Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Отличието идва малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин ПР
Обновена: 11 дек 2019 17:09 | 11 дек 2019 15:14, Нели Христова
234
Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Списание Time обяви своята Личност на годината и без изненада, това е 16-годишната активистка Грета Тунберг.

"Тя е обикновен тийнейджър, който, събирайки смелост да говори истината пред силните на деня, се превърна в икона на цяло едно поколение", пишат от списание Time. И добавят: "16-годишното момиче успя да превърне неясните страхове за планетата в глобално движение за промяна."

Time обявиха Грета като Личност на годината, малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин PR, вместо в предприемането на истински действия за справяне с глобалното затопляне.

"Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа“, споделя Тунберг в своето интервю за Time. По това време тя още е на лодката, която трябва да я отведе от Вирджиния до Португалия.

Тунберг започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка  Skolstrejk för klimatet (Училищна стачка за климата) стои сама пред сградата на парламента на Швеция.

16 месеца по-късно се изправя пред лидерите на ООН, срещна папата и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към нея. На 20 септември 2019 се състоя най-голямата стачка за климата правена някога, благодарение на нея.

"Моментът наистина е различен. През годините много велики, морални движения са ставали популярни, но днес, младите хора превърнаха това движение в тяхна кауза“, казва носителят на Нобелова награда Ал Гор пред Time.

Тунберг става най-младият носител на престижното отличие на "Тайм". Редакторите на списанието, които участват в избора, са избирали млади хора и преди, но никога тийнейджъри, отбелязва ДПА.

В краткия списък за отличието "Личност на годината" попаднаха, освен Тунберг, американският президент Доналд Тръмп председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, тайният информатор на ЦРУ, допринесъл за започването на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и събирателният образ на участниците на масовите протестни акции в Хонконг, предаде ТАСС.

Миналата година списанието отличи убития саудитски журналист Джамал Хашоги, журналистите от американския "Капитал газет", чиято редакция бе нападната на 28 юни м.г. в Анаполис, щата Мериленд, , филипинската журналистка Мария Реса и двамата репортери на агенция Ройтерс, хвърлени в затвора в Мианма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
4
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Твоята кауза каква е и как се бориш за постигането и..---Каузата му е да не ослепее от метилов алкохол и да не умре от цироза преди да е навършил 50. Затова пие ракия само след 12 на обяд. Бирата я почва в 10.
89
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Тайм, сложат някой от коментиращите на корицата, с право ще се вслушам в мнението им 😆
88
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не се лъжа, Тайм не за първи път слагат фашист /фашистка/ на корицата си и не за първи път фашист е личност на годината.ПП. Екологията е новият фашизъм и идва бързо.
87
10
 
7
 
! Отговори
До 86 преди 4 години
Че нека е шизофреник, но поне има някаква кауза и то за част от обществото, приемлива. Твоята кауза каква е и как се бориш за постигането и..
86
2
 
16
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Поредната дивотия...и за изненада...не е у нас...
85
3
 
25
 
! Отговори
Проектът "Грета преди 4 години
върти мнооого кинти, държави, политици. Девойчето е представител на най-консуматорското поколение до момента (всяко следващо е по-по-най). Г.Т. не може да живее без икономиката, която много агресивно атакува, без достиженията на науката и прогреса до момента.Да си се представи за момент - без фабрични дрехи и обувки, без храната, произведена "замърсявайки", транспорт, интернет...Момата първо:ДА СЕ ЛЕКУВА и второ:ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ИЗБРОЕНОТО ПО-ГОРЕ, пък да тръгне като Диоген и да дири каквото иска
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета - Месията на зелените комунисти.
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е "обикновен тийнейджър", просто има психично заболяване и не й пука какви глупости ще наговори.Добре, че се е родила в толерантната Скандинавия, на друго място никой нямаше да й обръща внимание.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планова икономика е навсякъде в З ЕврпаБизнес план е точно същото като петилетните планове, да.
81
2
 
5
 
! Отговори
Нели-гугъл-транслейт преди 4 години
Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа.Авторкеееее, понятието "четене с разбиране" познато ли ти е? Май не. Да не знаеш английски е простимо, но ако си прочетеш сама "превода" по-горе, би трябвало да си способна да осмислиш, че си написала пълна простотия.
80
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Coрoc пак пробутва Грета,тя писка - много е проклета.А казват, че била икона,на кланящи се на Мамона.
79
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Cool, то и шизофрениците сами си вярват на фантазиите. Това не ги прави по-благородни. Тая е за санаториум, не за микрофон.
78
3
 
14
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
"Без планова икономика света е обречен!"Ми мeсти се в Китай, там още я ползват. И требе да им се признае, никой не може да се оплаче... в буквален смисъл - нямат право хората. И, о, съвпадение, тия пишман-еколози Китай редовно го пропускат в оплакванията. Брей, защо така...
77
0
 
7
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До АнонименСъвремиет се нарича бизнес план! Планова икономика е навсякъде в З Еврпа! Прбвай да отвриш магазинче в Швейцария, да видим дали ще можеш без б,план а да си предвиден в пр. кварталният /общинският такъв!
76
10
 
3
 
! Отговори
Cool преди 4 години
Аз пък си мисля, че Грета е искрена пред себе си и ср бори за кауза, която тя намира за правилна. Друг е въпроса за акулите в различните институции, които се възползват, по един или друг начин, от тинейджърката.
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая класация е измислена щом "Баце" го няма в нея
74
0
 
19
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Айде хаирлия да е.Тази година личностДогодина Генсекретар на ООНПо догодина Световен Президент..Нищо че е необразована
73
0
 
7
 
! Отговори
Не разбирате ли? преди 4 години
Хората по света вече искат истински зелен комунизъм. Капитализма се изчерпа и от тук нататък нанася само поразии. Младите искат всичко да е общо и целия свят да стане на социална мрежа. Всички да бачкат в инстаграм и фейсбук и по цял ден да тролят онлайн а държавата да им плаща ББД всеки месец по 2-3 хил. евро на калпак.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без планова икономика света е обречен!Този филм съм го гледал до 1989 г. Моля те, човече, ако ще си играете на планова икономика, да ви заделят някое място из света и идете там. Само да те предупредя - плановата икономика НЕ работи. Ако искате - опитайте, но без мен.
71
0
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
За каква ли сума очакват да спечелят по този проект Гретените, като гледаме какви суми влагат и са вложили в това гретенче от снимката на корицата?

Спонсорирани публикации