията, подаде оставка след продължили няколко дни протести, в които се включиха и представители на туземните общности. Военните мълчаливо одобриха оставката, провокирана от растящата съпротива срещу някои политики на президента като уволнението на високопоставени съдии.

Гутиерес, който бе обвинен в уклон към авторитаризъм, бе заменен на президентския пост от вицепрезидента си Алфредо Паласио. Гутиерес по-късно се кандидатира за президент, но загуби изборите от Кореа.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ленин Морено не е комунист!Афишира се за човек с леви убеждения,но само толковапрактически се изявява като десен политик.Ленин Морено предаде Асанж на британците,обвинява Венецуелския Президент Мадуро ,че подстрекава протестите!Шефаката на МФВ Сталинка Георгиева похвали Морено за увеличението с 123% на горивата! Пък после защо се появявал някой като Кастро и Чавес !
7
2
 
16
 
! Отговори
Ленин го видяхме преди 4 години
Да видим нашата Сталинка какво ще направи сега в МВФ-то.
6
3
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИНВАЛИДА ЛЕНИН МОРЕНО КОЙТО ПРОДАДЕ АСАНДЖ НА ФАЩ НЕ Е ПО РАЗЛИЧЕН ОТ ТУИГ ОТ АНИМАЦИЯТА МЕЧЕТО РЪКСПИН!!ТУИИГ ЕДНО ПОДМОЛВНО И ГАДНО АЛЧНО СЪЩЕСТВО ПРОДАДЕ ДОРИ МАЙКА СИ ЕЛЕОНОР ТУИИГ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЧУДОВИЩАТА И ЗЛОДЕИТЕ ЗА ПАРИ!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Ленин Морено идва Сталин Гутиерес. Той ще оправи нещата.
4
10
 
16
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Айде сега да четат коментиралите под другата статия за Еквадор. Дано вдянат нещо, ама няма.Комуниста Кореа оставил огромен дълг и си бил камшика от власта. Да е познато? Наследникникът му търси още пари назаем от "мръснитите капиталисти", че да закрепи малко от малко положението. Що не търси от венецуелските, кубинските или корейските дрОгаре? Или от много богатия Китай, ами тича при МВФ? Спокойно, сега Сталинка ще му даде - нали са от един отбор.
3
9
 
14
 
! Отговори
Георги Жеков преди 4 години
Здравейте роби на комунизма! Тук за коментарите на комуноиди, подкрепящи Ленин!
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В коя страна по света комунистите не са диваци и варвари?
1
6
 
28
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Един човек Ленин казва ли се, хаир няма от него.

Спонсорирани публикации