9 дни разпити в Северна Корея – историята на Алек Сигли

Той изчезна за кратко миналата година
4 апр 2020 20:25, Нели Христова
67
9 дни разпити в Северна Корея – историята на Алек Сигли
Снимка: БГНЕС

25 юни 2019 година - това е първият ден от цели девет, които Алек Сигли прекарва в ареста в Северна Корея. Той е студент в Пхенян, който държавата обвинява в шпионаж. Момчето е принудено да се качи в черен мерцедес, а мъжът вътре го пита: "Знаеш ли какъв ден е днес?". "Денят, в който американските империалисти са нахлули в страната и са започнали война", отговаря Сигли. Мъжете така и не се представят, но той подозира, че е разпитван от Министерството на отбраната.

Още по темата

Със завързани очи, без часовници и разпит от "учител"

Сутринта на 25 юни непознат мъж се приближава към Сигли в компютърната зала. Момчето, което е трети курс и учи корейска литература, тъкмо завършва есето си върху кратка севернокорейска история. Непознатият казва на Алек, че трябва да участва в университетска среща, но има нещо странно у него - изражението му е пълно с агресия.

"Имали сме срещи на кампуса и преди, но имах странното чувство, че това ще бъде различно", разказва Сигли за The Guardian. Въпреки това тръгва с мъжа, който го извежда извън сградата. Отстрани той вижда черния мерцедес, чиито номера са покрити с черна торбичка.

"Тогава си помислих: "Наистина съм загазил", казва Алек. Той бил принуден да седне в средата на задната седалка, а от двете му страни се качили агентът и неговият колега. Много бързо, сякаш е било вече тренирано, тяхното място заемат други двама, много по-едри мъже. Човекът, който го отвел от компютърната зала, седнал отпред. Именно той щял да бъде "учителят", който разпитвал Сигли.

В колата, очите му са покрити с превръзка, а мъжете му четат дълъг списък с престъпления, които той е извършил срещу Северна Корея. Когато пристигат в сградата, в която трябвало да се проведе разпита, Сигли е ескортиран от двамата бодигардове. Вътре го посреща мъж, който започва да крещи: "Искаш ли да умреш, копеле? Как смееш да идваш в страната ни и да вършиш всички тези престъпления? Мислиш ли, че Тръмп или Помпео ще спасят задника ти?"

В стаята за разпит мъжете го питат какво прави в страната им, Сигли казва истнитата - че се интересува от корейска литература и е дошъл тук, защото иска да започне бизнес. Но за тях това били "необичайни мотиви за един австралиец". Всичко било ясно - за тях Алек бил враг.

Престъпления, признание и критика

Девет дни Алек прекарва в стаята, в която няма часовник. Налага му се да спи на светната лампа. През всички тези дни той е принуден да пише фалшиви признания, а мъжете му крещят, че ако не се покае, може да бъде разстрелян. Целият процес преминава на третия чужд език, който Сигли знае - корейски.

"Алек, не осъзнаваш колко са сериозни нещата, нали? Ако имаш късмет, ще прекараш само десет години в трудов лагер. Имаме тонове доказателства за престъпленията ти. По-добре си признай", казал му мъжът. Но когато Сигли заявил, че дори няма идея за какво говори,той извадил снимка на танк, играчка, върху който имало антиамерикански слоган. Алек я бил качил в Instagram. "Публикувал си снимка на този танк! Това е военен шпионаж!", казал мъжа.

"Помислих си: "Той сигурно се шегува." Трудно скрих усмивката си", разказва Алек. Когато най-накрая го освободили, момчето трябвало да прочете писмо с извинение, в което той признавал, че е "заплашил световния мир" и е "нарушил суверенитета на КНДР". В писмото пишело още, че всички негови човешки права били спазени по време на процеса, акт, който допълнително ги нарушавал.

Признанието било заснето, а мъжете се заканили, че ще го публикуват, ако Алек отново заплаши страната им.

Странник в едно от най-ксенофобските общества

"Винаги съм знаел, че Северна Корея е страна, в която поемам сериозни рискове, ако отида. В края на краищата не бях изненадан, когато ме арестуваха, но ме хванаха малко неподготвен. Може би ми беше трудно да приема, че това някога може да ми се случи, защото през годините, в които съм посещавал КНДР, свързвах мястото с добрите хора, които срещнах и опознах. Като оставим политическите резерви настрана, открих, че повечето хора в Северна Корея са достойни, честни и трудолюбиви, както навсякъде другаде", разказва Алек. Той обаче имал право да общува само с определена група студенти.

"Северна Корея е една от най-ксенофобските държави. Никога не съм чул чужденец да посети дома на своите колеги корейци. Дори на китайските студенти не е позволено. Но ксенофобията идва от държавата, не от хората", казва Алек.

Говори хубави неща за държавата ни

След като Алек чете писмото с признанията си, "учителят", който го разпитва, се променя коренно - двамата започват да си говорят като приятели - агентът му разказва за 11- годишния си син и футболният отбор, в който играе, а Сигли за това, колко обича съпругата си. Когато разследването приключва напълно, мъжът започва да се държи нормално, дори се шегува със студента.

"Наричайте го Стотхолмски синдром, но аз наистина се привързах към този човек. На следващият ден той и още няколко мъже ме откараха до летището. През цялото време в колата си говорихме за разликата в наемите в Япония и Австралия, както и за плановете ми за бъдещето. А той ми каза: "Алек, трябва да продължиш с писането. Гледай да пишеш само хубави неща за държавата ни и може би ще се срещнем отново в Пхенян", разказва момчето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Прекалено неинформиран си, ако не е нещо друго.
20
11
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Няма кой да ти отговори защото просто въпроса ти е неудобен !А моя отговор е *** капитализма е свикнал само да взема и да гребе с пълни шепи а там където е бил комунизма (социализма )РФ или все още КНР проявяват повече състрадание и хуманизъм и са склонни да помогнат в труден момент .
19
10
 
13
 
! Отговори
Бледоликият Джон преди 4 години
И защо историята на този азиатец с дръпнати очи трябва да ни интересува нас нормалноте европейци?!
18
5
 
14
 
! Отговори
не е лесно да си тъп преди 4 години
Тоя е болен.Как може да ходи в Северна Корея?Там нещата са много прости.Компартията държи всичко и на всички гледа като заплаха.Предишният каскадьор-самоубиец някой си Ото нещо си го затворили накарали го да подпише купчина признания все едно е най-големият престъпник на светът-шпионаж,терористична дейност,антидържавна агитация и подривни действия,нападение над служебни лица,съпротива при арест,кражба и укриване на секретна информация... След това го му убили мозъкът и го пратили вкъщи да умре.
17
8
 
7
 
! Отговори
Дон Домат преди 4 години
Добре че не са го сготвили с ориз горките корейци...май са били много гладни ама като са разбрали че е човек към някой от посолството и са го пуснали,само съжаляват че са прегорили дефицитното олио в казана......
16
8
 
15
 
! Отговори
Емил Странжев преди 4 години
До Анонимен По-лошо няма от Гербаджийската шайка , Цацаровци, Гешевции др.. няма отърване от тях
15
6
 
7
 
! Отговори
смях преди 4 години
Ефките аха да ги произведат 2027 и ще ги отложат за 2037. Нов внос.
14
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С сой акъл това момче е отишло доброволно да учи в търбуха на звяра?По-възрастното поколение българи, които минаха през месомелачката на комунизма,никога не биха направили това безумие.Имах приятел, с когото като тинейжъри отидохме по времето на соца по Великден да обикаляме църквата през нощта. Детска му работа. Подгони ни милиция и него го хванаха. Върна се след месец като скелет. За това което е направил го пратили да работи един месец в тухларна. Родителите му не бяха уведомени. Ужас.
13
9
 
24
 
! Отговори
ние шараните преди 4 години
Пентагонът: Срокът за производството на българските F-16 е удължен до 2027 г! 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв към момента на сключването на договора между САЩ и България, бяха платени наведнъж от българското правителство. Плащането бе одобрено и от парламента. Айде Мустафа да друсне една ръченица, а?
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха ясно отвели го в стая за 9 дена и той помислил, че се шегуват щото качвал снимки В СК няма достъп до Инстаграм. Цялата история е една жена на пазара в Лондон каза.... В СК и да са бедни, не се ръгат с ножове пред магазина за ролка тоалетна хартия.
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие как мислите, че Ким Чен Ун може да огрее навсякъде и да контролира всичко? И при това под жестоки санкции, и при това имат и икономика и военна промишленост произвеждат ракети, спътници, ядрени централи, коли, таблети и смартфони - и хората живеят в землямки под дулата на калашниците на копоите на другаря Ун, а?
10
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Страшни инквизиции!Пускали са им силно Металика през тонколоните!
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че много хора са го изкарали безсимтомно го знаят всички, не само Мангуров го казва. Обаче мерките трябва да продължат поне още 4-6 месеца за по-сигурно, защото Федералния резерв на САЩ са напечатали(емитирали, записали на хард дисковете, вече никой не печата пари) 4 трилиона долара без никакво покритие и се готвят да изкъпуват евтино фалирали фирми от Европа, и така тези 4 трилиона ще придобият покритие - също както след ВСВ напечатаха хартийки и с план Маршал ги осребриха в Европа
8
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре в комунистическите прегръдки на Ким Чен, отколкото под чехъла на лъжливата демон-крация, олигархия.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът на Съдинените американски щати мистър Доналд Тръмп се похвали радостно в социалните мрежи, че е получил писмо от своя северно-корейски колега другаря Ун.
6
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а 9 години разпити и инквизиции в американската база в Гуантанамо и затвор с инквизиции без съд и присъда !? Още държат набедени за тероризъм хора там!!!!!!
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В италия вчера тестваха 60 случайни човека без симптоми, които са си мислели че изобщо не са карали вируса и в 70% от пробите са открити антитела за вируса, тоест вече са оздравели и са го изкарали безсимптомно. И какво се оказа? Че Мангъров е прав и в Италия смъртността спада, понеже вече са го изкарали поне 70% от населението, а не заради карантината. А Тиквата и генералчето продължават да говорят глупости.
4
15
 
27
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
НАТО има военен бюджет 1036 милиарда, САЩ имат 650 милиарда за оръжия, Русия има военен бюджет 61 милиарда. Въпросът ми е следният: колко военни товарни самолета от НАТО и САЩ с медицински материали и военни лекари специалисти кацнаха в най-засегнатите страни в ЕС да помогнат в борбата с корона вируса. Благодаря за точните и изчерпателни отговори.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Добре ли сте?
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигли, извадил си луд късмет!Ото Уормбайър нямаше такъв шанс...

Спонсорирани публикации