Стефка Костадинова зове за защита на коректните руски спортисти

Примата на леката атлетика е категорична: Нулева толерантност за допинга
Обновена: 10 дек 2019 09:11 | 10 дек 2019 09:00, Красимир Ангелов
79
Стефка Костадинова зове за защита на коректните руски спортисти
Снимка: Булфото

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира обявеното от световната антидопингова агенция WADA 4-годишното наказание на Русия, която няма право да изпраща спортисти на Олимпийски игри и световни първенства.

Още по темата
"Винаги съм била за твърдо и безкомпромисно спазване принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. За това изцяло подкрепям нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепям и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове. Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега", се чете в позицията на кралицата на високия скок.

Тя подчертава, че нейната позиция по случая остава непроменена. "Още преди олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 казах, че прегрешилите и некоректните следва да понесат санкции. Но нека тези, които са били коректни, които са се подготвяли и състезавали според правилата, да бъдат допуснати до участие на най-големите форуми. Защото е много тежко да лишиш един спортист от права, когато е невинен, да го спреш за върховното състезание, за което се е подготвял в продължение на четири години. Както и да го лишиш от това да се състезава за родния флаг и да чуе родния химн при победа", смята Стефка Костадинова.

Тя припомня, че след решението на Световната антидопингова агенция (WADA) преди олимпиадата в Рио президентът на МОК Томас Бах предостави на всяка федерация правото да реши дали да допусне руски спортисти до своя турнир в рамките на олимпиадата.

"Както е известно, в леката атлетика наложиха вето за всички, но в повечето спортове имаше руски представители. Сега очаквам да се повтори същото – МОК да остави всеки спорт поотделно да прецени дали и кои руснаци да допусне до участие в Токио догодина", завърши своята позиция Костадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
9
 
! Отговори
Забрана преди 4 години
А точно днес пък излезе инфо, че наш борец-син на изтъкнат наш борец гърми 4 г. с допинг. И сигурно в борбата-само той взима допинг, а всички други карат на айрян? Туй борбата,щангите,леката атлетика,плуването-трябва тотално да се забранят-това не са спортове-това е "здраво зобене". И после -що щангисти на по 30- 40 г. умират! А футбола също трябва да се забрани заради гнусните тотаджийски резултати.А помислете си само-ако не се дават милиони на година за тия "спортове" колко пари ще има ?
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато има спазване на принципи, няма значение русофил ли си, или не.Помня американската лекоатлетка Мариан Джонсън, коятослед прекратяване на кариерата си, призна, че е употребявала допинг. И върна всичко.Спомням сибиблейската случка, когато Христос казва на тълпата, че ако има безгрешен, да хвърли камък. И никой не хвърлилкамък.Това е политически натиск за унижаване на един силен опонент.Ако някой от реширлите това, може да докаже, че неговите спортисти не приематдопинг, нека хвърли камък.
43
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коректните руски спортисти са добре дошли да се борят за предпоследното място с останалите коректни спортисти!
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сичко е ала бала Пр на Тръмп , наближават избори, на олимпиандата ще участват руснаци гаранция!
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли олимпиадата в Сочи, тогава *** се друсаха и обираха медалите. Помните ли или не помните??? Защо тогава никой не се сети, че има спортисти които година са тренирали за олимпиадата и са били прецакани? А?А сега се сещате, че е имало *** в сочи които може би не са взимали допинг
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Батето Иван Славков "Веднъж Стефчето си забрави Суриена и гащите у нас''
38
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не е ясно какво подкрепя и какво не подкрепя. Едно време скачаше и не плямпаше много. А сега не може да скача, а плямапането не си заслужава да се коментира
37
3
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
И американците и руснаците използват "допинг" ,в последните години се добави и Китай.Тези три страни имат лаборатории за стотици милиони долара които са по-напред от лабораториите на МОК и не могат да ги засечат,но тук видимо с руснаците е изтекла вътрешна информация и ...... . Едва ли има спортист който участва в международни състезания да не приема нещо,та вижте футболистите преди завършваха на 30-32 години,сега завършават кариерата си 35-38 години,да не говорим за Буфон и други личности.
36
5
 
21
 
! Отговори
Разгневен преди 4 години
Не съм русофил, но това вече на нищо не прилича! Да слагат всички руски спортисти под един знаменател... Ако има прегрешили, да си носят отговорността, но другите...
35
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
таа Стефка я наадрусаха,немаше допинг контрол едно време,и рипна 2 метра,бравоАма днес нема кой
34
1
 
5
 
! Отговори
-|- преди 4 години
...ипите на феърплея, честната игра и..."феърплей" и "честна игра" не са ли взаимозаменяеми
33
4
 
11
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
Сигурно се е преборила да оправи нашата борба и спорт като цяло, да премахне негативите от допинг скандалите с наши атлети?! Сигурно го е направила и ням какво друго да прави за нашия спорт, затова е подел да оправя руския! Това е се нарича работяга - за лудо работи, за лудо не стой!
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Стефке. Значи все пак са останали макар и малко, но истински БЪЛГАРИ.
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
понеже е модерно да се казва че русия води хибридна война срещу запада, е това е отговора в хибриден стил пък на запада
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JJАз разбирам защо я наказват така наречената рассия.Защото руските спортисти печелят възмутително много медали, на килограм. Освен това трябва да се подкопае почвата под краката на Путин. Не е ли заради това?
29
5
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
До ТТИ какво ти помага на теб това,бе л?вчо? Заплатата ти ще се повиши ли,бе кр?тЕн ?
28
7
 
11
 
! Отговори
гого преди 4 години
по тази логика утре спира патрулката прибира те, мятат ти едно обвинение мн в трафик на дрога и почвай да се защитаваш....нещо май издиша тази логика
27
8
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Стефче,че ти изстине местото !!! А иначе :под флага на Русия -има допинг,но под неутрален флаг-НЯМА ! ?б***ти лицемерието !!!
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам. Спортистите не се ли проверяват на самите състезания? Резултатите не излизат ли веднага? За какви замразени от години проби става въпрос?

Спонсорирани публикации