"Като животни в клетка" – 3000 души в блокове в Мелбърн заради коронавируса

Те не могат да излязат дори и до магазина
Обновена: 10 юли 2020 05:24 | 9 юли 2020 23:03, Нели Христова
73

Снимки: БГНЕС

Втората вълна на коронавируса, която удари Австралия, принуди страната да приложи най-строгите си мерки досега - близо 3000 души останаха блокирани в няколко блока в Мелбърн, след като там се появи огнище на COVID-19.

За разлика от останалите си съграждани, жителите на 9-те блока не могат да ги напускат по абсолютно никаква причина. Те дори не могат да отидат да си купят храна.

Веднага щом строгите мерки бяха обявени по националната телевизия, стотици полицаи бяха изпратени в района на жилищните сгради, за да ги охраняват. Много от живущите в тях не знаеха, че е наложена забрана да излизат. Те бяха спрени и върнати в сградата от охранителите, пишат от BBC.

Разбира се, след като новините за ограниченията се разпространиха, се появиха и тревожността и паниката. Неяснотата, колко ще продължи блокадата, допълнително влошава ситуацията. Официално писмо, изпратено до жителите на блоковете, гласи, че ограниченията може да траят между 5 и 14 дни.

По-голямата част от живущите в блоковете имат ограничени приходи. Много от тях са мигранти, пристигнали в Австралия като бежанци от Африка, Китай и Виетнам. В сградите има много пенсионери, както и млади семейства. Според премиера на Австралия, там живеят "някои от най-уязвимите граждани".

Държавата се е заела да осигури най-необходимите продукти на обитателите на сградата, но много хора се притесняват, че не се прави достатъчно. Торбите с храна биват оставяни пред вратите, без хората вътре да са предупреждавани. Неправителствени организации също доставят продукти на семействата.

Според здравните власти блокадата е била наложителна, тъй като всички жители на сградите лесно можели да се заразят, защото в тях има само един асансьор и тесни общи пътеки. "Това са вертикални круизни кораби", заявиха те.

Въпреки че всичко се прави за да се опази здравето им, много от обитателите на блоковете са гневни и объркани от начина, по който са третирани. "Повечето хора разбраха за това от телевизията. Властите нямаха уважението поне да ни кажат лично", казва Дима Абду, студентка, която живее в един от апартаментите.

"В момента, в който премиерът обяви мерките, полицията вече беше тук и ни казваше, че не можем да излезем. Хората са наранени и шокирани. Мислим си, "къде сгрешихме?", допълва тя. По някои от прозорците се появиха надписи: "Ние сме хора, не животни в клетка. Премахнете тази блокада веднага!"

Здравните работници продължават да тестват всички жители на сградите. 75 от тестваните до този момент са дали положителни проби за COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е защо пък така австралийците? Нали мангъров каза, че няма страшно?
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно експертно правителство би било добра алтернатива на ГЕРБ
31
4
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,ха преди 3 години
Гледай сега какво стана !ГЕРБ и Борисов се намесиха и в Мелбърн !
30
3
 
12
 
! Отговори
до 20 от славянин преди 3 години
''в ухан заваряваха вратите на блоковете, който излезе получава куршум в главата. това е вариант за българите'' От получаването на куршум или нещо друго в главата никой не е застрахован! Който ме заплашва с куршум в главата да внимава да не получи от мен същото!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управлява се от тарикати.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа голямо съжаление,да
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си много ***, и да оставяш да те крадат понеже нямало алтернатива. Алтернатива винаги има, стига да не си малка жална мижитурка.
26
6
 
2
 
! Отговори
Манол Петрушев преди 3 години
Аз ще гласувам за другарката Нинова!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 12"Стига да желаеш, имаш избор. Само не ми казвай, че освен за ГЕРБ няма за кой друг да се гласува. Че ми е писнало от такива философи".Желая, много желая. А в кои по-точно партии и личности освен ГЕРБ се състои този избор който го има?
24
9
 
3
 
! Отговори
Георги Никофоров преди 3 години
Аз и всички мои приятели ще гласуваме за Красимир Каракачанов.
23
11
 
2
 
! Отговори
Мариела преди 3 години
Аз и моето семейство направихме своя избор за България. Аз и моето семейство ще гласуваме за господин Валери Симеонов, защото обичаме България.
22
3
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Стига да желаеш, имаш избор.Само не ми казвай, че освен за ГЕРБ няма за кой друг да се гласува. Че ми е писнало от такива философи.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Ухан комсомолците бяха решили да свалят правителството като затворят града, и да ориентират Китай на запад, Ухан е най-важния комуникационен център и затварянето на града щеше да доведе до криза. Но другарят Си каза добре - щом искате да затворим града, да го затворим. Ухан беше обкръжен с армия и танкове и започна чистка на западно настроиените комсомолци която още върви. А вируса няма нищо общо, в Китай днес вече няма ковид.
20
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в ухан заваряваха вратите на блоковете, който излезе получава куршум в главата. това е вариант за българите
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава съдба заслужават 90% от управниците ни в последните 75 години - клетка...
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До малоумния 12 номер.Ако ти става може и теб да изберем. Не ме е в е кой ще изберем, щото и него ще изпъдим с камъни. Не обичам да ме крадат. А хунтата се оля здраво.Дуп е да им е яко. Пътници са. И то с камъни и дърва.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** робите
16
5
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Правят си бройките, за да гушнат паричките от Европа! Очевидно е, че Борисов е намесен! Също така им нарушават човешките права и нарочно ги изолират, за да не свалят правителството (зад което отново стои Борисов, ОЧЕВИДНО!). Не виждам друго обяснение.
15
8
 
6
 
! Отговори
Социалист преди 3 години
Долу ГЕРБ!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Австралия, Нова Зеландия, Канада,САЩ.. ?????

Спонсорирани публикации