Акула без кожа и зъби? Рибари извадиха мутанта от Средиземно море

Въпреки това е ефективен хищник
25
Акула без кожа и зъби? Рибари извадиха мутанта от Средиземно море
Снимка: БГНЕС

През юли 2019 г. рибари в Средиземно море на юг от Сардиния, Италия, случайно извадили мутант от дълбините. Уловена в мрежата им сред стотици други риби, акули и разнообразни морски обитатели била тъмноуста котешка акула (Galeus melastomus) – очевидно родена без кожа и зъби, съобщи БГНЕС.

Макар че учените са съобщавали за многобройни случаи на албинизъм, обезцветяване и други генетични кожни мутации при акули, този рядък улов е първият и единствен известен случай на акула, живееща с „тежка липса на всички свързани с кожата структури, включително зъби“.

Може би е още по-странно, че анормалната акула изглежда е водила сравнително нормален живот, докато не била извлечена от морето, каза водещият автор на изследването Антонело Мулас. Когато той и колегите му изследвали акулата, те установили, че тя е на около 3 години, израснала е в типична среда и е имала пълен корем с храна, когато е умряла.

„Първата ни реакция беше: „Акула без кожа не може да оцелее“, каза Мулас, биолог от университета в Каляри в Сардиния, пред „Лайв Сайънс“.

G. melastomus са често срещани малки котешки акули, които могат да достигнат максимална дължина от 70 фута – приблизително колкото бейзболна бухалка за дете. Те са преобладаващи в североизточния Атлантически океан и Средиземно море, където обикновено плуват на дълбочина от 200 до 500 метра. Верни на името си, вътрешността на челюстната област е тъмна, както и обвивката, подобна на тъканта, която покрива вътрешните й органи.

Тази вътрешна тъмнина ясно се вижда от изображенията на „голата акула“ от Сардиния, както Мулас и колегите му я наричат в своя документ. Тъмният „интериор“ на акулата наднича през хрилете и прозрачната й глава, рязко контрастирайки с останалата част от тънкото й жълтеникаво тяло. Акулата изглежда толкова ненормално, че първият импулс на изследователите било да се уверят, че не е “извънземно”, шегува се Мулас.

“Има повече от 300 вида акули и искахме да се уверим, че това не е вид, за който никога не сме чували”, добави Мулас.

Изследователите установили, че акулата все пак не е извънземна – просто е пришълец от други води. Разследването на екипа разкрило, че котешката акула е млада женска с дължина 30 метра, която е с нормален растеж за възрастта си. Освен че очевидно липсва епидермисът (най-външният слой на кожата), на акулата липсват и кожните зъби – малки, подобни на зъби структури, които покриват кожата на всички акули, разкри микроскопичен анализ. Тези твърди, заострени образувания не само осигуряват физическа защита на акулите, но и ги правят по-бързи, по-пъргави плувци, каза Мулас.

При липсата на кожни зъби голата котешка акула вероятно е била по-слаб плувец от връстниците си – но това очевидно не й е пречило да пълни успешно стомаха си, нито пък липсата на зъби. В червата на акулата изследователите открили 14 хранителни продукта, коктейл от малки главоноги, ракообразни и костни риби. Тъй като тъмноустите обикновено поглъщат плячката си цяла, голата уста на голата акула не я прави по-малко ефективен хищник, каза Мулас.

Ненормалният външен вид на акулата е почти сигурно резултат от генетична мутация, заключават изследователите.
Тази мутация може да е напълно естествена или да е била повлияна от излагане на химическо замърсяване във водата. За да получат по-добра представа, изследователите ще се върнат на мястото, където е уловена голата котешка акула и ще вземат проби от утайката на морското дъно. Този анализ трябва да разкрие дали е имало нещо потенциално вредно в околната среда на акулата и може ли да посочи пътя към други подобни странни морски същества, каза Мулас.

“Може би ще намерим двуглава акула или Blinky (триоката) риба от „Семсейство Симпсън“, заключи той с надежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: мутантакула
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
void преди 3 години
"дължина от 70 фута приблизително колкото бейзболна бухалка за дете" - уважаеми, вземете се в ръце и като преписвате статиите поне ги прочитайте преди това...
21
0
 
8
 
! Отговори
Лилипут преди 3 години
Ако бейзболната бухалка за дете е 70 фута, не ми се мисли какво е това дете. Както и да е... Акулите достигали максимален размер до 70 фута, ама тая била 30 метра - т.е. 100 фута... Статия пълна с *** и преписана от ***.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да се забрани промишленият риболов и хората да престанат да унищожават животински видове. Акулите съществуват на земята вече почти 400 милиона години - по-дълго от дърветата, и сега за няколко десетилетия хората са на път да ги унищожат, срам и позор за човечеството!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"котешката акула е млада женска с дължина 30 метра"30 метра ??? Хайде като преписвате от чужди сайтове, поне се помъчете и да преведете правилно.
18
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
Тая акула е като оня пилот дето паднал със самолета и от него останали само *** и ушите. Хирурзите го спасили, зашили ги и от тогава той само пърдял и се услушвал.
17
0
 
7
 
! Отговори
Ид.от от днес преди 3 години
Тя като Боинг 737 тая акула, пък за това дете не ми се мисли, дет батата му е 20 метра.
16
0
 
7
 
! Отговори
Лъжливото рибарче преди 3 години
Бacu голямата акула, чуек! Въъъй, ypoдска работа!
15
0
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Нечетах се на несвързани и объркващи ,и противоречащи си изречения в статията! Слава на журналистиката!
14
0
 
6
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ... преди 3 години
"През юли 2019 г. рибари в Средиземно море ..."И сега ли чак намерихте да пишете за тази"новина"?Толкова ли няма актуални новини?
13
0
 
19
 
! Отговори
лошо,седларов преди 3 години
Като начало 30 метрова акула и 21 метров ДЕТСКА бейзболна бухалка никак не е лошо!Продължавай в същия дух,имаш бъдеще!:)))))
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"че котешката акула е млада женска с дължина 30 метра, която е с нормален растеж за възрастта си""малки котешки акули, които могат да достигнат максимална дължина от 70 фута"Мъка, мъка....!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 metra...niamam dumi...do 3ti klas li e uchila jurnalistkata
10
0
 
6
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
От яд и аз си обърках коментара, но на мен не ми плащат да се излагам.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Животът на земята е дошъл от космоса. Периодично с метеорити на земята пада извънземна ДНК която оживява и се появява под формата на "мутанти". Такива са кракените, русалките, върколаците, караконджулите, дракони и др.
8
0
 
12
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
Да си некадърен даже да преведеш сносно една статия.. Да нямаш елементарна обща култура.. Пунктуация, правопис, етика, морал, безпристрастност, обективност... Трийсет метрови акули, детски бухалки по 70 фута??? Мармоти, шоколади.. Журналиститьеее триизмерна скръб сте, извинявайте, че Виловещо! го казвам, но агенция ЕЖК(Една Жена Каза) има пред всеки блок! Мислете ПРЕДИ да публикувате, защото се излагате!!!
7
0
 
18
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 3 години
70-футова акула - това е колкото кит, а не колкото бейзболна бухалка. Още по-малко пък на дете.Алоу! Журналистката!
6
0
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Защо убихте акулата, бе?
5
0
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Мерките и теглилките очевидно не са силна страна на авторката.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Акула пришълец от други води.
3
0
 
10
 
! Отговори
boobaloo преди 3 години
Исках да кажа 21 метра!!!!!!!!!

Спонсорирани публикации