Ферида Османович - историята на "Обесената жена" от Сребреница

Нейната снимка обикаля медиите по цял свят
14 юни 2021 23:00, Нели Христова
77
Ферида Османович - историята на "Обесената жена" от Сребреница
Снимка: БГНЕС

През юли 1995 г. една снимка се появява на първите страници на вестниците по целия свят. На нея се вижда жена в бяла пола и червена жилетка, която виси от дърво край Сребреница в източна Босна. Надписът гласи: "Обесената жена".

Казват, че една снимка струва хиляда думи, а тази е казала всичко за войната в Босна и Херцеговина.

Тя разказва за предателството на Сребреница, където най-тежкият геноцид в Европа след Втората световна война се е случил само дни преди снимката да бъде направена. Тя символизира убийственото "етническо прочистване", което се провежда в Босна и отчаянието и безнадеждността на босненските мюсюлмани (бошняци), които са нейните жертви. Това беше също и обвинителен акт за общото безразличие на широкия свят към мрачната реалност на това, което се случва на прага на Западна Европа, и за нейния неуспех да го спре.

Тази анонимна жена е една жертва в конфликт, който оставя 100 000 мъртви, 20 000 до 50 000 жени и момичета, изнасилени и около 2,7 милиона души разселени. Но освен снимката, смъртта на онази жена щеше да остане незабележима - както много други. Изглежда нетърпимо, че не трябва да знаем името и историята й.

Миналата седмица бившият босненски сръбски военачалник генерал Ратко Младич, така нареченият "Касапинът на Босна", който стои зад клането в Сребреница, загуби жалбата си срещу доживотната присъда за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Преди години обаче на журналистите от вестник The Guardian им отнема месеци докато разберат коя е жената от ужасяващата снимка.

Тя се казва Ферида Османович, на 31 години. Нейният съпруг Селман, на 37 години, е сред около 8000 мъже и момчета, взети от Сребреница от босненско-сръбските сили. След това са избити.

През април 1996 г.  фотографът Лин Хилтън и журналистът Ким Уилшър пътуват до село близо до Тузла в североизточна Босна. Там намират децата-сираци на Ферида и Селман, Дамир на 13 и Фатима на 10, които били отседнали при баба си по бащина линия и други роднини. Това било едно от най-тъжните интервюта, които мъжете провежадат.

Фатима казва: "Знаем, че майка ни се е обесила. Отидохме до гроба й, но той нямаше име, просто "Обесен" на написано на дървена табела. Затова написахме името й върху нея с флумастер."

Дамир си спомня часовете преди изчезването на майка му: "Беше втората ни вечер в лагера и майка ни ни сложи в леглото. Спахме на асфалта с одеяла. Тя каза, че ни обича, пожела ни лека нощ и легна до нас. След това се събудих в полунощ и тя не беше там."

На 16 юли Ферида, погубена от мъка, че е загубила съпруга си, се е измъкнала до близкото дърво и оплела черния си колан и кафяв шал в примка. В 7:30 сутринта на следващия ден тялото й е открито от група деца. Снимката е направена от хърватския фотограф на свободна практика Дарко Бандич, който много по-късно разбира коя е тя.

Подобно на много други бошняци, Османович били обикновено семейство, което живее в незабележим дом и има прости надежди за мирно бъдеще. Поколения Османовичи са обработвали земята в Подсевар, на 20 мили от Сребреница, близо до границата със Сърбия. Селман, ключар, и фермерската дъщеря Ферида, сключват брак през 1980 г.

През 1992 г., когато войната в Босна се разпространи от съседна Хърватия и силите на босненските сърби започнаха да прогонват бошняци от домовете им, Селман и Ферида бягат с децата си в Сребреница. Те мислят, че там са в безопасност. Но грешат.

Случилото се в Сребреница е добре документирано и ще остане един от най-срамните провали на международната общност в историята. Градът е обявен за "убежище на ООН"; на основното му мюсюлманско население, пълно с бежанци, е казано да предаде оръжието си на международни миротворци.

Тогава ООН изоставя Сребреница на кървавата й съдба. Кой би могъл да забрави образа на Младич, който разрошва косата на младеж в анклава ... преди да нареди всички мъже и момчета да бъдат убити.

Хабиба Османович, майката на Селман, казва, че е отказал да избяга в гората, както са направили някои, без семейството му, защото "той бил оптимист. Той вярвал на Запада."

"Нямаме баща, а сега нямаме и майка", казва Фатима. Всички в стаята плачат, включително и двамата журналисти.

Ирена Корич, която е само на шест и живее в Сараево, когато започва босненската война, а сега живее в Токио, също разказва своята история пред The Guardian.

"Означава много да знаеш, че хората все още мислят за нас. Бях дете от смесен брак между "босненски сърбин" и "босненски мюсюлманин". Поставях тези термини в кавички, защото преди войната те бяха безсмислени", казва Корич.

"Младич отприщи толкова много зло, но в крайна сметка не успя и ще изгние в затвора. Това е нещо като справедливост, но няма да върне хилядите души, които са изгубени. Хората не осъзнават колко ужасно е било. Те никога не са виждали дете да умира от изстрел в главата от снайперист, докато е вървяло към училище."

Ибрахим Софич, журналист от Балканската служба на Al Jazeera, разказва: "Трудно е да се разбере, че Европа е позволила тези престъпления и цялото това зло да се случат в Босна през 90-те години. И е трудно да се повярва, че Европа и светът са научили уроци от босненската трагедия. Загубихме детството си, здравето си, загубихме части от тялото си и семейството, приятелите... Европа и светът наблюдаваха това и си затваряха очите."

Емир Сулягич, директор на мемориала в Сребреница и бивш босненски министър на образованието, се е приютил в Сребреница в началото на 90-те години и се е отървал от клането, тъй като е бил нает като преводач на ООН. Той приветства решението по жалбата на Младич, но каза, че то не "затваря главата" за бошняците.

"Той не извърши геноцида в Сребреница сам. Кога ще се разправяме с хората, които са изпълнили поръчките му? Всички знаят кои са, босненската съдебна система знае кои са", казва той. "Тези момчета са масови убийци, те са в  кръв до коленете и се разхождат като свободни мъже. Това означава, че босненците все още не се чувстват напълно в безопасност - и кой може да ги обвини?"

Фатима и Дамир са оцелели от войната и са се върнали да посетят Сребреница. Смята се, че и двамата все още живеят в Босна.

Има толкова много други ужаси в страната. Тази история дори не беше най-лошата, за която журналистите пишат, но е една от най-сърцераздирателните, а и журналистиката в крайна сметка е да назовем безименните, пишат от The Guardian.

Тя не беше "Обесената жена": тя се казваше Ферида Османович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 Не можеш, да сравнително единични, криминални случаи, с избитите, изнасилените, депортирането, ограбени, инвалидизиланите над 200 000 несърби, от сърбите. Дори, има сведения, че и сърби са участвали в подобни и други криминални престъпления, заедно с албанци. Криминалът няма цвят, етнос.
15
9
 
21
 
! Отговори
123 преди 2 години
Срам за ООН. Сърбите много трудно поемат вина и за това буксуват
14
10
 
21
 
! Отговори
Емиии... преди 2 години
Да, те сърбите са чудовища, а бошняшкитепомаци и албанските продавачи на човешки органи и дрога са бели ангели. Ама за Северна Ирландия мълчат като женски полови органи.
13
8
 
9
 
! Отговори
има система преди 2 години
Системата неспирно сочи сърбите за виновни - със Словения - виновни,с Хърватия - виновни , за Босна/Херцеговина - виновни, за Косово - безкрайно виновни , за Черна гора - колебание , за Македония - не разбирам въпроса......... Дали е така?
12
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бошняците не са нито рак, нито риба. С раците, рак, с рибата, риба. Потомци на потурчени славяни, хора без корен, вяра и път. Предатели, заслужили напълно съдбата си. Не без заслугите на османските турци. Да ви напомнят на някой от България...
11
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са фашистите на 20 век. Стъписаха света с масовите кланета, изнасилвания, палежи, гранатиране на редица градове, депортация, геноцид над несърби, с които довечера са живели заедно. Сърбите избиваха и християти- хърватите, и то за територии, с подкрепата на Русия.
10
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако светът бе спрял Кървавата Сърбизавия на Вардарска Македония, нямаше да се случи геноцида в Сребреница. Сърбите единствени на Балканите, получиха наготово, Велика Сърбия, маскирана, като Югославия, през 1918. Ако това не бе станало, те нямаше да са такива големи националшовинисти. Западът си отгледа сръбският Франкетщайн. Днес Русия отново, го захранва, много сърби вярват, че с помощта на Русия, ще си "върнат" територията на Велика Сърбия, маскирана, като Югославия.
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юда Искариотски е бил ученик на Иисус и сам отнема живота си на въже, завързано на дърво. За 30 сребърника. Всички предатели свършват там.
8
11
 
33
 
! Отговори
Миряна преди 2 години
Не ние сме фашисти както ни нарече скоро външният министър на Сърбия а те са и убийци на деца момчета .жени в 20 век ,където фашизма не съществува от Великия Хитлер.Сърбия винаги е била в пределите на Царство България при нашите царе .но алчни братя за власт и така се отделят и винаги са срещу нас .Това ,че си казваме братя е лъжа и изкуствено измислено.
7
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, аллах не им ли забраняваше да се самоубиват? Айде стига с тия слъзливи политкоректни истории.
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко избити има по същото време в Камбоджа, Конго, Чад, Нигерия, Алжир, Тунис, Египет, Сирия, Ирак, Иран, Чечня, Сомалия, Судан, САЩ, Хаити, Дагестан, Албания, турски Кюрдистан.... да изброявам ли още...
5
9
 
21
 
! Отговори
а у нас преди 2 години
партията на едническите турци дпс взима пари от путинбаси пародията
4
9
 
17
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Нищо добро под сянката на алахата!
3
7
 
31
 
! Отговори
все пак преди 2 години
колкото войни сме водили срещу сърбите сме ги биеели винагизапада се е намесвал да ги спасявада не се забравя
2
18
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите и на нас забиха нож за да провалят съединението. Те винаги заедно с Русия са работили против България.
1
19
 
43
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
А защо няма снимки на многото разрушени църкви и изгонени от Косовска Митровица?

Спонсорирани публикации