Стефка Костадинова зове за защита на коректните руски спортисти

Примата на леката атлетика е категорична: Нулева толерантност за допинга
Обновена: 10 дек 2019 09:11 | 10 дек 2019 09:00, Красимир Ангелов
79
Стефка Костадинова зове за защита на коректните руски спортисти
Снимка: Булфото

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира обявеното от световната антидопингова агенция WADA 4-годишното наказание на Русия, която няма право да изпраща спортисти на Олимпийски игри и световни първенства.

Още по темата
"Винаги съм била за твърдо и безкомпромисно спазване принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. За това изцяло подкрепям нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепям и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове. Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега", се чете в позицията на кралицата на високия скок.

Тя подчертава, че нейната позиция по случая остава непроменена. "Още преди олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 казах, че прегрешилите и некоректните следва да понесат санкции. Но нека тези, които са били коректни, които са се подготвяли и състезавали според правилата, да бъдат допуснати до участие на най-големите форуми. Защото е много тежко да лишиш един спортист от права, когато е невинен, да го спреш за върховното състезание, за което се е подготвял в продължение на четири години. Както и да го лишиш от това да се състезава за родния флаг и да чуе родния химн при победа", смята Стефка Костадинова.

Тя припомня, че след решението на Световната антидопингова агенция (WADA) преди олимпиадата в Рио президентът на МОК Томас Бах предостави на всяка федерация правото да реши дали да допусне руски спортисти до своя турнир в рамките на олимпиадата.

"Както е известно, в леката атлетика наложиха вето за всички, но в повечето спортове имаше руски представители. Сега очаквам да се повтори същото – МОК да остави всеки спорт поотделно да прецени дали и кои руснаци да допусне до участие в Токио догодина", завърши своята позиция Костадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 4 години
До Мишо Какво ще стане ли???Ще стане и ще почне да ходи... Рашаните са аут за 4 години...Ето това ще стане...
24
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей кога България ще се изчисти от тея руски *** божееееее
23
8
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
хайде оправи си понятията кое е в правото и кое е престъпление, правото е конкретно за извършителя, да не говорим че всичко е по свирката на янките и всички са послушковци щото може да им се случи случайно нещо
22
14
 
12
 
! Отговори
jj преди 4 години
Стефке- май и ти си се наредила на московската хранилка и се правиш че не разбираш защо така наречената рассия я наказват ???
21
6
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Русия ще оспорва в CAS. Ще видим какво ще стане.
20
9
 
19
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 4 години
Братята Уилямс не взимат.Няма хванат с допинг руснак.Всички западнали наркомани са астматици, вижте последната Олимпиада в Ю Корея.
19
3
 
14
 
! Отговори
бмп преди 4 години
Човешките възможности във видовете спорт се изравняват. И естествено настъпва момент, когато ще побеждава този, който e назобен с по-качествена и по-трудно откриваема химия!
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24А къде в правото го име държавните тайни служби да се занимават са манипулации на проби от урина?
17
9
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Целият свят, цялото прогресивно човечество се моли за руските спортисти! Искаме да ви гледаме на големи състезания, искаме да ни радвате със спортни постижения! Които от вас са коректни, молим ви - не ни разочаровайте! Докажете своята коректност и се състезавайте!
16
6
 
21
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
айде не се прави на ущипана булка, коректното е да наказваш употребилия а не на калпак и да караш невинния да доказва че е невинен....къде в правото го има това
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ооо милите западняци, те даже за допинг не са и чували, те са извънземни
14
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква политика виждате в това решение, не ми е ясно? Изключили са ги заради допинг. Къде е тук политиката? На всеки коректен е дадено право на изключение.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вече спорт не ме интересува, той стана отвратителна политика по зле от 80 те
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли коректни?
11
12
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Нали вече им дадоха възможност за реабилитация, кво повече сакат?
10
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички зовем за това, как Стефке, не се излагай на стари години да ставаш московска из тривалка. Историята няма да ти го прости.
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато политиката обсеби всичко, включително и спорта, както е в случая, просто спортът спира да ни интересува.Лично аз отдавна не гледам световни спортни събития. Смятам, че всичко е политика.Спортът е хубав, когато е естествен, масов и здравословен. И когато в него политиката няма никаква дума.
8
19
 
5
 
! Отговори
A taka! преди 4 години
Бой по рaшка-алкaшка! Само по този начин е възможна комуникацията с тях!
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците ги резнаха като апендикс.Не е радостно но,в путинова Русия е така!
6
8
 
27
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Браво на нашето момиче, истинска българка, независим експерт и честен човек и спортист!

Спонсорирани публикации