Заразяване с коронавирус на случаен принцип е изключително трудно

Заразяването става в семейна или работна среда
Обновена: 25 юни 2020 09:48 | 25 юни 2020 09:47,
110
Заразяване с коронавирус на случаен принцип е изключително трудно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът не се вълнува от топлината и  околната темепература, защото в нас той се разпространява на 37 градуса. Голяма част от инфекциите се разпространяват в момента в много топли държави, така че това изобщо не е фактор. Това посочи доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН, съобщава bTV.

Още по темата

Той обясни, че някои хора се срещат с вируса, но имунната им система е достатъчно компетентна и активна и изобщо не реагират по никакъв начин – нямат никакви симптоми, не боледуват и не умножават вируса.

„Много малко хора са заразени на случаен принцип, не е доказано някой да е бил заразен в градския транспорт или някой пътуващ със самолет да е заразил хората в самолета“, отбеляза имунологът.

Огромният брой случаи като групи са на семеен принцип или в работна среда или в социални общности, които живеят изключително компактно. Трябва да се има предвид гъстотата на населението в съответните места“, каза Андрей Чорбанов.

Според него случайното заразяване е изключително рядко и на практика трудно доказуемо.

„Правителствата през последните години не са инвестирали във фундаментални изследвания. Много от научните изследвания, които нямат реален практически характер и не произвеждат нищо като краен етап, всъщност са от изключителна важност за икономиката“, посочи още имунологът.

Според него маските не вършат работа за предпазване, няма втори пик, а това е нормалното разпределение на вируса.

Мерките няма да спасят положението, а само ще забавят разпространението на вируса и така може да се проточи много дълго време, посочи още доц. Чорбанов.

За тестовете той коментира, че PCR реакцията е много специфична и зависи от това какви маркери ще бъдат избрани. „Ако се направи компромис и се закупи по-евтин кит, той може да потвърди коронавирус с едни или два маркера и да се окаже, че човек е позитивиран с друг вирус“, обясни доц. Чорбанов.

„Човек е вирусоносител изключително малко време за което може да бъде третиран. Първата седмица от заразяването той заразява, втората седмица могат да бъдат уловени вирусни частици, но те не са ефективни“, каза имунологът.

По думите му, ако един човек е детектиран в краен етап от развитието на заболяването, може след една седмица да си бъде отрицателен и в това няма нищо странно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не Русия, а САЩ бомбардира България през ВСВ и избиха без причина хиляди цивилни българи.Русия няма как да бомбандира никого през ВСВ, защото не е съществувала тогава. През ПСВ обаче бомбардира. Виж, СССР бомбардира българи през ВСВ.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Когато България беше с Русия, българите бяха затворници в концлагер.А дали сме били развити с режим на тока и празни магазини е много съмнително.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато България беше с Русия, бяхме сред 30те най-развити страни в света.Сбъркал си темата. Освен това, с Русия не сме от над 100 години някъде.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"В Китай има документиран случай на заразяване в ресторант от съседна маса, така че доцентчето да си гледа работата."Дай източника на тази информация?
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до АнонименНе Русия, а САЩ бомбардира България през ВСВ и избиха без причина хиляди цивилни българи.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Ти си чукча писател.Чете ли поне зглавието?А осмисли ли го?"изключително трудно" не значи "невъзможно" нали?От милиард и половина китайци, ако в ресторант на съседната маса се заразят 1, 10, 100 или 1000 китайци това е абсолютно в графата "изключително трудно".
48
0
 
1
 
! Отговори
Да бе, да преди 3 години
Интересно какво мислят израелците за това, че не се заразявало при полет...
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато България беше с Русия, бяхме сред 30те най-развити страни в света.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушайте какво ви говорят докторите Тодор Катранджиев и Ангел Локумчев. Слушайте ги докато полудеете! Или не умрете. Ама не от коронавирус.Изпадам и аз в безумие и се чудя, как може уж смятащ себе си за умен човек, да твърди че вирусът "умирал" до няколко минути върху кожата? Тоест, как може да умре нещо, което никога не е било живо? Вирусите са ДНК или РНК молекули обвити в протеинова обвивка - капсид.И да "дезинфекцираме" маски в микровълнова?А може би с тамян и светена вода?
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вие не разбрахте ли,че всъщност проблемът не е здравен,а социално-финансово-икономически!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато България беше с Русия, българите живееха най-добре.Кога това? Ние с Русия даже сме се били в ПСВ из Добруджа :)
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо случайно. Диктаторът Боко нарочно ви ръси и трови с коронавируси, за да си запази властта и извънредното положение.
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай има документиран случай на заразяване в ресторант от съседна маса, така че доцентчето да си гледа работата.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От маските няма никаква полза, това се видя след няколко месеца мерки във Франция, Германия, Белгия, Англия, Австрия, САЩ, Холандия, Испания и Италия. Носенето на маски нищо не промени. От направените изследвания се установявва, че вирусите минават свободно през маските.
40
0
 
5
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 3 години
Който е рискова група- стар, с болести, слаб организъм, да се пази сам, не може държавите да се блокират, животът да спре, да създаваме рестрикции и дискомфорт на 95 процента от населението, на които сблъсъкът с вируса няма да им донесе нищо опасно. Не ,никак не умно това, което става- да събаряме градени с десетилетия, и то без никаква реален позитив от това- вирусът ще си вземе своето, изразено в човешки животи, и няма сила да спре това.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, ако работиш с някого се заразяваш, но ако се тъпчеш 20 минути в метрото до заразени - не се заразяваш :0
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До възмутен"рез март гърци, които се прибираха от пътуване в Египет и Израел, заразиха част от екипажа на самолета."Много са ми интересни минусите по оригиналната тема. Ако си мислите, че с минуси ще промените реалността - няма да я промените :D
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
благодарение на григор димитров цяла сърбия и хърватска са заразени с коронавирус!официална новина по бтв!!!!!!
36
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Моята Любов вчера си направи тест в Сибалаб, че я болеше гърлото от няколко дена, макар че ние сме постоянно залепени един за друг и се целуваме нон-стоп, а на мен нищо ми няма. Направиха и PCR тест, който не само показва дали си в момента болен, а дали си бил заразен и си го изкарал без да разбереш. Струваше и 40 лева. Така че, барба ***, не се стискай за 40 лв, ами ходи и си направи тест, за да не сееш зараза навсякъде
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По въпроса за маските следва да се четат резултатите от проучванията за ефективност.В последните няколко години има такива добре проведени изследвания във Виетнам по повод предишна епидемия и резултатите категорично доказват полза от носенето на медицински маски.

Спонсорирани публикации