Тофу - по-полезният протеин, от който имате нужда

Вижте кои са най-големите ползи от консумацията на продукта
10 ное 2020 22:51, Дарена Найденова
17
Тофу - по-полезният протеин, от който имате нужда
Pixabay

Отдавна категоризирано като здравословна храна, тофу и неговите ползи са подложени на по-голямо изследване през последните години.

Тофу е вегетариански източник на протеин, получен от ферментирала соя. Приготвя се чрез подсирване на соевото мляко, притискането му в блок, след което се охлажда. Процесът е доста подобен на начина, по който се прави сирене. Тофу, известно още и като извара от боб, води началото си от около 2000 години в Китай. Докато на Запад то се смята като нова храна, то е важна част от традиционните азиатски диети от векове.

 
„Мисля, че повечето хора биха могли да се възползват от наличието на соя в диетата си“, казва диетологът Кейли Проктор пред Insider. Тя добавя, че това е растителен източник на протеин, който се адаптира към вкусовете на ястието, има много ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестерол.

Видове тофу и хранителните им стойности:
 
Подобно на сирената, тофуто се разделя на различни видове, в зависимост от неговата твърдост. Вариациите са следните:
 
♦ Копринено: Най-мекият вид тофу, известен още като японско тофу, има подобна текстура на сиренето моцарела и може да се използва в направата на кремообразни сосове.
 
♦ Обикновено: Този вид тофу е малко по-твърд и може да се бърка и да се яде подобно на бъркани яйца.
 
♦ Твърдо: Най-популярният и широко достъпен вид тофу. Той има текстура като сирене фета. Твърдото тофу може да се използва по различни начини и е известно с поемането на аромати от маринатата и сосовете.
 
♦ Изключително твърдо: Този вид тофу също е лесен за готвене, но той не абсорбира ароматите като по-горе изброеното.
 
♦ Супер твърдо: Това тофу има текстура, подобна на месото.
 
Типът тофу, който сте избрали, ще окаже влияние върху хранителната стойност, която получавате. С увеличаване на твърдостта, калорийният прием и съдържанието на протеин също растат. Като цяло обаче тофуто е вариант с нискокалорични протеини в сравнение с повечето протеини на животинска основа.

Защо тофуто е толкова полезно за консумация, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Нема нужда преди 3 години
*** не е виждал друго освен сланина и свинскУ. В губернията не се тачи нито телешко, нито тофу. Хахаха айде муайте свинско от румъния, хахха
15
3
 
8
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Яжте си гадостите , защо ни ги натрисате и на нас ???? ОТВРАТ !!!!
14
3
 
7
 
! Отговори
az преди 3 години
оффф... драйфа ми се от това, честно..
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По нашия район традиционно наблягаме на тофуто с кимчи и саке. Ако случайно са ви свършили, можете да пробвате и екзотичните им съответствия - сирене натюр, туршийка с червно пиперче и ракийка. За основното ако не сте си набавили пресен прилеп или плъх, можете да си пекнете свинска пържола или кокошка.
12
1
 
11
 
! Отговори
Соеви Момчета преди 3 години
А защо мъжете в Азия са едни такива нежнички не мязат много на мъже?! Винаги съм мислел, че е от консумацията на соя. В моето село даваме на свинете соя за да затлъстеят и да са вкусни за Коледа. Соята за мен е фураж за животни, не храна за хора.
11
0
 
7
 
! Отговори
до Тайванеца 11 преди 3 години
Тофуто в Тайван е ли ферментирано, т.е. така нареченото "stinky tofu" (*** тофу), при който процес всички естрогени се разграждат, същата причи поради която соев сос от естествено ферментирали соеви зърна няма естроген. В България и европа всичкото тофу е прясно и фрашкато с Естрогени, а ако не знаеш Соево мляко се дава на жени в менопауза като лекарство. Така, че каквото и да пишеш, Соевото мляко е с ударни дози естроген!
10
7
 
7
 
! Отговори
От Тайван преди 3 години
Понеже виждам, че много разбирате от хормони ще ви издам една тайна.Аз живея в Тапей/Тайван и тук тофуто се яде много и от всички. Прави се главно от бобена сурватка и е много полезно.Относно естрогена, който съдържал - на никого от многобройните ми приятели, които всеки ден ядат тофу и домашно соево мляко не им е пораснал з адника или ци ците.А вие празноглавци до утре може да си философствате за неща, които са ви далечни.Хайде със здраве, отивам да хапна тофу :).
9
3
 
2
 
! Отговори
159 преди 3 години
До OMG_LuckerОсвен това, четох преди време, че тофуто предизвиква затъпяване. От тогава тофу не пипам.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво сте посочили ползите, ама да бяхте посочили и негативите. Понеже е от соя, увеличава производството на естроген. За мъжете това не е особено полезно, защото потиска производството на тестостерон. Оттам, промени в поведението и настроението, натрупване на мазнини на места, които са нетипични за мъжкото тяло и т.н.
7
4
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 3 години
Ужасен е на вкус. Не бих го ял, ако ще да е най- полезната храна ever. За полезността му не мога да говоря.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, сега прочетох какво сте постнали, блокче от соево "сирене", известно като извара от боб, а? Ай стига бе, како!?
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ПОЛЕЗНО". Естрогенче, да ви пораснат бозките, соеви момчета. Възползвайте се от соята, за да се превърнете в неясно какъв ***, сега е модерно. Пък останалите, нормалните хора, мъжете, които не искат гърди и женски ханш, ще си хапваме сирене и пържола.
4
1
 
16
 
! Отговори
Вит Б12 преди 3 години
То и боба и лещата ако знаеш как да си ги направиш не са вегански. Веганистите са кулинарни фундаменталисти. ИД в храненето. Аз ям месо и не забранявам на никого да яде треви щом му е по душа. Но тези с хлътналите бузи, които са на люцерна и зоб целта им е да наложат сбърканата си диетична идеология на целия свят. Точно както една мнооого миролюбива религия.
3
13
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
ех все едно да кажеш че боб и леща не ядем. да не би да не е веганско. а тофуто си е яко ако знаеш как да си го направиш
2
4
 
19
 
! Отговори
Яжте мръвки преди 3 години
Аман от вегански извращения.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба ти все тофу е яла.