Българи колят пуйките - за тази работа германци не се намират

В кланица във Вилдесхаузен те са наети от фирма-подизпълнител
17 фев 2020 19:15, Елка Василева
96
Българи колят пуйките -  за тази работа германци не се намират
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма част от работниците в кланицата за пуйки "Геестланд" във Вилдесхаузен са българи. Повечето са назначени не с редовен договор, а чрез фирми-подизпълнители. Не всички в града одобряват този факт.

Във Вилдесхаузен, град с близо 20 000 жители в германската провинция Долна Саксония, живеят 1 460 българи, близо една трета от тях работят в местната кланица за пуйки "Геестланд". Повечето са наети не с редовни договори, а чрез фирми-подизпълнители. Този модел напълно устройва фирменото ръководство, пише "Крайсцайтунг", цитиран от Дойче веле.

Изданието посочва, че покрай притока на работна ръка от чужбина във Вилдесхаузен вече било трудно да се намерят жилища с по-ниски наеми, че не се намирали места в детските градини и училищата. А кланицата "Геестланд" не се ползва с особено добро име - основно заради това, че не назначава работниците с редовни договори.

В кланицата работят 300 средно- и висококвалифицирани кадри - като шофьори, счетоводители или техници. Има я обаче и тежката работа на конвейер, при която хората в продължение на часове колят пуйките, разфасоват ги и ги опаковат - при температура от пет градуса. През месеците май и юни големите дискаунтъри като Лидл, Алди и сие поръчват десеторно по-големи количества от обичайните и тогава се налага да се работи на две смени, по шест дни в седмицата.

Подизпълнители от България

Шефът на кланицата Норберт Деекен обяснява, че за този вид работа германски работници просто не се намират, поради което е принуден да наема чужденци.

Още по темата

Сътрудничеството с България тече вече от няколко години - чрез две фирми-подизпълнителки, които добре познават страната, посредничат при наемането на работници, а и ги подпомагат на място в Германия.

Фактът, че българите не са наети пряко от "Геестланд", а от подизпълнителите, им носело само много предимства, твърди Деекен. Като например настаняването в една бивша казарма, където месечният наем на човек в стая с две легла е 200 евро. Освен това са предоставени мебели и битови уреди като перални, а е осигурен и безплатен транспорт до фабриката и обратно. "Това означава, че те нямат нужда от автомобил и пестят пари", подчертава шефът, според когото наетите чрез подизпълнители били в по-добро положение от редовните работници със сходни задължения.

Работниците в "Геестланд" получават минималната надница от 9,35 евро на час, след година тя нараства до 9,60 евро, а след три години стига 10,10 евро. Има и добавки за нощните смени и за извънреден труд, плащат се и социални осигуровки - т.е. не може да става и дума за дъмпингово възнаграждение, казва Деекен във връзка с упреците, че договорите, сключени с подизпълнители, дават възможност за заплащане под редовното. Пред "Крайсцайтунг" шефът на кланицата посочва и това, че със спечелените пари българите си строели къщи в родината.

Разходите по интеграцията

Обществеността във Вилдесхаузен обаче не е убедена, че този начин на наемане на работници е правилен, изтъква изданието, привеждайки примери. Местният общински съветник Волфганг Дойблер посочва, че някои от работниците след три години си заминават. А фирмата прави големи разходи по тяхната интеграция. Тези средства на практика са загубени. По информация на "Нордвест цайтунг", фирмата „Геестланд" до момента е инвестирала 50 000 евро за интеграционни проекти - основно за езикови курсове и за подпомагане на децата на българите в местните училища.

Кметът Йенс Курашински пък отбелязва големите сезонни колебания, във връзка с които е трудно да се планират правилно потребностите от места в детските градини и училищата.

Кметът е отправил и призив към "Геестланд" да увеличи усилията за интегриране на работниците, като пряко си контактува с подизпълнителите.

През 2019 кланицата "Геестланд" е реализирала оборот от 310 милиона евро. На ден там се колят по 35 000 пуйки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Аз не виждам с какво Германия пречи на някого"Купи си очила.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чудя им се на акъла. дори за хора без квалификации има по-лека работа - супермаркет, ресторант. иска се основно ниво немски, на каса в супермаркет не се иска да са професори по немска литература. а те отишли в кланица.
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПий си валериана бе. Какво си занадигал. Немците са ми безразлични. Много хора ги мразят и явно това те дразни, което си е твой проблем. Хора започнали две световни и изклали половин Европа не трябва да са на върха и да се разпореждат, някак си не е морално и е цинично, но карай. Айде бягай да колиш пилци, че офертата ще свърши.
54
8
 
8
 
! Отговори
роби преди 4 години
500 евро данъци и осигуровки, 200 евро наем, 300 евро храна, 500 евро самолетен билет и като теглиш чертата им остават 100 евро на месец. Чудесна демокрация в ЕС.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз не виждам с какво Германия пречи на някого,твоята омраза и завист към немците изобщо не ме интересува,а англичаните излязоха от ЕС не по своя воля,а от страх, подчиняват се на световните господари от страх!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ядат месо, ама само емигрантите работят в кланиците... Това е положението Минке.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами , като толкова мразиш немците ,ходи да работиш в Русия ,бе...!Там , ше цъфнеш ...та ше вържеш.Ше се напълниш с тапетни рубли И НЕМА ДА СИ ЕКСПЛОАТИРАН !БЕГАЙ ,ДОКАТО Е ВРЕМЕ!ТОВА НАИСТИНА ШЕ ТЕ ЗАДОВОЛИ !
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1356890Отивайте всички в Германия да санитарствате, да берете ягоди и да колите пилци, но да не ревете, че България изчезва.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАнглосаксонци и аз не искам, но единствено Англия повдигна въпроса, че ЕС е направен така че Германия да е добре а останалите да са зле. Явно ти е кеф България да остане без население нали безроднико
48
1
 
14
 
! Отговори
1356890 преди 4 години
Санитарка в България/чисти тоалетни,стаите на цяло отделение,сменя памперси/,заплата 650лв.Санитарка в Гемания/гледа 1 болен,сменя памперси,храни и преоблича/,осигурена квартира-1850евро.Работата е еднакво неприятна и на двете места,но необходима.Къде да робувам?
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе казах ти,гледай си работата,предпочитам немци пред англосаксонци,че са точни във всичко и няма да замърсят природата,за ралика от агресивните световни котрпорации, които не дават въдух вече и на собствените си държави и население,па камо ли на чуждите! Робовладески строй не искам!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45 Германофилчо, ти на мен няма да ми казваш какво да правя. Аз в германия посмъртно не бих живял. Гледай себе си и си трай, че ще ни изтрият ***. Само ще кажа, че ако ЕС не се реформира, Германия ще е отново в руини. Толкова.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГледай си работата,като толкова мразиш немците,не ходи в Германия,никой не те кара насила!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи може да искаш но германците и един завод не искат да построят в България. Няма за какво да се пукам от злоба, но ми е страно защо останалите европейски народи са се смирили и не гъкват докато немците ги източват и СМАЗВАТ икономически, това е много пораженчески и робски манталитет. Само англоамериканците биха алармата.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов каза че държавата ще финансира образованието и вдигна заплатите на учителите, а ето че се оказа че не е важно и за касапин се харчат излишни пари и няма нужда от учители. Пак някой лъже и точи бюджета. Хората си прибират добри заплати и без български или математика.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ще ви кажа, че останалите нации няма да стоя безучастно вечно. Пак ще има голяма война в Европа ако немците не спрът да газят икономически европа. С тази малка армия къде са тръгнали, една Италия ще ги сгази за 2 седмици.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз пък искам да имаме немски заводи и фирми,че поне добри заплати дават,а другите нищо не ни дават!Немците изобщо не ми пречат,ти им завиждаш и ще се пръснеш от злоба,че произвеждат и имат наука.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТу луд ли си,ве?Знаеш ли колко германки проституират,някои дори не искат и друга професия,а други си имат и нормални здрави семейства,но нямат сутеньори,като баламите българки,рускини,украинки,на които сутеньорите да им крадат парите и да ги бият.
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла Европа е осиромашяла. Не само българи, а и гърци, италианци, испанци, балти.. Германия източва жизнените сили на цял континент! Кажете нормално ли е това? Цяла Европа да е зле, а само Германия да богатее и да има чудовищни излишъци. Това не може да продължава. Нали англетата са горди не можаха да го преглътнат. Ако не бяха излезли от ЕС рано или късно и те щяха да се превърнат в сервитьори на немците. Англия трябва да бомбардира Дрезден преди Германия да унищожи окончателно Европа.
38
0
 
14
 
! Отговори
Роб преди 4 години
Дали ще съм роб в България или Германия ,няма голямо значение,само ,че като робувам в Германия мога да си храня семейството.Не ми е стигнал акълът да стана мениджър,ITспециалист,или да развия собствен бизнес.Милиони хора си изкарват прехраната с физически труд,но поне да е заплатен да може да си гледаш децата.*** съм ,така разсъждавам.

Спонсорирани публикации