Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж
8 дек 2019 17:00, Анисия Иванова
255
Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде
Снимка: БТА

От понеделник руснаците, които публикуват връзки към чуждо медийно съдържание, могат да бъдат наречени "чужди агенти" и систематично и законно да бъдат тормозени от страховитата бюрокрация и правната система в страната, пише Леонид Бершидски в свой коментар за Bloomberg.

Законът беше бързо приет от парламента и подписан от президента Владимир Путин малко повече от месец, след като осъдената в САЩ Мария Бутина, известна като "защитникът на оръжията“, се върна в Москва. Тя прекара 15 месеца в американски затвор за това, че действа като нерегистриран чужд агент.

Още по темата

Русия има закон за чуждите агенти от 2012 г. Той се прилага срещу неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране. На тези групи беше забранено да участват в „политически дейности“ (като мониторинг на изборите), те бяха подложени на задълбочени правителствени одити, а също така и принудени при всичките си външни комуникации унизително да разкриват своята „чуждестранност“. Десетки жалби по повод закона са подадени до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, но той тепърва ще се произнася по тях.

Малък брой медийни организации – тези, които са финансирани от Конгреса на САЩ като "Гласът на Америка" и "Радио Свобода" – също бяха определени като чуждестранни агенти.

Новият закон дава възможност да се слага етикет за чуждестранни агенти на физически лица, по-специално на тези, които разпространяват съдържание от медии или други институции, определени като чуждестранни агенти, както и на лица, които получават всякакъв вид финансиране от чуждестранен източник.

Служител на група за правата на човека или просто получател на съобщение от свои роднини в чужбина, трябва само да публикува във Facebook линк към новина на Радио Свобода, за да бъде приложен законът. Тогава този човек ще се озове в специален списък от "агенти“ и ще бъде задължен да се регистрира като компания, така че финансирането му да бъде прозрачно за държавата. Руски журналист, работещ за "Гласът на Америка", също попадна в списъка на чуждите агенти.

Руското министерство на правосъдието трябва само да реши, че други чужди медийни организации са агенти за голям брой руснаци, които работят за тях, или просто да споделят техните новини, за да бъдат официално заподозрени – и определени като такива за данъчната бюрокрация, полицията и агенцията за цензура в Интернет, която има право да блокира сайтове.

Неуспелите да се регистрират, да отворят фирма или неотбелязали дадени публикации като идващи от чужд агент, ще се наказват с глоба стойността, на която все още не е определена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
19
 
14
 
! Отговори
разбрахте ли защо преди 4 години
Путин започна да крещи срещу пролетарския вожд Ленин? - ами първо защото според марксизма-лининизма олигарси като него и свитата му трябва да бъдат обесени, имането им национализирано, а на Путин имането дето окраде му е свидно.Второ, Путин започна да се самоопределя като могъщ властелин и като всеки фараон започна да прави погребални приготовления, а по-добро място за трупа му от мавзолея на Ленин няма да намери, затова подгрява руснаците да изхърлят вожда, и размерите им едни... тип джудже.
66
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ремонтираха ли мавзолея?Да не подготвят втора заседателна зала?
65
14
 
19
 
! Отговори
човек преди 4 години
Той явно е чалдиcaл, както Хитлер 1945 г. в края на Втората Световна Война, в бункера си в Берлин, когато започва да фантазира за въображаеми армии които отдавна са разбити, с генерали които са мъртви.Нека фантазира. Нека си въобразява. Краят му не е далече!!!
64
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин се е хвърлил през прозореца преди години от страх от американците, а това е негов двойник.
63
18
 
16
 
! Отговори
Внук на партията!!! преди 4 години
Пра дядо беше червен! Демокрачтите вече 30 год. не могат да откраднат това което построиха онези хора! Червени, но горди! Сини, но прости продажници...
62
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците дълго запрягат, но бързо карат. Няма да мине много време и ще повлекат вресливото джудже към Боровицката кула, където ще го провесят от зъберите на Кремълската стена.
61
12
 
17
 
! Отговори
рон бургунди преди 4 години
Според мен Русия трябва да работи ( и тя го прави) в посока пълно отвръщане от Империята на злото САЩ и Англия. Финансово, търговско и всякакво. СПоред мен те работят над това. Търговия с ЕС и Азия е достатъчно а и ЛАтинска Америка. Да се направи база в Куба на всяка цена за да се държат ония кравари изкъсо.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да и аз дочух слух, че е искал да скочи през балкона с виковете "руснаците идват" едвам го спрели
59
7
 
25
 
! Отговори
Ийон Тихи преди 4 години
Браво, само така. Англосаксонската п***плач разбира само от сила. Натискане до дупка, пълен отказ от долара и дистанция от САЩ и Англия. Търговия само с нормални държави. Има такива достатъчно по света.
58
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мумията е много нервозна напоследък !...да не я е подгонил климактериума ?
57
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той Путин е пуснал най-много чужди агенти из Европа.
56
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе завърши ли ремонта на мавзолея пред Кремъл ?
55
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Соросляците ги нарекли агенти и ония газ пикаят в коментарите
54
3
 
10
 
! Отговори
Tt преди 4 години
Най накрая ще измисли една бомба да изтрие живота на тази планета
53
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин трябва да го отстранят от власт и да го настанят в специално лечебно заведение да си лекува параноята.
52
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно навсякъде му се привиждат американски войници.
51
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския Гулаг се превръща в карцер. А това е добре за Човешката цивилизация.
50
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами "Русофилско братство" на кремълския шпионин Малинов трябва веднага да бъде забранено със закон !
49
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те наистина са навсякъде. Особено краварите и техните ***.
48
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тази пропаганда! Този зле, онзи зле, само пясъчните фараони и килимните поговци са върха. На хората им писна да им налагате стереотипи.

Спонсорирани публикации