Разпадът на ЕС – не е немислим, но не е и благоприятен за Русия

Русия и Европейският съюз споделят обща кръвоносна система
21 ное 2019 20:00, Нели Христова
195
Разпадът на ЕС – не е немислим, но не е и благоприятен за Русия
Снимки: Reuters

Вчера президентът на Русия Владимир Путин даде точна прогноза за разпада на Европейския съюз. Според него, до 2028 година краят на ЕС ще е дошъл, а много държави от Източна Европа ще са поели по пътя на Великобритания.

Според Дмитрий Бавирин, доскоро подобно нещо бе сякаш немислимо, а сега изглежда съвсем вероятно. Най-вероятно обаче разпада на ЕС няма непременно да е добра новина за Русия.

"Когато Владимир Путин казва, че разпадането на ЕС може да не приключи с Великобритания, това изобщо не е злорадство, напротив: Русия не пожелава на Евросъюза такава участ, а иска "предсказуем и разбираем партньор". Има си причини за това", пише Бавирин във вестинкик "Взгляд", цитиран от БТА.

Още по темата

В своя материал, той обяснява за връзката на Русия с ЕС и как "кръвоносната им система е до голяма степен обща".

"В наш интерес е всичко да се запази и да функционира ефективно - подчерта руският държавен глава. - Следим с тревога какво се случва там, тъй като съществена част от златновалутните ни резерви са номинирани в евро и за нас, независимо от спада в търговския обмен след различните санкционни решения, ЕС си остава най-големият търговско-икономически партньор."

С други думи, тръгне ли ЕС да се разпилява като къщичка от карти, сериозно и неизбежно ще пострадат не само икономиките на страните членки, а и тази на Русия: кръвоносната им система вече до голяма степен е обща - и не става дума само за газа.

Друг въпрос е, че според Путин тъкмо икономиката може да стане фактор за дезинтеграция в ЕС. Той не говори за икономическа криза, а за икономическия ръст по източните граници на ЕС - там просто ще превъртят от охолство.

Логиката тук е прозрачна: докато Брюксел финансира разнообразни програми за развитие и предоставя преки дотации на източноевропейските страни в стремеж да изглади контрастите, намалявайки изоставането на бившите участнички във Варшавския договор от "стара Европа", за Полша, Унгария и останалите е изгодно да бъдат в състава на ЕС.

Но щом само се превърнат от реципиент в донор и се наложи да дават назаем собствени средства, подкрепяйки изоставащите, тези страни може да изгубят всякакво желание за членство в ЕС. Развитие, което е абсолютно неизбежно - въпросът опира само до време и Брекзитът очевидно ще ускори нещата, тъй като Великобритания бе сред страните донори.

В момента икономиката на Източна Европа общо взето расте по-бързо от тази на Запада с изключение на държавите джуджета и офшорна Ирландия, която е сред днешните лидери. В бившия "съветски блок" годишното увеличение е 3 до 5 на сто, по на Запад - в най-добрия случай 2 процента, а в най-големите икономики около един процент. За това естествено допринася и ефектът на "ниския старт", но изоставащите упорито наваксват и очевидно напредват.

Ако оставим настрана сравнително преуспяваща Естония, най-добре се справят Унгария (точно там има ръст от 5 на сто), Полша, Чехия и Словакия, където населението вече получава високи или поне задоволителни доходи. По чудно съвпадение тъкмо тези държави формират собствено политическо обединение - твърд опонент на официален Брюксел.

Говорим за Вишеградската група, създадена още през 1991 г. По ирония на съдбата членките й се обединиха тогава, за да вървят заедно към ЕС и взаимно да се подкрепят по пътя. Времената обаче се смениха: сега четворката остро критикува Брюксел заради миграционната му политика, а еврочиновниците - за "необоснована намеса в работите на суверенни страни", тоест в техните собствени.

В три от четирите държави властта вече е в ръцете на евроскептици. В Полша управлява партията "Право и справедливост", разгромила съперниците си на последните избори под лозунги, изпълнени с консерватизъм, полски национализъм и критики към Берлин и Брюксел.

В Унгария не се предават партията "Фидес" и премиерът Виктор Орбан, наричан "Путин на Евросъюза" и "главен враг на глобалиста Сорос". А в Чехия сполучливо се допълват ексцентричният президент Земан, явен симпатизант на Русия, и премиерът Бабиш, срещу когото привържениците на "единна Европа" (най-вече младежта) тихомълком готвят собствен "Майдан".

Доста са разликите между тези страни - къде е толерантна и атеистична Чехия, къде е Полша, богомолна до мракобесие, или Унгария, която до днес се мисли едва ли не за империя. И все пак нещо ги обединява - те са формирани и узрели до сегашното си състояние именно като национални държави с остър усет за ценността на понятието суверенитет. Затова нека не се чудим, че либералните чехи вече два пъти поред избират президенти, демонстративно неизползващи знамето на ЕС, макар законът да ги задължава.

В очите на мнозина поляци, унгарци, чехи брюкселските бюрократи са само ново, подобрено издание на "съветските другари" - посягат на традициите им като независими нации и слава богу, че не пращат танкове засега.

Виждаме у тях чувство за уязвена донейде национална гордост и неприемане на евробюрократите - неизбрани от никого и съмнително ефективни, но решени да сложат под общ знаменател твърде различните държави в ЕС. Ако това бъде съчетано с явна икономическа нецелесъобразност страните им да членуват в общността, прогнозата на Путин има шанс да се сбъдне.

Ще подчертаем: явна нецелесъобразност. Сериозни щети, както казахме, се очакват от множество не тъй очевидни процеси, нарушени, защото ЕС се цепи по шевовете. Няма обаче авантюри, в които не би дръзнал да се впусне един истински популист - а популистите са на почит в днешна Европа.

Всъщност никой в ЕС май не спори вече с извода, че общността е в структурна криза. Населението на много страни все по-настойчиво тества якостта на тази конструкция. Изборните победи на евроскептиците изглеждат отвътре дори по-ефектно от впускането на Великобритания в свободно плаване.

Естествено после мнозина ще съжаляват. Мнозина съжаляваха навремето и за края на социалистическата епоха. Но колелото на историята не дава заден ход - затова пък нищо чудно да се превърти отново. И пак да видим в Източна Европа същите политически процеси като в края на 80-те и началото на 90-те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С рубли може да си облепиш клозета. Руснаците се кланят на долара. Беше 30 рубли за долар, сега вече е 63. Обедняха двойно защото са агресори. Докато не се укротят ще обедняват още. Миналата година се тровеха с шампоан, тази зима и за това няма да има.
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60Купуваш дръжки с елементи... и от нищо не могат да те защитят...даже от собствената ти простотия.--------Кофти а, че ще имаме 10 пъти по добри самолети от руските кофчези. Много ви е болоно на русофилите, че купихме супер самолети от САЩ..... ама стига ви толкова, Сумати пари наля България в руската дупка, то не е най скъпата газ, то не бяха реактори за милиарди долари. Стига вече. ОТ ТУК НАТАТЪК НИЩО НЯМА ДА КУПИМ ОТ РУСИЯ. ЗАПОМНЕТЕ ГО!
58
6
 
4
 
! Отговори
Щом Шундин каже преди 4 години
Че няма да нападат никого значи Белорисия е изгоряла до седмица!Алкашите лъжат повече от дърти представители на ромското малцинствоМдаа
57
4
 
6
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ преди 4 години
В България времето е Спряло някъде около 1992 година - Глад , Деца Умират , Пенсиите са Ниски , Бананите са по 5 лева , Заплатите са по 500 лева , Няма Вода .
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колега 58-ми. Вашите съждения са абсурдни, от което може да се направи единствения извод, че Вие сте ***.
55
5
 
5
 
! Отговори
За 58 путки заспала преди 4 години
Купуваме чисто нови самолети със елементи на Ф35За да не може *** да ни открадне Варна Поняла?
54
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-бедната страна в ЕС купува остарели самолети за милиарди от господарите си отвъд океана.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия отписва над 20 милиарда долара африкански дълг.
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това джудже вече и руснаците не могат да го траят, не само целия ЕС и поне половината от останалия свят. ууууу 20 години то бива диктатура ама това на нищо не прилича.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британски министър: Не е редно българите да имат повече права от хората от Бангладеш. Не е правилно хора от България и Словения да идват във Великобритания без никакви ограничения и автоматично да имат права, каквито хората от Бангладеш или Сингапур нямат, написа британският министър Майкъл Гоув.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има проблем с пенсиите през следващите години.
49
3
 
3
 
! Отговори
Евродемократ преди 4 години
За всичко е такова Путин и Русия такова, за всичко са виновни Путин и Русия. И комунистите такова.
48
5
 
6
 
! Отговори
хахахахаааа.... преди 4 години
До Анонимен 45В България няма икономика...
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е набор на Черна гора и Босна.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2028 година краят на ЕС ще е дошъл.................
45
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Путин тайно мечтаел да прилича на Борисов
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската икономика е от сорта на малък френски департамент.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е силен Европейски съюз е добре за Русия, за това приказките ,за хибридните войни за дестабилизиране на Европа за глупости. По скоро Сащ има полза от слаб и покорен ЕС и първопричината за Брексит!
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Размерът на руската икономика е смешен, колкото този на Бенелюкс. При това Русия е изцяло зависима от цената на петрола и долара, нещо върху което америка има почти пълен контрол. Докато Русия е бензиностанция на развитите държави, тя никога няма да има сериозно влияние.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Смях в САЩ стандарта е по-висок от ЕС.

Спонсорирани публикации