Под пълна блокада: Какво се случва в китайския Ухан?

Заради коронавируса никой не може да напуска 11милионния град
25 яну 2020 12:38, Красимир Ангелов
38
Под пълна блокада: Какво се случва в китайския Ухан?
Снимка: БГНЕС

Китайският град Ухан е напълно изолиран. Заради коронавируса никой не може да напуска 11-милионния град, военните са блокирали летища и гари, общественият транспорт не работи.

Пред DW очевидец разказва какво се случва там.

Гайоз Цуцунашвили, който е лектор към Германската служба за академичен обмен DAAD, преподава в университета в Ухан. Той е бил в града, когато се разчува за появата на новия опасен коронавирус. Преди забраната за влизане и излизане от Ухан, въведена от китайските власти на 23 януари, Цуцунашвили успява да замине със съпругата си и с двегодишния им син за Австралия. Но продължава да поддържа връзка с приятели и колеги, останали в Ухан.

Още по темата
"Разбрах за вируса от социалните мрежи още на 31 декември. Същия ден една от моите студентки ми разказа, че в Китай се е появила опасна болест. На 1 януари информацията стана официална, закриха рибния пазар, който вероятно е бил източникът на вируса. Истината е, че в началото хората не се отнесоха сериозно към проблема, животът си течеше както преди. Не забелязах големи промени", разказва преподавателят.

Той признава, че в началото е било малко страшно

"Веднага се сетих, че преди няколко години имаше подобна ситуация в южен Китай. Затова, разбира се, се изплаших. С течение на времето ситуацията с коронавируса се изостряше все повече. И в даден момент осъзнах, че положението е наистина сериозно", посочи той.

"В самото начало нямаше подробна информация. Беше известно например, че са пристигнали хора от Пекин, закрили са пазара и са дезинфекцирали района. Това го съобщиха. Но нямах чувството, че съм добре информиран", посочи Гайоз Цуцунашвили.

Той е успял да напусне Китай преди близо седмица. "Като преподавател в университета имам определени задължения. Освен това от Министерството на външните работи не дойдоха предупреждения, че трябва незабавно да напуснем страната. Направих всичко възможно, за да уредя нещата си максимално бързо, след което отлетяхме за Австралия.

За съжаление, в Ухан останаха много германски граждани.

Постоянно съм във връзка с тях. Направих списък и го изпратих в германското посолство в Пекин - те искаха да разполагат с имената и координатите на германците, останали в Ухан. Много от приятелите ми напуснаха града, но там все още има около 30 германски граждани. Единият има висока температура, болен е. Той е под лекарско наблюдение, но не е ясно дали е заразен именно с новия вирус".

Преподавателят споделя, че все повече хора в Ухан са излизали навън с предпазни маски. "Сега вече това е задължително в Ухан. Освен това хората бяха много изнервени - това бе видимо. А сега научихме, че градът е напълно изолиран - не можеш да го напуснеш. Получих предупреждение от китайското външно министерство, че никой не може да напуска града. Всички жители на Ухан са го получили.

Хора, останали там, ми разказаха, че военните са затворили летищата и гарите, общественият транспорт също не работи - не се движат нито автобусите, нито метрото. Хората панически изкупуват продуктите в супермаркетите. Запасяват се с храна, защото не знаят какво ги чака. Германците, които са останали в града, ми изпратиха няколко видеа. На тях се вижда, че в супермаркетите е пълно с хора. Понякога се стига и до бой".

По думите на Цуцунашвили в магазините има дефицит най-вече за пресните продукти, за плодовете и зеленчуците - те не достигат.

"Казаха ни, че трябва да избягваме струпванията на много хора и да се въздържаме от използването на обществения транспорт. Тогава мнозина се отправиха към летището, за да напуснат града. До 10 часа сутринта в четвъртък това все още беше възможно. Хората се опитваха да си купят и билети за влак, за да напуснат града.

Някои успяха, други - не. И тогава съвсем неочаквано съобщиха, че изолират града. От 10 часа сутринта вече никой не можеше да излиза и да влиза. Това, разбира се, предизвика паника сред населението. Сега всички са недоволни, че вече не могат да напуснат града. Ситуацията е необичайна, но няма какво да се направи - изискванията на властите трябва да се изпълняват. Мисля, че те правят всичко, което зависи от тях, за да запазят ситуацията под контрол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
Едо преди 4 години
До Чърчил! КОЙ СИ ТИ, ОТВРАТИТЕЛЕН НЕГОДЯИНО, КОЙТО ЩЕ ДАВАШ ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ХРИСТИЯНСКИ ДРЕВЕН НАРОД! НАПИШИ СИ ИМЕТО, СТРАХЛИВЕЦО!
31
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече отрепките от снимката горе го донесоха в Европа и Австралия. Роднини били пpимaтите помежду си и заедно похапвали змии, нахранени с прилепи. Абе, какво да говорим за тая пасмина там... Хем да ти е жал, хем да ги заличиш от Земята. Най-големият замърсител на атмосферата и океана- Китай. Бил съм там няколко пъти- тотална погнуса. Само Хонг Конг става за нещо, защото беше британска колония, та там населението е доста по-добре.
30
9
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
BLOKIRANI BILI,AMI NJAMA DA SEJAT TAJA BOLEST PO ZELIJAT SVJAT.NEKA SI SEDJAT TAM,OTKADETO SA I DA SPRAT DA JADAT ZMII ,PLAHOVE,KU4ETA I KOTKI ,TA BELKIM OTARVAT SEBE SI I SVETA OT GADNI VIRUSI.
29
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските лаборатории за пари, прикрити като "фармация", пак са пуснали нещо по поръчка на ЦиРейУ.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментара по долу е до 16
27
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия,няма ли да направят протест и да поискат оставката на правителството ????Как така ще им нарушават правата???Ако това беше станало у нас ,представяте ли си Нинова и сие,какъв вой и джангър щяха да вдигнат.Интересно толкова бедствия,аварии и катаклизми има по целият свят и само нашите ,,социалисти-милионери" политизират всичко с пяна на устата..
26
1
 
4
 
! Отговори
Do15 преди 4 години
То ти ако беше на негово място сигурно щеше да останеш със семейството си!Каквото и да говорим ,всеки ще гледа да спаси себе си и семейството си.
25
1
 
16
 
! Отговори
КНР-ПОБЕДА!!! преди 4 години
До 25Аз вярвам, че светът ще бъде едно по-добро място ако англосаксонският trash бъде наритан, изгонен от чужбина обратно у дома си!
24
11
 
5
 
! Отговори
За 17 преди 4 години
Ти от кои азиатци си - локащите Боярщник или работещите за два долара на ден ?И не ви гледаме , а ви се подиграваме :)
23
11
 
4
 
! Отговори
За 19 преди 4 години
А ти от къде знаеш колко нападенияеимсло в Китай?Или още вЕрваш в светлото бъдеще и Дед Мороз, китайци , *** прочее азиатска скам?
22
3
 
5
 
! Отговори
За 21 преди 4 години
И всички опасни вируси последните двадесет години идат от Китай. ЯкУ, ?
21
13
 
6
 
! Отговори
Спрей преди 4 години
Тия са плъзнали по света, като ***.Знаете ли кака е борбата с тези?....
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строят болница за една седмица.
19
7
 
9
 
! Отговори
yme преди 4 години
Отличен повод за китайските фашуги да си тренират гестаповските методи.
18
3
 
16
 
! Отговори
КНР-ПОБЕДА!!! преди 4 години
До ЧърчилЯ кажи колко нападения с ножове имаше в Лондонстан през миналата седмица?
17
16
 
3
 
! Отговори
Чърчил преди 4 години
А бе не беше толко смел когато чревата ви висяха по дърветата 1943-та след Ланкастърите монголоид български.Вън от Европа.
16
9
 
17
 
! Отговори
КНР-ПОБЕДА!!! преди 4 години
До ЧърчилАнглосаксонците си гледайте гейовете, джендърите, африканците, латиносите, индийците и пакистанците! Нас не ни коментирайте!
15
7
 
19
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво,избягал веднага в Австралия, за да сее заразата и там...
14
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците станаха прекалено много земята вече не може да ги побере време е да понамалеят малко, че и едно дърво няма да остане накрая.
13
4
 
20
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Правителството пое една трудна битка с "националните лотарии" като ги определи за болестно състояние и заплаха за психичното здраве на обществото.Но кам целите на битката си трябва да причислят и т.н "фалшиви новини", умишлено създаваните скандали от дребни ежедневни теми и постоянния медиен негативен и стресиращ терор върху населението.В редакциите кипи безсмислен труд да се издирват всевъзможни трагедии и да се "информират", стресират и психично травмират читатели и зрители Взимайте мерки!

Спонсорирани публикации