Лято и куче у дома - как да се грижим за него в жегата?

Пълнете винаги купичката му с вода
14 юни 2020 13:30, Дарена Найденова
9
Лято и куче у дома - как да се грижим за него в жегата?
Pixabay

Въпреки че времето с нищо не показва, че вече е средата на юни месец, лятото със сигурност е съвсем близо и трябва да очакваме повишаване на температурите. Много добре знаем, че не трябва да излизаме по време на пиковите часове, когато е най-топло и да стоим на хладно, но в същото време е добре да помислим и за домашните си любимци.

 
Повечето от нас имат кучета, които им правят компания у дома и веднага се превръщат в част от семейството. Освен че трябва да ги храним редовно и да ги разхождаме, четириногите ни приятели имат нужда и от подходяща грижа през летните месеци. Времето им навън трябва да бъде лимитирано, а приемът на вода повече от обикновеното.
 
Високите температури могат да причинят сериозни проблеми на най-добрия ви приятел, включително и топлинен удар. Затова е важно да знаете няколко правила, които да следвате през следващите топли дни.
 
1. Не използвайте слънцезащитен крем, подходящ за хора
 
„Не прилагайте слънцезащитни продукти или препарати против насекоми върху вашия домашен любимец, ако те не са предназначени за животни“, казва Лори Бирбьер пред „Insider. Да, вярно е, че кучетата са податливи на слънчево изгаряне и ухапване от насекоми, но това не значи, че трябва да използвате същите неща, които сте си купили за вас. Много слънцезащитни кремове и репеленти против насекоми съдържат съставки, които са вредни, ако попаднат в организма на кучето.
 
Не забравяйте, че вашият домашен любимец не разбира какви са тези продукти или защо се използват. Ако решите да покриете кожата им с тях, има голям шанс той да изследва нещото, използвайки носа или езика си.

2. Носете достатъчно вода със себе си
 
Подобно на хората, домашните любимци са податливи на дехидратация, ако не пият достатъчно вода. Ако ще предприемате дейности на открито, като къмпинг или пикник, задължително е винаги да имате на разположение достатъчно вода за вашия приятел. Може да вземете със себе си и малка купичка, от която кучето да пие.
 
През деня кучетата трябва да пият до 300 мл вода за всеки килограм телесно тегло, което имат. Не чакайте домашният ви любимец да изглежда жаден или да ви се моли за вода. Периодично проверявайте как се чувства и дали има достатъчно в купичката.
 
3. Топлинен удар
 
Топлинният удар е животозастрашаващо медицинско състояние, белязано от невъзможност за намаляване на телесната температура. Тъй като кучетата нямат потни жлези по тялото си, те регулират температурата си чрез издишане. От друга страна, котките се охлаждат, използвайки собствената си слюнка и облизват тялото си.

Още съвети за грижата към кучето четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, то напоследък се наблюдава и друга, доста необичайна тенденция, когато Домашните Питомци се грижат за не съвсем адекватните си стопани!-))))))))
6
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
А как се грижи кучето ако си нема стопани .
5
5
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
В градчето нЕкои отглеждат големи кучета на дворовете си.Представете си, ако са през къща, как ще се спи от лаенето и виенето им.
4
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
До Ако много държитеАбсолютно си прав!
3
1
 
11
 
! Отговори
Ако много държите преди 3 години
да имате куче, постарайте се преди това да придобиете къща с двор и бъдете сигурни, че в жегата кучето самичко ще се погрижи за себе си на двора, а вие ще си имате верен страж и приятел.Много обичам и кучетата, и котараните, но живея в апартамент и затова нямам домашен любимец. Да затвориш животинката между 4 стени в жилище на висок етаж е инквизиция за нея, напрежение за вас и вероятни проблеми за съседите.Ако живеех в къща с двор, щях да си имам и куче, и котка.
2
0
 
5
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Тука викат, че през деня кучетата трябвало да пият до 300 мл вода за всеки килограм телесно тегло, което имат. Значи моето куче дето е 10 кила трябва да изпие 3 кила вода...Аз много много не съм от аритметиците, ама тука са турили една нула повече.Еееее тия нули за нищо ги нямат бе, ама те са си много важни...
1
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Кучета, котета, трябва да живеят край къщата на свобода - да се движат...