Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак

Връщайки се в училище, екоактивистката се сблъскала с тормоза
136
Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак
Снимка: БГНЕС

Майката на Грета Тунберг, оперната певица Малена Ерман, разказва в нова книга за детството на дъщеря си, описвайки трудностите, с които е трябвало да се сблъска шведската екоактивистка, преди да започне движението за климата, пише „Гардиън“, цитирайки откъси от книгата „Нашият дом в пламъци: сцени от едно семейство и една планета в криза."

Още по темата

В книгата Ерман описва проблемите, с които момичето се е сблъсквало в детството си: "Постепенно изчезна, оттегляйки се в някакъв мрак. Тя спря да свири на пиано. Тя спря да се смее. Тя спря да говори. И тя спря да яде."

На 11-годишна възраст Грета бе „почти няма“ и през деня се съгласяваше да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки.

Почти стига до хоспитализация, когато момичето губи тегло от десет килограма за два месеца. Връщайки се в училище, Грета се сблъска с тормоза. "Училището не прояви съчувствие. Те имат различно разбиране за ситуацията. Вината е у самата Грета, смятат от училището", пише Ерман.

По-късно лекарите диагностицират Грета с високо-функционален аутизъм, който Ерман описва като синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), допълва Нова тв.

Грета се заинтересува от екологичните проблеми, след като гледа филм за пластмасата в Тихия океан, показан по време на урок в училище. Филмът, обаче, не предизвикал интерес у другите деца.

"Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око", пише Ерман.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг през 2018 г. в петък, вместо да отива на училище, започна да посещава шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Нейната инициатива се превърна в международното движение за действие в областта на климата в петък, „Петъци за бъдещето“. През декември активистката бе определена за „Личност на годината 2019“ от „Тайм“. Главният редактор на списанието, коментирайки избора, отбеляза, че момичето е най-младият човек, получил това отличие в 92-годишната история.

Синдромът на Аспергер е често срещано разстройство на психичното развитие, характеризиращо се със сериозни трудности в социалното общуване. Точните му причини не са установени и все още има много нерешени въпроси относно различните аспекти на синдрома. По-специално, не е известно дали този се различава от високо-функционалния аутизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: климатГрета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т.е. една откачена на тема реализация, но сама нереализирана!, свръхамбициозна майка, е съсипала дъщеря си
76
4
 
21
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Защо се занимавате с тая психарка
75
6
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Майка и да не се притеснява. Просто Тунинга е преминала към Тъмната страна на Силата. Търсете я при лорд Вейдър :)
74
3
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Очаквам скоро и книга с мемоарите на Гретиту.
73
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око", пише Ерман.===Много интересно, въглеродният двуокис е невидим за човешкото око, но Грета е свръхчовек - тя може да вижда СО2. Простотии.
72
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност, написаното в книгата и предадено тук в статията не е нищо ново - родителите на Грета повтарят всички тия неща повече от две години. Ама си е друго да го сложиш в книга, която да продаваш на балами, нали? Пари се печелят.
71
1
 
4
 
! Отговори
Васил Божков преди 4 години
Бат Сандо, отде имаш толкова пари бе?
70
2
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
6,6 литра 8 цилиндъра, гори към 45л на 100кмКак го запаля звяра и на Грета и става лошо
69
4
 
42
 
! Отговори
8 преди 4 години
Абе да, не ядяла - има снимки у влака как нагъва джънк фууд като праcе и все от пластмасови купички и кесийки. Всичко е театро - в момента Гретка си седи на столчето за 9000 евра и се смее на тъпанaрите дето й се вързаха на актьорската игра
68
7
 
19
 
! Отговори
Kiii преди 4 години
Един дедов че и дойде екстра
67
4
 
22
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
В Швеция е открито най-доброто лечение. Просто да намери двама и ще я излекуват---------------Мъ, задължително Бежанци!!!!-))))))))))
66
2
 
46
 
! Отговори
тя преди 4 години
Употребиха го , а майката е горда оттова ! Пази Боже !
65
3
 
54
 
! Отговори
тя преди 4 години
Кой допусна това болно дете на трибуната ? Всичко е режисирано !
64
3
 
42
 
! Отговори
тя преди 4 години
Едно болно дете да казва какво да се прави ! До там стигнаха евр институции - срам и позор за големите им заплати !
63
2
 
46
 
! Отговори
Мухахаха преди 4 години
Грета Тунберг не е нищо повече от ТЪРГОВСКА МАРКА .Изкарва парички за мама и тати . Чакайте вие от аутист да ви спасява планетата . Видяха някои, че екогл0паците дават луди пари само на етикетчето да има "Еко" и се започна . Няма да се спрат докато не ви измъкнат и последната стотинка/цент.И все в името на екологията.п.с Абе, какво стана с българската Грета - оня веган Донев. Отдавна не е разливал фалшива кръв по площадите . Или глупавите студентки са се свършили.. или щото е още е студено.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швеция е открито най-доброто лечение. Просто да намери двама и ще я излекуват
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи демонстрациите за климата ще затихнат и в Зап. Европа като в Хонг Конг, га дойде вируса.
60
1
 
26
 
! Отговори
Handel преди 4 години
До Анонимен 62:Друго е - "Понеже за нищо не става, дай поен пари да изкярим от нея. Ако не друго, книга ще напишем"
59
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сблъска се с реалноста, свършиха безгрижните дни . След еуфорията настъпва мрака но на куклуводите не им пука нито за детето нито за който и да е обикновен човек на земята. Пари пари пари за това е всичко . За здраве да си ги харчат дано.
58
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И понеже се е сблъскала с тормоза, дай сега да тормози всички останали.

Спонсорирани публикации