COVID-19 ще стане сезонен до есента, най-късно зимата

Това твърди водещ германски вирусолог
10 юни 2021 19:05, Нели Христова
86
COVID-19 ще стане сезонен до есента, най-късно зимата
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 вероятно ще се превърне в епидемия до есента или зимата. Очаква се тя да се повтаря всяка година, но да бъде контролирана от допълнителни дози ваксини, твърди водещ немски вирусолог, цитиран от The Guardian.

Кристиан Дростен заяви, че вярва, че броят на случаите на коронавирус ще нарасне след лятото, но че болестта ще бъде контролируема. Докато скокът вероятно ще бъде описан като "четвърта вълна", казва той, по всяка вероятност това ще отбележи началото на "нова, ендемична фаза" или "сезонна епидемия", която ще се повторя в продължение на няколко години, но може да бъде запазена под контрол чрез допълнителна имунизация.

Дростен, ръководител на факултета по вирусология в университетската болница в Берлин, Charité, който е бил ключов и последователен глас, съветващ политиците през цялата пандемия, казва, че въпреки ясните индикации, че вирусът е все по-контролиран, има опасност напредъка да бъде подкопани от хора, които не са успели да получат втората си доза или, че ваксините вече не са необходими.

"В момента сме в преходна фраза", твърди Дростен в Corona Update, популярен седмичен подкаст на германската радиостанция NDR. "Следващата цел, която трябва да имаме като общество, е 80% от възрастното население да са напълно ваксинирани." Той каза, че всички очаквания са Германия да е постигнала тази цел до края на август или средата на септември. В момента 23% са получили пълна имунизация, а 47% са получили само първа доза.

Германия излиза от третата вълна на вируса и все още има мерки за ограничаване на COVID-19. При последното премахване на ограниченията в сряда училищата в Берлин за първи път от месеци преминаха от разделени класове или непълно работно време към редовен режим. Средно 800 000 до 1,2 милиона дози ваксини се прилагат всеки ден, тъй като кампанията, която започна преди малко повече от пет месеца, е в разгара си.

Дростен е на мнение, че ключови теми за дискусии през следващите месеци ще бъдат ваксинирането на деца и измерването колко бързо ваксинираните губят имунитета си.

"Вероятно, особено възрастните хора, които така или иначе не реагират толкова силно на ваксината, ще покажат явна загуба на имунитет след половин или цяла година, докато младите хора не са толкова склонни да го направят", обяснява той .

До есента той очаква да види "все по-конкурентна картина на вариантите на имунно бягство, тъй като имунният статус на населението ще бъде по-разнороден". В момента той каза, че всички погледи са насочени към варианта "Делта", открит за първи път в Индия, който се разпространява бързо в Обединеното кралство, но който в момента представлява само около 2% от новите случаи в Германия.

Дростен очаква вариантът да стане по-забележим в Германия през следващите няколко седмици, но не непременно толкова доминиращ, колкото е във Великобритания.

Най-голямата му загриженост е липсата на желание сред германците да бъдат ваксинирани и каза, че ще трябва да се правят нови опити за мотивиране на хората.

"Имаме някои групи, които все още не са били ваксинирани, имаме тези, които са били ваксинирани веднъж и след това са загубили желанието да получат втора доза, имаме и децата - и всички тези групи ще трябва да съществуват рамо до рамо", обяснява той и казва, че очаква това да доведе до локални огнища, но "не и до пандемична вълна".

През предстоящата зима очакваното покачване на случаите, особено тъй като предимството от "летен ефект" се губи, "вероятно ще се тълкува в бъдеще като първият ендемичен, нормален зимен ефект". COVID-19 ще се държи като по-утвърдени сортове коронавирус, които предизвикват симптоми, подобни на настинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
27
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Този вирусолог е абсолютен некадърник и обект на присмех от самите германци в родината си... Да не говорим за миналите му прогнози, от които не се е сбъднала нито една особено за предшественика на ковид...
42
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 На теб може да ти е весело .Ама тези , които останаха с последици за цял живот , не споделят твоето мнение.
41
3
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Еврейски измислици
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна обяви българите живеещи на територията и за не-коренно население което няма да има правата на украинската нация.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40Защото Лукашенко не се продада на who.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А към 2035-та от БАН ще разработат собствена ваксина.
37
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорус защо няма ковид криза?
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се контролира с допълнителни дози ваксини. Тогава защо да си бием от тези сега. Вирусът постоянно ще мутира и ще си изменя структурата, те постоянно ще бълват ваксини, а ние боц-боц всеки сезон....опитните миш ки....
35
1
 
25
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Сега и ще видим колко са корумпирани личните лекари, ще летят менте-сертификати.
34
0
 
20
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До ВаксиниранДано грешиш и удържим, аз на стероиди няма да живея.
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Очаква се тя да се повтаря всяка година, но да бъде контролирана от допълнителни дози ваксини, твърди водещ немски вирусолог,"--------------------------------------------------------- Вече го прекарах безсимптомно без да съм се ваксинирал, така че ще пропускам занапред "допълнителните" ви дози.
32
25
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Ще поживеем ще видим. Много неща хората неможеха да приемат и отричаха до преди 2 години. А сега им се струват напълно нормални.Помнете ми думите..
31
0
 
23
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До ВаксиниранЧе това е целта - това е, но нека и аз да направя една прогноза, до месец/два ще хвърляме ваксини!
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксиниран - обясни каква е ползата от "ваксината" ти, след като грипа си е ендемичен, а теб ще трябва да те бодат непрекъснато? Какво положително има в това? За когото и да е?
29
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, паспорт имам, истински от джипито.
28
18
 
3
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Нека пак си говорим след година.. Нещата ще са тотално различни. Просто идея си нямате какво предстои.
27
1
 
19
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До ВаксиниранЗа да стане това трябва критична маса от ваксинирани, тук не виждам такава. По-скоро вие ще си правите комуни.
26
1
 
21
 
! Отговори
Бил Г. е прав преди 2 години
Неваксинираните ще са отхвърлени от обществения живот до 1 година, а ваксинираните ще са изхвърлени от живота след три до пет години. Може би така е правилно.
25
25
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Миналата година по това време всеки се смееше и подиграваше, когато казах, че ще има паспорти за ваксинация. Догодина по това време и хляб от магазина няма да можете да си купите без ваксинационен паспорт!! Неваксинираните ще са отхвърлени от обществения живот до 1 година.
24
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее, почнаха якъти манипулатори, с елементарните лъжи. Къде е оня дето умряла жена му от ковид. На друг пък ода му се затрил. Само около мен 100% от хората преболедуваха безгрижно изключително лекия грип, наречен ковид. Включително и аз. Няма как да продължавате измислицата бе, ВСИЧКИ ГО ВИДЯХМЕ ВЕЧЕ!! Включително 70. годишните ми роднини с придружаващи заболявания! СЕЗОНЕН ГРИП! ЛЕК! Къш лъжецо, къш пропаганда!