НАТО: Владимир Путин не успя да ни раздели

Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши, каза Столтенберг
4 мар 2022 16:38, Елка Василева
258
 НАТО: Владимир Путин не успя да ни раздели
Снимка: архив, БГНЕС

Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши - с повече смърт, страдание и разрушение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на външните министри от алианса в Брюксел, посветено на руското нахлуване в Украйна.

Президентът (Владимир) Путин не успя да ни раздели. Поуката е, че е необходима стратегическа съпричастност в НАТО, добави той.

Още по темата
Столтенберг уточни, че е решено самолети и войски на НАТО да не влизат в Украйна, защото иначе жертвите биха били дори повече. По неговите думи хиляди военни от пакта са изпратени по източния фланг, за пръв път са разгърнати силите за бързо реагиране, в готовност са 130 изтребителя и над 200 военноморски кораба и може да се предприемат допълнителни и значителни мерки при нужда.

Призоваваме президента Путин незабавно да спре тази война, да изтегли всичките си сили от Украйна без условия и незабавно да се върне към дипломацията, заяви Столтенберг. Това е войната на президента Путин - той я избра и планира, и я предприе срещу мирна страна. Това е най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия. Русия води брутално и непредизвикано нахлуване, което НАТО и целият свят осъждат, посочи генералният секретар.

От месеци предупреждаваме, че президентът Путин се готви за нахлуване, затова положихме неуморни усилия за постигане на дипломатическо решение. Имаме отговорност конфликтът да не прехвърли границите на Украйна, защото ще стане по-опасен и опустошителен. Изправени сме пред заплахата от дългогодишен конфликт, предупреди Столтенберг.

Той отчете, че руските военни нападат градове и унищожават болници, училища, жилищни квартали, предприемат безотговорни действия около атомни централи и действията им водят до много жертви и ранени.

Путин напълно подцени способността за отговор на украинските въоръжени сили, посочи генералният секретар.

По неговите думи съюзниците са обсъдили днес осигуряването на допълнителна помощ за Грузия и Босна и Херцеговина. Той отбеляза, че Швеция и Финландия вече са част от съгласуването на действията, свързани с войната в Украйна.

В днешното заседание с видеовръзка участва също украинският външен министър Дмитро Кулеба. По-късно днес Столтенберг и външните министри от ЕС, САЩ, Великобритания, Канада и Украйна ще участват в ново извънредно заседание, свикано от върховния европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
3
 
! Отговори
тодор живков преди 2 години
Влизайте в Украйна и да свършва мача .
157
9
 
3
 
! Отговори
DIvanov преди 2 години
Доста коментари изчетох последните дни и за мое учудване хора пишеха неща подкрепяйки случващото се в Украйна. Аз, като свободно размишляващ човек си правя изводи на фона на бомардировки на цивилни, на очевАдни лъжи на руски управляващи и военни, на отровени руски неудобни хора в близкото минало, на арестуване на протестиращи против войната обикновенни руснаци , на спиране на медии в Русия, които изглежда отразяват обективно случващото се. Целият свят осъжда действията на този не мога и да го нарека човек с изключение на Северна Корея, Китай и още някои също толкова "свобони" държави. Хора, ня
156
7
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Безпомощни опорки от страна на путинистите. Путинизма си отива, преорентирайте се докато е време!
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пишете това, защитавате някой който избива хора заради собствените си убеждения ли? "Денацификация" навсякъде в Европа има неонацисти но те са отхвърлени по начало. Трябва ли да започваш война с мотива да ги избиеш? Така само ще ескалираш проблема докато всички си помислят "абе тия май бяха прави"!
154
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние нямаме самолети и оръжия, само НАТО ни ги предоставя и българския народ ги плаща с непосилни лихви, а и в народното събрание гласуваха 50млн.помощ за Украйна, който познай кой ще плаща
153
1
 
11
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
НАТО е понякога защитен съюз, но понякога е и нападателен - спомнете си Ирак и Сърбия. НАТО е съюз "според-зависи"
152
1
 
12
 
! Отговори
От статията преди 2 години
"Той отчете, че руските военни нападат градове и унищожават болници, училища, жилищни квартали, предприемат безотговорни действия около атомни централи и действията им водят до много жертви и ранени". Долни лъжи ! Има и истински новини. Грамотни сте. Четете. В Херсон и Мелитопол руски военни раздават храни и напитки и хуманитарни помощи. Хората се редят и няма никакви размирици. Дори има такива които размахват украински знамена, но никой не ги закача. Който има желание може да намери кадрите.
151
1
 
1
 
! Отговори
нато-мато преди 2 години
Споко и това ще стане.
150
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Няма ли кой да им направи черно магия на тея?
149
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кулминацията на ВСВ е влизането на червената армия в Берлин,а на третата световна ще е влизането и в Ню Йорк и Вашингтон след 1 година!!
148
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовската нацистка организация в Украйна, в редиците на които има 5г деца с автомати не е терористична организация, неее
147
1
 
7
 
! Отговори
До 158 преди 2 години
До 158: И от кого се защитаваше защитната организация НАТО в Ирак и Сърбия? Страни не-членки каквато е и Украйна, която бе нападната? НАТО и ЕС са брутални лицемери!
146
2
 
10
 
! Отговори
дърт преди 2 години
НАТО отдавна е разделено на "висши" и "низши". Висшите командват, а низшите викат верно, браво и ура и изпълняват командите.
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжа ние дори нямаме толкова самолети а пък ако се опита правителство да го направи пак ще излезем на площада
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заплаха имат над 200 воени кораба ваще кораби не не плашат русия ако ви държи нападаите пак натискеате малките слаби държав и да ви купуват те оръжието ивие сте много нахални къде е босна и херцовина кде е русия мило лелено защо натискате държавите спрете се вече натиснахте украйна виляхме ви колко ви боли за украйнският народ в ие источна европа не ни имате за хора нека славяните да се убиват един друг
143
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжа или истина гладувайтеВМС ЗС Украни1143"Духовете на Киев" вече ще стават повече!+70 самолета за украинската армия!Партньорите ни предават Миг-29 и Су-25! При необходимост те ще могат да се базират на полските летища, от които украинските пилоти ще изпълняват бойни задачи.България (Миг-29) - 16 бр.България (Су-25) - 14 бр.Полша (Миг-29) - 28 брСловакия (Миг-29) - 12 штСлава на Украйна!Военна телевизия на Украйна
142
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заповядайте аз бях толкова шокиран и не вярвах на очите си,но и убеден, че товар поредният опит за провокация,че направих скрийншот на страницата.Чакам да се изкажат коментаторите по този въпрос!
141
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нато е защитна организация. Не напада, а защитава от психопати като Путин.
140
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма война, как от НАТО ще поискат по-голям бюджет, повече пари?? Трябва да има война!! За НАТО мирът означава бедност и глад! Мирът по света е основен враг на НАТО.
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя войната в Украйна е от 2014г,не от сега

Спонсорирани публикации