Как скъпият ток се отразява на произвежданото от бизнеса?

Фирми се оплакват, че сметките са скочили драстично
Обновена: 28 дек 2021 20:40 | 28 дек 2021 20:40, Веселина Йорданова
88

Как скъпият ток се отразява на бизнеса и защо фирмите поискаха спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента и среща с премиера Кирил Петков?

Фирмата на Антон Георгиев се занимава с проектиране и производство на климатична техника за големи помещения и предприятия. Увеличаващите се цени на тока го принуждават да вдигне и цените за клиентите.

"Преди плащах 3,4 хил. лв. ток на месец, сега плащам около 8,1 хил. лв. ток. Има компенсации, които се връщат обратно, но те съвсем не покриват разходите, които пряко се отразяват върху изделието, което произвеждаме. Неминуемо ще се вдигнат и цените на нашето производство", обясни Георгиев.

Заради високите цени на тока за фирмите много предприятия може да фалират, предупреждават от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Затова настояха за свикване на извънреден КСНС. Според индустриалците предложените сега компенсации от държавата и наложеният таван на помощите не са достатъчни мерки.  

"При очакваните цени от порядъка на 700 лв. и нагоре в крайна сметка резултативната цена би била от 500 лв/MWh, което е абсолютно непоносима цена", категоричен е председателят на АИКБ Васил Велев.

Предложението на бизнеса е държавната компенсация да е 75% от разликата между цената на борсата и цената за бита, както и да отпадне таванът за подпомагане. Според работодателите извънредните печалби на АЕЦ "Козлодуй" и НЕК позволяват това, така че цената за бизнеса да е до 200 лв/MWh, предаде Bulgaria ON AIR.

"Ние можем да я докараме до 200 лв/MWh, без никой да губи от енергетиката – обратно, ще спечелят повече, отколкото миналата година. И сега ние трябва да изберем или правим нормална цена предприятията, икономиката, заплатите растат, а инфлацията се подтиска, защото като имаме нормална цена, няма да натискаме и да качваме цените на продукцията, а другата алтернатива е трупаме пари в АЕЦ И БЕХ. Те ги крадат и разхищават, както досега, инфлацията скача хвърчи, заетостта пада", обясни Велев.

Вижте повече във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: енергетикаскъп ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Изненадан преди 2 години
Толкова ли са слаби българските фирми, че /както пишат по-горе/ разлика от 3-4 хиляди лева на месец в разходите ще ги доведе до фалит? Единият произвеждал климатична техника ами това са 2 продадени климатика . Печалбата на бизнеса е огромна у нас. Затова се натискат и разни далавераджии от чужбина.Не им стигат 20-30% искат в пъти да печелят.
45
6
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Искахте промяна? На ви сега промяна, пр0cт булгаропитеko. СВИКВАЙ! И само за сведение - НЯМА ЦЕНА В БЪЛГАРИЯ КОЯТО ДА СЕ Е КАЧИЛА И ПОСЛЕ ДА Е ПАДНАЛА. Това го умееше само лошия Бойко, дето смъкна след разговор с джуджето убиец цената на газта с 50% и направи бензина 1,50лв. Така че да не чувам пенсионерски плач и скърцане на наркомански биберони. Няма хвърляне на риба, домати, свински уши, яйца, павета и т.н., значи всичко е наред и народа е предоволен. А може и Черепа след преврата да не плаща
44
3
 
5
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Ще плащате повече, ще фалират бизнеса.
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е казал, че цената на тока на борсата ще е фиксирана цял живот? Искаха енергийна борса, ето има борса. И какво значи свръхпечалби - печалбата е нормално нещо. Ако това е свръхпечалба, значи всички фирми правят свръхпечалби от нещо. Утре ще се качи цената на труда или на технологиите, и тях ли да плаща правителството? Накрая остава и печалба да им даде ей така, за нищо и пазарната икономика съвсем ще капитулира.
42
5
 
7
 
! Отговори
Пинокио и Бирлибан преди 2 години
Ние ще ви Оправим!
41
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва Промяната на Радев ще ви се отразява, площадни баламурници!
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв подарък иска българският бизнесмен Андрешко от Дядо Коледа: "Скъпи Дядо Коледа, донеси ми скъпа кола и евтин ток!"
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме от стара коза яре. Когато идва режим на тока, знаем, че фалира ЕССР.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SSТова вече го изкопира няколко пъти. Ти, че си бараш макарите - това можеш - това правиш. За друго акъла не ти стига. Та барай си макарите, а ще идеш другаде когато ми цъфнат налъмите.
37
7
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
А бе да става каквото ще ! Не ми пука ! Да ми мислят тези дето карат от заплата,до заплата. Ако не дай боже избухне война в Украйна, ще има мобилизация и военно обучение за неслужилите .Нали трябва да има пушечно месо ! Аз ще си барам макарите и ще ви гледам сеира от Линц. Да не мислите,че ще ходя да се бия за без пари в името на джендърската ,,демокрация" ?
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОЙ КУПИ ЧЕЗ!?
35
3
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Скъпия ток(и газ също) нямаше да е проблем, ако навсякъде беше скъп. Обаче има места, където ще е евтин и познайте какво става с конкурентноспособността.
34
2
 
10
 
! Отговори
Пазете се преди 2 години
ДАНС и МВР насъскват роми и наркомани срещу Българи в град Бобов дол и Перник! Някой им плаща за този терор!
33
1
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
В България Бизнеса не плаща 1 стотинка данъци . Истината е друга - България е във Валутен Борд , има някакви напечатани левчета - те се въртят нагоре надолу .Парите се въртят от Държавната Администрация - те са като рулетка .ГЕРБ и Борисов схванаха Играта - пристигат ЕВРА и се крадат по Магистрали .
32
7
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 години
Освен скъпия ток или режим,не дай боже и война да стане ! Защото много хора ще нацапат гащите ! Ще настане хаос ! Ама и това не ми пука. Събирам семейството и бягаме в Линц ! Ако и там стане напечено в Югоизточна Азия ! В крайна сметка нали съм женен за азиатка !
31
2
 
2
 
! Отговори
ДО 49 преди 2 години
Братко , за фотоволтаиците трябва Слънце и Студ - Русия има и двете заедно .В ЕС има само студ и тъмнина , в Голямата Част на Европа има Условия за ВЕИ , ама САЩ не трябва да се меси в Европа .
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса плаща абсолютно всичко в държавата, всичко, внимавайте с бизнеса, да не питате, къде дрискат гладните.
29
2
 
7
 
! Отговори
ТОКа преди 2 години
Сега ще гледаме сеира: Чез беше продадена на мутраците от мутраците. София скоро ще остане без ток поради абсолютно амортизираната си енергосистема.
28
1
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Защо Тока е Борсова Стока ???Цената се вдигна от ИТ Специалисти - знаят къде да цъкнат на Лаптопа - пускат БОТ .
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските бизнесмени Андрешковци да си плащат тока по пазарни цени. Стига са ревали като вдовици. Да затворим темата за тока и газа. Всеки Андрешко бизнесмен иска да ограби държавата и да не плаща данъци на държавата. Сега са хвърлили око на парите на АЕЦ Козлодуй. Изгонете ги като мръссни *** навън при капитализма и пазарната икономика..

Спонсорирани публикации