Грийнпийс установи: Доматите и чушките от Турция пълни с пестициди

15,6% от анализираните продукти съдържали забранени пестициди
27 яну 2020 11:05, Елка Василева
165
Грийнпийс установи: Доматите и чушките от Турция пълни с пестициди
Снимка: архив, БГНЕС

Между 56 и 139 пестициди са били открити в турски домати, чушки и краставици, анализирани от Грийнпийс. Според доклад на организацията все повече турски зеленчуци се оказват силно замърсени с отровни вещества.

Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват замърсени със забранени и донякъде много вредни за здравето отровни вещества. Това сочат данните от последното изследване на Грийнпийс за страните от средиземноморския регион, озаглавено "Пестицидите: опасността на трапезата ни", посочва Дойче веле.

Турският експерт по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на проучването, проведено през месеците август, октомври и ноември. За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет от пазара. Учените са анализирали зеленчуците за използвани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.

Изследванията са показали, че при доматите, чушките и краставиците, анализирани през август, са открити общо 56 пестицида. А при произведените извън сезона зеленчуци показателите са още по-високи: през октомври - 96, през ноември - 139 пестицида.

Опасно за живота

От проучването на Грийнпийс става ясно, че 15,6 процента от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим. В държавите от ЕС употребата му в селското стопанство е забранена от 2015 година.

А от 2018 карбендазимът е забранен и в Турция. Доказано е, че може да доведе до безплодие и да увреди нервната и хормоналната система. Освен това може да ускори появата на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината утроба.

Турското министерство на земеделието до момента не се е произнесло по доклада на Грийнпийс. Но е възможно проблемът да засяга не само Турция. "Не знаем дали замърсените зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други държави", обяснява Бюлент Шък. "Засегнатите страни сами биха могли да установят това, проучвайки съответните продукти." Турция изнася 10 процента от производството си на плодове и зеленчуци, 90 на сто се продават на вътрешния пазар, посочва Шък.

По данни на Асоциацията на износителите от средиземноморския регион през 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.

Изследователите са установили, че при 42 процента от проверените продукти токсичният ефект от използваните пестициди въздейства дълго време и се пренася в почвата и въздуха. Поради това най-голям е рискът за здравето на селските стопани и работниците на полето, подчертава Бюлент Шък.

Селските стопани, които обработват плодовете и зеленчуците с пестициди, ежедневно влизат в досег с отровни вещества. При жените това може да доведе до рак на гърдата и на яйчниците или пък да се отрази негативно на развитието на ембриона в майчината утроба. При мъжете отровните вещества могат да причинят рак на простатата и да доведат до безплодие, обясняват експертите.

Двойно повече пестициди, отколкото в Нидерландия

Според доклада на Грийнпийс от 1979 до 2018 година употребата на пестициди в Турция е нараснала цели седем пъти. Днес се използват общо 59 000 тона.

Докато в Европа най-много пестициди се използват в Нидерландия - 13 килограма на хектар, в турския град Анталия този показател е 26 килограма на хектар - тоест, двойно повече.

В Европа като пестициди се използват близо 1000 различни вещества. През 2016 година Грийнпийс разпространи "Черен списък на най-опасните пестициди в Европа", където се казва, че вредни са и препарати, които дотогава са били смятани за безобидни. Заради проучването са били изследвани 520 позволени пестициди и тяхното отражение върху здравето и природата. 209 от анализираните пестициди са били добавени към черния списък.

Докладът за Турция е бил сравнен с "Черния списък на най-опасните пестициди в Европа", в резултат от което е било установено, че при 90% от анализираните домати, при 67% от краставиците и при 73% от чушките е бил открит поне един от включените в списъка опасни пестициди. Тъй като обаче това не влиза в противоречие с директивите на ЕС, тези продукти безпроблемно могат да бъдат продавани в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
13
 
6
 
! Отговори
ГринПиса е пестицид преди 4 години
AKo се наложи тия от Гриин Пиниз ще напишат докладна, че пестициди се произвеждат единственно и само в Турция и че произведените там пестициди имат много низка пестицидност поради което опестдицяването на неопестицидените райони по света е минимален
78
0
 
15
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 4 години
До мишо бирочето А защо да не се спре вноса от Турция ,или най малкото да минават някакъв контрол . Защото,КОЙ ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ за внос -ГЕРБАВИТЕ . И КОЙ ЯДЕ ФИЛИЯ ,БЯЛ ХЛЯБ, НАМАЗАНА С КРАВЕ МАСЛО И ОБИРА КАЙМАКА НА МЛЯКОТО .
77
2
 
28
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
има си лесно бе. бойкот. само български стоки онези зелки от бриксел да правят каквото си искат. лидъл и била ще си тръгнат до три месеца. проблемът е че българите не са племе а стадо. и ги стрижат и ги доят и на края и ги колят. глупав народ, слаба държава. не знам защо ми цъкахте и минуси като ви казвам че сами сте виновни. до кога ще прехвърляте отговорноста. славчо с ръката на сорош върху българското знаме ли ще е поредния супермен от тиквочески тип дето ще ви спасява.
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен А защо Гринпиис ,че освен от Турция ,в България се внасят храни -мутанти и от Европата ? Да ,ама не! Табу .
75
3
 
5
 
! Отговори
Кириакулис преди 4 години
За това забранете вноса от турция и внасаите от вашите приятели гърци- хубави домати, краставици, портокали и маслини.
74
4
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 4 години
Чудесно, тогава за какво ревеш, нали си имаш хора, чушки, домати и т.н., посрещай зимата и не ни занивамай с маниакалната простотия която бълваш.
73
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало да се забрани вносът от Турция, а той процъфтява. А виж, местното производство се затрива - съсипаха за половин година и индустриалното, и частното отглеждане на ***. По-нататък няма нужда да се разпростираме...Всичко това се прави за чужди интереси.
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грийнпийс от коя държава ? Някой им е платил за тези изказвания защото подбиват цените
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не купувам турски зеленчуци. Всъщност не купувам никакви турски стоки, но конкретно по темата за зеленчуците - турските ако ставаха за нещо и не бяха опасни, щяха да ги внасят и други страни в Европа. А там се внасят главно от Испания и Холандия, донякъде и от Италия, в добавка към местните им производства. Турските зеленчуци се внасят главно на нашия пазар, на който като цяло се изсипва *** на Европа - некачествени полски и турски земеделски продукти, пълни с пестициди или заразени.
70
2
 
10
 
! Отговори
64 преди 4 години
До До 64....Тогава не яж - кой те кара да ядеш? Бий се шута на село.....Не да се хваля, но аз посрещам зимата с 2 големи фризера, тъпкани със зеленчуци от село, около 350буркана пак оттам, задължително праз, селски кромид, чесън, картофи и т.н. Зареждам до края на октомври, изкарваме до юни, дори остава. Намерил съм си хора - от един домати, от друг чушки и т.н. Отивам с колата на място и им плащам на цени като на пазара. До средата на ноември в къщи се ядат селски домати, откъснати зелени.
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великата мантра на днешните модерни либерастокомунисти, всичко е вредно, чака ни климатичен апокалипсис и т.н. секта простотии - трябва да си много простоват *** за да вярваш на цялата тази помия. Тази хора ви манипулират, насаждат страх и паника, за да печелят пари и власт - осъзнайте се, започнете да мислите, не бъдете част от стадото, което блее по зададен от пъдара сигнал.
68
9
 
12
 
! Отговори
Тато преди 4 години
Още откакто видях турска стока за пръв път в България реших да не купувам. Направих го, за да не подкрепям по никакъв начин турската икономика, което решение е било и продължава да е много адекватно и правилно, имайки предвид неоосманистката експанзия на султанчето ердоган и османските амбиции на тези зли хора.Сега виждам, че и пластмасовите им зеленчуци не са си заслужавали и още повепе се радвам, че се потвърджават подозренията ми. БОЙКОТ ДО ЖИВОТ НА ТУРСКА СТОКА!
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64 А *** ,които ни внасят от Запада Европа ,Холандия , Италия ,Германия ,Испания ,Полша ,са от страни в които ГМО , Е-та ,пестицидите ,хормоните са утърдени ,като ,,екологични ,, Затова са с вкус на хартия и лекарства . Европейски ценности Плюский !
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро ми попадна и четох, че в началото на м. май в Елин Пелин се провежда някакъв фестивал на българските семена. Събират се хора от цяла БГ да разменят и продават, звучи много добре. Ако имам време тази година отивам и ще купя за роднините на село.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я Карадъйъ да стане и да каже за езика на омразата тука...
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е ясно отдавна. Евтини са, защото са отровни. Пък вие ги купувайте, ако искате.
63
4
 
10
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Тогава не яж - кой те кара да ядеш? Бий се шута на село и си отглеждай сам храната, да те видим колко ще си здрав и щаслив.
62
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огромна част от съвременните болести са от лоша храна и неправилно хранене. Ядат се ***, внесени от Китай, Турция, Египет и все страни, където никой не евава да спазва никакви норми. 90% от традиционните ни подправки не са от БГ (чубрица, червен пипер също?!). Боб - Египет (увирал за 30-40мин., боже опази); чесън от Чайна, колкото юмрук (гнъс); домати, чушки от Турция (евтини били, нормално, в тях няма нищо). ГМО, хибриди, пестициди, ужас някакъв, геноцид.
61
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Миналата година е отчетено в Одрин,над 2 милиона посещения с търговска цел от българи и гърци основно.Пълнели колите и чантите с....еффтинията и викали;афферим,машшала -ударихме кьоравото.Преетекирането е...лесно на нашенските пазари ,една...химикалка,листче и готово и всичко минава за...гръцко.Аз зарзават на пазара от Турция не съм видял;все гръцки,за това и не купувам.Всеки сам да се спасява;това е демокрацията;изработват ни...демократично.
60
10
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
По-добре да ям турски, отколкото западни.