За това няма ваксина: До 2070 г. Земята може да е негодна за 3.5 млрд. души

Реалността, ако не се намали отделянето на въглероден диоксид
10 май 2020 20:10, Петя Славова
129
За това няма ваксина: До 2070 г. Земята може да е негодна за 3.5 млрд. души
Снимка: БГНЕС

Както при всички видове, човечеството също има своето местообитание. До 2070 г., обаче, то може да намалее застрашително, а милиарди хора да бъдат лишени от подходящи за живот климатични условия, алармират учените.

Само след 50 години до 3,5 милиарда души може да се окажат в зони с негодни за живот климатични условия, ако човечеството не спре измененията на климата на Земята, съкращавайки отделянето на въглероден диоксид. Това е основният извод от изследването, посветено на местообитанието на човека – "Future of the human climate niche", публикувано в списанието на Националната академия на науките в САЩ, съобщава "Дойче веле".

За целта на проучването група антрополози, еколози и изследователи на климатичните промени са ползвали база данни за историческото разселване на хората на планетата и сравнили тези данни с климатичните условия в тези региони. Те били изненадани, че най-голям брой хора има в „относително тесни диапазони“ в области със средногодишна температура между 11 и 15 градуса. Това климатично и географско разпределение било наречено от учените „екологична човешка среда“.

Бързото глобално затопляне заплашва да нанесе сериозни вреди върху тази човешка среда, която на практика не се е променяла през последните 6 000 години, твърдят учените. За основа са ползвани прогнозите на последния доклад на Междуправителствената група експерти по климатичните промени (IPCC), в който пише, че глобалната концентрация на парникови газове като цяло ще се увеличава. Втора основа за прогнозите е бил един от базовите сценарии за бъдещото развитие на планетата и динамиката на ръста на броя на населението (SSP3), изготвен от международна група учени, който също е използван от IPCC.

Според изчисленията, общата територия на планетата, на която средногодишната температура ще бъде над 29 градуса, до 2070 година ще се увеличи от 0,8 % на 19 % от сушата на Земята. 29 градуса по Целзий е температурният „режим“ на пустинята Сахара.

Проблемът се състои в това, че температурата ще се повиши не само в практически необитаемите зони на пустинята, но и в гъстонаселени райони с най-висок ръст на раждаемост. На практика необитаеми могат да останат значителни райони в Южна Америка, Индия, Африка, Северна Австралия и Югоизточна Азия.

Подчертава се, че в изследването са участвали учени от 9 научни центъра от САЩ, Дания, Китай, Япония и Великобритания. Те стигнали до извода, че всеки допълнителен градус към средногодишната температура на Земята може да остави около 1 милиард души без обичайните условия за съществуване. Когато става въпрос за отделни държави, глобалното затопляне само в Индия ще лиши от нормалната среда 1 милиард жители, а в Нигерия, Пакистан, Индонезия и Судан – не по-малко от 100 милиона души във всяка една от тях.

Глобалното затопляне – причина за миграция и конфликти

Животът ще се промени навсякъде – в много региони със средногодишна температура от около 13 градуса тя може да се повиши до 20, което е съпоставимо с климата в най-горещите райони на Северна Африка, европейското Средиземноморие и Южен Китай.

Ще доведат ли тези климатични процеси до ръст на глобалната миграция? Учените се въздържат от категорично мнение по този въпрос, като обясняват, че причините за миграция може да бъдат различни. Въпреки това смятат, че подобен сценарий е много вероятен. По-голямата част от регионите, заплашени от екстремни температури в бъдеще, са сред най-бедните в света. Възможностите им да се приспособят към влошаващите се климатични условия са ограничени, пишат авторите на изследването и предупреждават, че последствията ще бъдат трагични.

"Това ще има не само опустошителни преки последици, но и ще затрудни битката с кризи като появата на нови пандемии, например", смята нидерландският изследовател по проблемите на екологията Мартен Шефер.

За климатичните промени няма ваксина

В миналото, когато се е променял климатът, а човечеството се е лишавало от оптимални условия за съществуване, това е водило до конфликти и масова миграция, подчертава археологът Тим Колер от държавния университет във Вашингтон. Човечеството трябва да има план, в случай че бъдещето предложи подобни сценарии. Дори и днес миграцията засилва международното напрежение, въпреки че извън родината си живее относително умерен брой хора – около 250 милиона души, смятат учените.

Коронавирусът промени света по начин, за който само преди няколко месеца едва ли някой е подозирал. Резултатите от изследването показват, че затоплянето на климата може да доведе до сходни процеси.

Скоростта на развитие на климатичната криза не е толкова забележима, както разпространението на пандемията, но за разлика от вируса, хората не могат да се надяват на подобряване на ситуацията в скоро време.

Човечеството не може да си представи мащаба на застрашителните промени

Глобалното затопляне ще промени температурните условия на цели градове и държави до степен, която сегашните жители не могат да си представят, твърдят изследователите. Повишаването на температурите ще доведе до дълбоки промени в световната икономическа география.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
9
 
! Отговори
Алистър преди 4 години
Милиони хектари гори са изсечени за да се направи свободното пространство на пасища за животни, ерго за месо(+мляко, но главно месо). Освен, че прервъщат въгледвуокисите в кислород, дърветата извличат влагата от земните недра чрез коренната си система, предпазвайки от снимки като горната. Не съм веган, но за мен лично да ядеш труповете на животни си е една първобитна зверщина, която хората са нарекли "нещо нормално" или "всички ядат месо", за да сложат някакви завеси и оправдания на лакомията си
76
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак за СО2. Хора, съдържанието на СО2 в атмосферата е 0,04%! От СО2 има само следи в земната атмосфера (trace gas). В момента е 400 части на милион. Ако падне до 150 части на милион, растенията започват да умират заради недостатъчен СО2.Преди много милиони години съдържанието му е било 2500 части на милион и се е задържало такова за няколко милиона години. Тогава се появяват цъфтящите растения, от които произлизат всички растения, които днес ползваме в селското стопанство.Изводът?
75
2
 
18
 
! Отговори
Маркс ковид 19 преди 4 години
Капитализмът се развива на базата на непрекъснато увеличение на потреблението ..И печатането на финикийски знаци. Без реална стойност.Повече население повече потребление.Някой трябва да спре тази спирала.
74
2
 
17
 
! Отговори
Ох... преди 4 години
И обратното - в студените периоди се наблюдава упадък. Вземете за пример "тъмното средновековие". То е било тъмно и в пряк и в преносен смисъл. Освен това е било и доста студено. Това е бил дълъг период на упадък на цивилизацията, мракобесие, потисничество и спад в развитието във всеки един аспект.На нас ни се внушава обратното - студът е хубаво нещо, топлината е лоша. През 2017 г. в Европа броят на умрелите от студ надхвърля броят на умрелите от жега с 90 000 души. Това е показателно.
73
0
 
26
 
! Отговори
Ох... преди 4 години
Да не говорим за периодът преди 2000 г., когато Римската империя търпи най-големият си разцвет. Тогава температурите са били много по-високи от днешните. Защо говоря само за Римската империя - ами просто защото е била една от малкото държави, в които е имало писменост по онова време, затова има и писмени доказателства. На практика горещите периоди на Земята съвпадат с периодите, в които човечеството търпи бум в развитието си.
72
0
 
14
 
! Отговори
Ох... преди 4 години
"Бързото глобално затопляне заплашва да нанесе сериозни вреди върху тази човешка среда, която на практика не се е променяла през последните 6 000 години, твърдят учените."===И пак IPCC, които бях уличени в подправяне на данни. На практика за последните 6000 г. климатът на земята се е променял МНОГОКРАТНО и ДРАМАТИЧНО. Достатъчно е да споменем Малката ледникова епоха от 16-17 в. и предшестващият я изключително сух и горещ период. Да не говорим за периодът преди 2000 г., когато Римската...
71
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Числеността на човечеството започва да се развива с такива бесни темпове едва през последния век, когато определени райони от света започват да получават даром храни и ваксини. В тези райони категорично не се интересуват от образование, не им се работи и не желаят да ползват нито кондоми, нито противозачатъчни.С други думи, определени бизнес среди активно пречат на естествения подбор, за да могат да ползват ресурсите на тези райони, чието население не ще да работи, но ударно прави деца.
70
5
 
20
 
! Отговори
До Карл Танер преди 4 години
Ти май не си чел какво е съотношението между ресурсите и числеността на човечеството. Ако числеността продължи да се увеличава със същите темпове, след около 300 години ЩЕ БЪДАТ ИЗЧЕРПАНИ абсолютно всички ресурси и нищо не може да се направи.Ако обаче броят на хората не надхвърля 1 милиард, тогава планетата сама успява да възстанови за една година всички онези ресурси, които човечеството е изразходило предишната година. Само при това условие ресурсите са неизчерпаеми.
69
8
 
14
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Продължавайте да разширявате 5G мрежата и до 2070 няма да е останало нищо.
68
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм спокоен.Знам че някакви хора ще оцелеят направили са си бункери замразили са си семена всичко си имат.Аз може да не оцелея но хора които считам за качествени ще го направят.Нали се сещате след като всичко това свърши няма да има много тъмнички нито цегане ни диви селяни или прости чалгари с мазни анцузи с татуировки и черно бмв или нещо подобно.Поразгледах в нета последните официални убежища на човечеството-хората са съхранили,картини,литература,красота и история.Ще остане доброто.
67
1
 
11
 
! Отговори
До анонимен преди 4 години
Това със Сибир е най-лошия сценарий. По-лошо е само мегавулкана Йелоустоун, или огромен астероид. КОгато се размазят вечно замръзналите полета на северен сибир ще размразят и метановите залежи които огромна част от тях ще отидат в атмоссферата. А метанът е 20 пъти парников от сегашните диоксиди. и тогава всички ще замечтаят за пуснинните полета на марс.
66
4
 
11
 
! Отговори
Кори преди 4 години
Климата е много инерционен - колко повече набере скорост промяната толкова по-трудно се удържа и връща назад. Понеже все още е малка промяната, всички мислят има време, споко. До 2030 ще направим това, до 2040 онова.... Нищо подобно - дотогава скоростта ще е много по-голяма.опитай се да спреш малката топка сняг. в началое лесно и за деца. После става все по-голяма но има шанс за възрастен да я спре, още по-натък вече носи смърт.
65
2
 
6
 
! Отговори
f преди 4 години
убийците на пътя не са ли с бронирани коли като бмв и алфа?
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 120г човечеството е 1милиард и 600 милиона. Сега са 7.5 милиарда който ядът, *** и умозаключават, че всичко е наред щото преди години то климата се променял...Преди 120години са се движи ли 10 000 автомобили в света, сега се движат 1.5 милиарда автомобила.....
63
2
 
2
 
! Отговори
f преди 4 години
на алфата първата цифра която най-често е единица какво означава?може би степента на бронировка или пък степента на лукс? за алфа ромео говоря.
62
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От всичко ще спечелят Руснаците. Сибир ще стане прекрасно място за живеене.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може, ами ще е негодна. И тогава такива емиграционни процеси ще настъпят, такава хуманитарна криза ще има, че всичко досега ще ни се стори като бели кахъри.
60
2
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Колко трудно е когато някой иска да строи и изсича дървета да му дадеш разрешение, само когато удостовери че е засадил 2х повече дървета на двойна площ. Тогава ще има компенсацияя за природата. НЯма да му се оскъпи проекта толкова много. Защото в момента всико е за сметка на природата, никой не я слага в сметките.
59
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-добър балансьор на климата от горите - те поглъщат въглеродния двуокис и отделят кислород, поглъщат слънчевата енергия,създават сянка и акумулират подпочвени води, извори и т.н. Изводът е:едно просто нещо като засаждането на милиарди дървета, особено в кризисните райони на планетата, може значително да смегчи климатичните промени
58
3
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Вижда се че никой тук не взима насериозно написаното.Никой не си дава сметка че или децата му или внуците му ще преживеят апокалптична ситуция.Светът не иска да дава пари за да намали замърсяването.то постеменно сумите за щетите от прир.бедствия ще се увеличават,ще се изравнят и надвърлят парите на промяната..А "Всяка промяна е малка в началото, затова всички и се надсмиват".Но децата и внуците ви ще се борят за оцеляване,заради проявеното твърдоглавие сега. Нима това искате за тх.

Спонсорирани публикации