Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Отличието идва малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин ПР
Обновена: 11 дек 2019 17:09 | 11 дек 2019 15:14, Нели Христова
234
Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Списание Time обяви своята Личност на годината и без изненада, това е 16-годишната активистка Грета Тунберг.

"Тя е обикновен тийнейджър, който, събирайки смелост да говори истината пред силните на деня, се превърна в икона на цяло едно поколение", пишат от списание Time. И добавят: "16-годишното момиче успя да превърне неясните страхове за планетата в глобално движение за промяна."

Time обявиха Грета като Личност на годината, малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин PR, вместо в предприемането на истински действия за справяне с глобалното затопляне.

"Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа“, споделя Тунберг в своето интервю за Time. По това време тя още е на лодката, която трябва да я отведе от Вирджиния до Португалия.

Тунберг започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка  Skolstrejk för klimatet (Училищна стачка за климата) стои сама пред сградата на парламента на Швеция.

16 месеца по-късно се изправя пред лидерите на ООН, срещна папата и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към нея. На 20 септември 2019 се състоя най-голямата стачка за климата правена някога, благодарение на нея.

"Моментът наистина е различен. През годините много велики, морални движения са ставали популярни, но днес, младите хора превърнаха това движение в тяхна кауза“, казва носителят на Нобелова награда Ал Гор пред Time.

Тунберг става най-младият носител на престижното отличие на "Тайм". Редакторите на списанието, които участват в избора, са избирали млади хора и преди, но никога тийнейджъри, отбелязва ДПА.

В краткия списък за отличието "Личност на годината" попаднаха, освен Тунберг, американският президент Доналд Тръмп председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, тайният информатор на ЦРУ, допринесъл за започването на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и събирателният образ на участниците на масовите протестни акции в Хонконг, предаде ТАСС.

Миналата година списанието отличи убития саудитски журналист Джамал Хашоги, журналистите от американския "Капитал газет", чиято редакция бе нападната на 28 юни м.г. в Анаполис, щата Мериленд, , филипинската журналистка Мария Реса и двамата репортери на агенция Ройтерс, хвърлени в затвора в Мианма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, Грета!
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа е за още няколко трилиона долара, да бъдат отмъкнати под прикритие "борба с климатичните промени". И отклоняване на вниманието от истинските проблеми - масово обедняване на средната класа и застрашително нарастване на неравенството...
68
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момето избива комплеси, защото го е яд, че заради това забавено развитие още не са му порастнали ненките.
67
7
 
13
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Грета е спонсорирана от Шо.рош, който е продовник на интересите на илюминатите рептили. Същите тези пръскат най-умнокрасивата нация на вселената с кемтреилс, защото искат да им вземат децата и да ги дадат на чернокожи норвежки ге.йове. Пресата това го крие, но за мен, ***, тези пъклени планове са прозрачни!!!111едноедноедноПропуснах ли нещо?
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази корица са я изтипосали като женски еквивалент на Джизъс Крайст... то нали сега феминизмът и джендаризмът са на мода!
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Без планова икономика света е обречен!"...го казват само урунгели дето смятат, че те участват в планирането, а не в икономисването. *** изпълнявай "петилетката за три години" цял живот, докато на ген-сека племенниците се ояждат на твой гръб. При капитализма поне можеш да смениш шефа. При соца го чакахме да се гътне!
64
1
 
13
 
! Отговори
Комунизъм да има преди 4 години
Минахме през червения и синия комунизъм. Сега идва времето на зеления комунизъм.
63
0
 
23
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
Феновете на Грета: 1% наследствени богаташи или техни ***, дето не могат да търпят, че индустрията се децентрализира и започва да излиза извън техен контрол. 99% други инфантили, дето нямат по-развити планове от следващия запой, дори като висят на някой еко-митинг. Ама иначе за природата се затъжили...
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави ли ви, че Грата атакува само САЩ и Европа, а за най-големия замърсител Китай нищо не казва.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До толерантенНе е това пари имат повече от колкото могат да похарчат, тук става дума за контрол над населението.
60
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без планова икономика света е обречен!
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Заслужава признаниеИстината грета - червена комунистическа марионетка, проводник на тоталитаризма, мизерията и всеобщия упадък.
58
0
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Сега вече Грета Торбалан ще напердаши лидерите на О-О-Не...
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо против Грета да спасява, ако иска и слънчевата система стига да не го пави на гърба на Европа.
56
13
 
3
 
! Отговори
Заслужава признание преди 4 години
Все пак Грета Тунберг е лидер на зелената революция и вече има милиони поддръжници по целия свят. Постепенно се сформира международното ядро на съпротивата и до няколко години ще има смяна на системата. Тази смяна е крайно необходима защото капитализма се провали. Единствения шанс за света да оцелее е ресурсно базираната планова икономика. Алтернативата е трета световна война.
55
0
 
18
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Цялата работа е за още няколко трилиона долара, да бъдат отмъкнати под прикритие "борба с климатичните промени".
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сериозно лоби продължава да бута това същество.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИЯ СА ЛУДИ КАТО НЕЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На болните мозъци не им пука за климата .Въпроса е да поробят хората в поредната диктатура .
51
0
 
17
 
! Отговори
Елтън Джон преди 4 години
Гретхен, ко праим обикновените хора дето няма кой да ни качи на яхтата и да ни вози с колелото? Искаш да спреш цялата световна икономика ли? Глад, войни, анархия, това ще са резултатите. *** си изяж сникърса и помисли по-разумно.