Заразяване с коронавирус на случаен принцип е изключително трудно

Заразяването става в семейна или работна среда
Обновена: 25 юни 2020 09:48 | 25 юни 2020 09:47,
110
Заразяване с коронавирус на случаен принцип е изключително трудно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът не се вълнува от топлината и  околната темепература, защото в нас той се разпространява на 37 градуса. Голяма част от инфекциите се разпространяват в момента в много топли държави, така че това изобщо не е фактор. Това посочи доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН, съобщава bTV.

Още по темата

Той обясни, че някои хора се срещат с вируса, но имунната им система е достатъчно компетентна и активна и изобщо не реагират по никакъв начин – нямат никакви симптоми, не боледуват и не умножават вируса.

„Много малко хора са заразени на случаен принцип, не е доказано някой да е бил заразен в градския транспорт или някой пътуващ със самолет да е заразил хората в самолета“, отбеляза имунологът.

Огромният брой случаи като групи са на семеен принцип или в работна среда или в социални общности, които живеят изключително компактно. Трябва да се има предвид гъстотата на населението в съответните места“, каза Андрей Чорбанов.

Според него случайното заразяване е изключително рядко и на практика трудно доказуемо.

„Правителствата през последните години не са инвестирали във фундаментални изследвания. Много от научните изследвания, които нямат реален практически характер и не произвеждат нищо като краен етап, всъщност са от изключителна важност за икономиката“, посочи още имунологът.

Според него маските не вършат работа за предпазване, няма втори пик, а това е нормалното разпределение на вируса.

Мерките няма да спасят положението, а само ще забавят разпространението на вируса и така може да се проточи много дълго време, посочи още доц. Чорбанов.

За тестовете той коментира, че PCR реакцията е много специфична и зависи от това какви маркери ще бъдат избрани. „Ако се направи компромис и се закупи по-евтин кит, той може да потвърди коронавирус с едни или два маркера и да се окаже, че човек е позитивиран с друг вирус“, обясни доц. Чорбанов.

„Човек е вирусоносител изключително малко време за което може да бъде третиран. Първата седмица от заразяването той заразява, втората седмица могат да бъдат уловени вирусни частици, но те не са ефективни“, каза имунологът.

По думите му, ако един човек е детектиран в краен етап от развитието на заболяването, може след една седмица да си бъде отрицателен и в това няма нищо странно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименбежанците ще бягат от българия до един момент...след време когато населението на българия се свие до такава степен,че българската държава да не може да функционира пълноценно,ще започне масово заселване на чужденци и запълване на опразненото пространство.всички български демографи са единодушни-територията на р.българия няма да остане незаселена...въпрос на време.
33
1
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Когато България беше с Русия, българите живееха..... Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ - най много пострадаха от собствения.си вирус
31
2
 
4
 
! Отговори
Чебурашка, преди 3 години
Едно е сигурно - който ти пише опорките, нещо е излязъл в отпуска и е задул по гръцко, та се повтаряш като развален грамофон. Какви русофили те гонят? В коя тема пишеш и по какъв въпрос? Да не си объркал темата за вируса с другата, за парада в Москва?Виж, консултирай се с някой шеф, че се дъните така. Няма да имате петъчно плашане с тези грешки.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБежанците бягат от България, не се взимайте толкова на сериозно, никой бежанец не иска да идва в мизерната държават България.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 24Е нали след 3 минути вирусите умират, защо да си мием ръцете като се приберем в къщи, да измием умрелите вириси.
28
1
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
даже и да ти наплюят опаковката на хляба, след 3 минути изложени в околната среда вирусите вече не са активни да заразяват... а и, извинявай, ама ти като се прибереш вкъщи не си ли миеш ръцете? Що бараш веднага дементната свекърва??? Наистина не се предава много лесно и неслучайно най-засегнати са общностите, които не спазват никаква хигиена, ама никаква... там редовно върлуват всякакви епидемии. При семейните събирания е най-вече от прегръдките и целувките при поздравите...
27
0
 
5
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Ако тук се говори на студенти, доброволно избрали да се занимават с медицина и това да е тяхна бъдеща професия, то няма да се обяснява с по две-три изречения, а ще се изнасят многочасови лекции от университетски преподаватели по вирусология и имунология.Тук, никой няма желание да научи нещо, а само се опонира и се хаби излишна енергия в обяснения на невежи хора, които вместо да слушат, ти говорят да си хвърляш дипломите, и за това всички обяснения се превръщат в ненужно и нездравословно действие
26
0
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Който вярва, него ще хване. Който не вярва и не боледува като мен, никога няма да го хване.
25
4
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АцтекЕдно е сигурно, че русофилите не сте българи!
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
искам на ПАРТИ с торта и пици и чалга и балони.нищо че от снощи съм с 37.4 и ми е отпуснато.важно е да си покажа сандалките от МОЛа на Мимето..
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хайде бе..индийците берат череши.посре пазаруват .кихат .кашлят върху стоките.аз минавам вземам си хляба.върху опаковката пръски.пипам го с ръце .в шкафа . оттам по ръцете на детето. на дементната ми свекърва и сме готови..
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина има по-голям шанс да удари 6-ца от тотото от колкото да се зарази от случаен принцип.
21
17
 
5
 
! Отговори
мангъров бсп преди 3 години
Ние с президентчето и корнелия сме доволни, заразихме много хора и ще заразим още , важното е да не слушате лекарите а нас
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един познат ми каза че за миналата година имали нови 800 професори и доценти ,а то много учени и доктори а сме най бедната държава в ЕС,та чак правителството ще финансира бежанци в турция за 2 милиона лева ,а за нас един гол....
19
7
 
10
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Е няма такова заразяване, всичко е мит. Какъв вирус ги е подхванал посред лято тези власти? Не съм толкова ***, че да им се вържа. И аз работя, ходя сред хора, но такова нещо няма наистина.
18
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусолозите казват, че с мерки или не няма как напълно да се спре вируса! Паниката, истерията, абсурдните мерки, броенето всеки ден трябва да приключат, защото не са ефективни, а стресират хората! Но е очевидно, усвояват се пари и затова този вирус толкова се раздухва
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките не действат, а учените и лекарите се провалиха напълно. Нищо не могат да напарвят, нищо не знаят и нищо не могат да предложат. Днес говорят едно, утре друго, постянно си противоречат.
16
17
 
5
 
! Отговори
Нели преди 3 години
Аз познавам 17 заразени от ковид по време на полет, а една моя позната познава 23ма заразени по време на полет.
15
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страната на мангърчетата.

Спонсорирани публикации