На Острова посрещат Brexit с купон на площада

Премиерът Джонсън ще направи специално обръщение към нацията
28 яну 2020 19:00, Елка Василева
87
На Острова посрещат Brexit с купон на площада
Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания ще посрещне Brexit като Нова година – с празник на площада. Поддръжниците на излизането от Европейския съюз ще празнуват с голямо парти на площада пред парламента, където са статуите на 12 държавници и известни личности. Евроразводът ще се случи под погледите на Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Ейбрахам Линкълн.

Празненството започва в 9 вечерта местно време и ще продължи до 23:15 ч. Обединеното кралство ще напусне ЕС в 23 ч., след 47 години членство, предаде BTV.

Избирателите подкрепиха Brexit с 52% срещу 48% на референдума през юни 2016 г.

Ветеранът в кампанията за напускане Найджъл Фараж планира да е домакин на партито. Той заяви, че това е "голям момент в историята на тази нация, който трябва да се отпразнува".

Правителството също иска да отбележи историческото излизане на Обединеното кралство от ЕС. Премиерът Борис Джонсън подкрепи кампания за събиране на средства, с които Биг Бен да забие точно в 23 ч.

Още по темата

Кулата Елизабет, в която се намира камбаната, в момента е в ремонт, а Биг Бен бие само два пъти в годината – в Новогодишната нощ и в Деня на примирието.

Парламентарна комисия изчисли, че отбелязването на Brexit със звън на Биг Бен може да струва до 500 000 британски лири и депутатите ще трябва изрично да одобрят такива разходи. Фараж обаче заяви, че ако Биг Бен не бие в часа на Brexit, Великобритания "ще изглежда като една шега".

Специални ефекти

Часовник, отброяващ до момента, в който Великобритания ще напусне ЕС, ще бъде проектиран на Даунинг Стрийт като част от правителствените планове за отбелязване на Деня на Brexit.

Часовникът ще брои до 23 ч., а премиерът Борис Джонсън ще има "специално" обръщение към нацията. В обращение ще влезе специална монета от 50 пенса, посветена на Brexit.

Даунинг Стрийт заяви, че премиерът ще председателства заседание на кабинета в северната част на Англия през деня, за да обсъди "просперитета и възможностите". След това ще поздрави нацията.

Очаква се Джонсън да бъде един от първите, получили една от новоотсечените монети от 50 пенса, които ще носят мотото "мир, просперитет и приятелство с всички нации".

Сградите около Уайтхол ще бъдат осветени, за да отбележат Brexit. Правителството съобщи, че в отговор на публичните призиви националното знаме на Обединеното кралство Юниън Джак ще се вее от всички пилони на площада на Парламента.

Правителството казва, че ще използва "важния момент в историята", за да "излекува разделенията, да обедини отново общностите, за да очакват с нетърпение страната, която ще бъде изградена през следващото десетилетие".

Други обаче предупреждават, че прекалено "триумфалните" празненства може да имат обратен ефект след години противоречия по въпроса.

Заедно или разделени

Празненствата за деня на Brexit може да разделят Великобритания за пореден път – подобаващ край на повече от три години гневни дебати дали да напуснат най-големия търговски блок в света.

Докато привържениците на напускането на Европейския съюз ще празнуват с партита, в домовете на проевропейците няма да има радост.

Шествия и бдения срещу Brexit са планирани в Лондон през целия ден. Целта е "не да протестираме, а мирно да кажем довиждане на стар приятел", обясниха демонстранти. По време на празненствата обаче те не планират протести, за да не образуват допълнителни тълпи към привържениците на Brexit. Един от най-активните демонстранти Питър Кук, който за пореден път ще премине през централен Лондон с камиона си "Чудовището" с чучела на стратезите на брекзит, обясни за bTV, че в точния момент на евроразвода ще е „в леглото си, отдавна заспал“.

Европа срещу Великобритания

Британското правителство въвежда най-голямото преустройване на своя граничен контрол от десетилетия, като приключва приоритета, даден на мигрантите от ЕС пред тези от други страни.
 
Съгласно споразумението за развод, постигнато между Великобритания и другите 27 държави-членки на ЕС миналата година, гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, трябва до юни 2021 г. да кандидатстват за постоянно пребиваване.

Агенция Ройтерс съобщи през ноември, че Великобритания заплашва да депортира граждани на ЕС, ако не успеят да кандидатстват навреме и ще има снизходителност само при изключителни обстоятелства.

Притесненията на ЕК са какво ще се случи с тези, които не успеят да се регистрират за установен статут до юни 2021 г.

Брюксел очаква правителството на Борис Джонсън да помогне на гражданите на ЕС да изпълнят административните изисквания и да приемат искания за тези, които не спазят крайния срок по уважителни причини.

В отговор на притесненията Даунинг Стрийт съобщи, че гражданите на ЕС няма да бъдат автоматично депортирани, ако не успеят да се регистрират в установената схема за статут до 2021 г.

Според схемата гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, могат да кандидатстват за оставане в страната след Brexit.

Около 2,7 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, са подали молба за статут на пребиваване и повечето от тях са получили правото да останат.

Но има много случаи – дори хора, които живеят там 40 и повече години, на заявления, които се задържат чрез искания за допълнителна информация.

Междувременно стана известно, че Европейският съюз и Обединеното кралство ще започнат на 3-ти март официалните преговори за двустранните си отношения след излизането на Великобритания от единния блок. Това съобщи британският "Гардиън".

По този начин те ще разполагат с 10 месеца, за да сключат търговска сделка, тъй като преходният Brexit период приключва на 31-ви декември 2020-а година.

Напускайки официално ЕС, Обединеното кралство все пак ще продължава да бъде част от митническия съюз и от единия европейски пазар до края на годината.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Просто нямаш идея колко си гл...в, ама много, разбираш ли?Дали пък не е ял умряла риба от Марица или това си ти?
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Не се прави на умен, не си. С това дрънкане направо си за канализацията. Просто нямаш идея колко си гл...в, ама много, разбираш ли? Не, не разбираш. Не можеш. Не си способен,защото за това се иска ум. А у тебе къде ум, няма такова нещо. Само *** уста, и някакво перверзно удоволствие да дрънкаш тези глупости сякаш си хванал господ за шлифера. Но проблемът си е твой. И на британците . Слава богу, отървали сме се.Всеки празнува щом се отърве от източно европейски селияндуристанци.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Не се прави на умен, не си. С това дрънкане направо си за канализацията. Просто нямаш идея колко си гл...в, ама много, разбираш ли? Не, не разбираш. Не можеш. Не си способен,защото за това се иска ум. А у тебе къде ум, няма такова нещо. Само *** уста, и някакво перверзно удоволствие да дрънкаш тези глупости сякаш си хванал господ за шлифера. Но проблемът си е твой. И на британците . Слава богу, отървали сме се.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Не се уморяваш, а? Сега започна с него, а той каза много верни неща. Много такива като теб изобщо не се връзват нито на стандарта нито на манталитета на хората в държавата в която са благоволили да живеят.И поради невъзможност да си позволят някои неща се сещат за добрата стара България която иначе не се свенят да плюят.А много британци идват в България защото им е евтинко пък си и правят каквото искат, нагли до безобразие. Но оттук изметът се вижда по - добре. Толкова за ВБ
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Противните хора си остават противни. На практика не очаквам да се изпереш защото аз вложих друг смисъл в това а ти го прие много буквално. Толкова от човек с малко акъл и грандиозно самочувствие. да си им честит на британците, те ти берат гайлето. Ура!На практика българина го убива битовизма от който изпиране и прогрес няма! Българският "родолюбец" пък е уникално умопомрачен с отчаян защитен механизъм на сляп заек и блееща овца едно и също вече 75 години. :))))))))
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Утре ако Боко падне от власт и в България ще има купон.......Боко е най-подходящ за момента макър и с корен на БКП! Докато не умъртвите БКП-то (всички партии) ще агонизирате! Лошото в случая е че почти всеки българин е обвързан традиционно с БКП-то което предрасполага към оше по-сериозен провал!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Противните хора си остават противни. На практика не очаквам да се изпереш защото аз вложих друг смисъл в това а ти го прие много буквално. Толкова от човек с малко акъл и грандиозно самочувствие. да си им честит на британците, те ти берат гайлето. Ура!
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42То повечето българи живеещи в държавата Говвнняяяярияяя не ходят на българското лайнюморие! Да, има някои български лаййнняррисстаннции с слаби езикови възможности които не могат да обяснят или разберат какво им "дума" зъболекар'я или лекара та позват българските съмнителни услуги! :))))))А "ВАС" ви оправят българските "родолюбци" ама не слагар мазга, за да виете и квичите за по абстрактен оргазъм! :))))))
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ако Боко падне от власт и в България ще има купон.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би не е странно, как разни субекти,силно мразещи България,забравят това когато дойдат на моренце,да родят у нас детенце, да оперират апандиситче, да си оправят зъбките, да си монтират силиконец...Ей такива ги обичам, понеже са тук само за малко!Албионе,дръж ги там,по-далеч от нас,незаминалите!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Ходи сега да се изпереш. Много си изцапан. И по - добре че те няма. България вони заради такива като теб, поклоннико на "прогреса". По - високопарно нещо не съм чела скоро в този сайт. И не съм сигурна че е с покритие.Би било интересно да се разбере с какво точно допринасяш за прогреса? да не би като береш ягоди или сервираш в някой китайски ресторант? И стана ли вече протестант? Така по - бързо ще станеш британец. Боже и представа си нямаш колко си противен.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Ахам, България никога не е била цвете за мирисане от последните 75 години! Ако беше толкова добре развита по времето на Правешкия Шмекер нямаше да има български изходни визи и корекоми. Аз лично разпознавам добрите българи от българските лаййййннняяррцции така че гузен-негонен бяга! Омразата е присъща на българските "родолюбци", аз лично с нищо не съм допринесъл за гаврата с българския народ!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Аз нямам нищо против Англия,не ми харесва,че излизат от ЕС,на много граждани от Англия също не им харесва излизането от ЕС,но това си е тяхна работа,ще следим събитията.......Достойно мнение което те отличава от вмирисаните български лаййнняярриссттииииии! Ако повечето българи мислеха по този начин нямаше държавата ни да е със статуквото Говвввнняррияя.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе престани да обиждаш българите и България,те нямат никаква вина,че тази система на която се подчиняват по неволя не е добра,те дори не управляват самостоятелно дъжавата си,престани да обиждаш народа и ги наричаш лаааай.нари!То бива бива,ама твойто пък е голяма злоба.Ами тогава да бяхте ни оставили във соца,когато България беше сред първите развити държави в света!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Ти как така досега си останал в България о пардон, Лай...я ?Отдавна не съм в Лаййййнняррияя заради непоносимата воня! Всъщност аз лично мога да живея навсякъде по света без каквито и да било притеснения.Никога не съм разбирала чуждопоклонничеството.......Не мога да бъда съпричастен с българското традиционно плиткоумие, мерзост, наглост и лицемерие. Англо-саксонската култура е истински доказана за разлика от българската! Аз лично съм за прогреса и не понасям регреса!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам нищо против Англия,не ми харесва,че излизат от ЕС,на много граждани от Англия също не им харесва излизането от ЕС,но това си е тяхна работа,ще следим събитията.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АфрикаГлупости на търкалета. Това можеш да го кажеш за Щатите но не и за закостенялата ВБ.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде на карнавала! Среща - 31. 01. 2020 Лондон.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Ти как така досега си останал в България о пардон, Лай...я ? Я да вземеш да се замислиш дали да не се запътиш към обетованата земя? Тогава когато се сблъскаш с истината може би ще запееш друга песен. Защото ще те изхвърлят като *** котка и изобщо няма да им мигне окото. Едно нещо не разбрахте - не ме интересува ВБ и колко е велика, защото това не е моето и никога няма да бъде. Никога не съм разбирала чуждопоклонничеството.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Ти майтапиш ли се? Уелс и Шотландия да напуснат Великобритания? Те от векове винаги само се канят, ама нямат *** за нищо.........Нямат изгода да се отделят! ЮК си ги издържа с огромни инвестиции и най-голямата част от бъдещата тежка индустрия ще е в техни ръце.