Зеленски: Руски бизнесмени предлагат подкрепа на Украйна, сред тях и Абрамович

Предстоят нови преговори между Украйна и Русия в Турция
28 мар 2022 06:20, Александър Попов
153
Зеленски: Руски бизнесмени предлагат подкрепа на Украйна, сред тях и Абрамович
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна е получила предложения за подкрепа от руски бизнесмени и че Киев ще даде убежище на всеки, който подкрепи борбата на страната му срещу Москва, пише АФП.

По време на интервю с руски журналисти Зеленски заяви, че е получил сигнали за подкрепа от руски бизнесмени, включително от Роман Абрамович.

Украинският лидер каза, че бизнесмените са изразили желание да "направят нещо" и "по някакъв начин" за деескалация на продължаващата вече месец военна атака на Русия срещу Украйна.

"Някои казаха, че са готови да помогнат за възстановяването на страната след войната", сподели Зеленски по време на интервюто, проведено от журналисти от няколко независими руски медии.

Западните страни, включително Съединените щати и ЕС, наложиха безпрецедентни санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна. Имената на руски олигарси и други лица, близки до Путин, бяха поставени в списъци със санкции.

Абрамович бе сред лицата, изброени под новите санкции, приети от Европейския съюз миналата седмица.

Зеленски каза, че някои руски бизнесмени са предложили подкрепа с надеждата в замяна да бъдат изключени от санкциите. Той допълни също, че Украйна е готова да помогне на руски бизнесмени, които са подпомогнали съпротивата на Киев срещу руските войски.

Още по темата
"Готови сме да им осигурим сигурност и след това да осигурим работа и развитие на техния бизнес", каза Зеленски.

Нови преговори между Украйна и Русия тази седмица

Украйна заяви, че вторият кръг от преговорите между Киев и Москва ще се проведе в Турция от понеделник, малко повече от месец след инвазията на Русия в Украйна.

„Днес, по време на пореден кръг от видеопреговори, бе решено следващият кръг да се проведе в Турция между 28 и 30 март“, написа във Facebook Давид Арахамия, преговарящия от страна на Украйна.

Водещият руски преговарящ по конфликта Владимир Медински потвърди предстоящите преговори с Украйна, но даде малко по-различна времева рамка, заявявайки, че те ще започнат във вторник и ще приключат в сряда.

Турция също потвърди преговорите в изявление в неделя, публикувано от канцеларията на президента, в което не се уточнява кога ще започнат.

Турският президент Реджеп Тайип Еродган се съгласи да бъде домакин на новите преговори в Истанбул по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, се казва в изявлението.

Ердоган каза на Путин, че Турция е готова да даде своя принос за установяване на прекратяване на огъня в Украйна и подобряване на хуманитарната ситуация там, се подчертава в изявлението.

Русия и Украйна не успяха да направят пробив в първите си преговори на най-високо ниво на 10 март в Анталия, след като Москва започна инвазията си в Украйна в края на февруари.

Двете страни провеждаха регулярни видеоконферентни разговори, но даваха оскъдни надежди за някакви пробиви, като и двете страни описваха своите усилията като трудни.

Миналата седмица Еродган каза, че Русия и Украйна изглежда са постигнали разбирателство по четири от шестте точки на преговорите: Оставането на Украйна извън НАТО, използването на руски език в Украйна, разоръжаването и гаранциите за сигурност.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче каза в петък, че няма "консенсус" по ключови точки с Русия./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
4
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
От векова западна Европа води война срещу Православието.80 години тази Европа се преструва,че се е избавила от нацистката зараза,и че помни историческите поуки.Вятър и мъгла,нищо не са запомнили,но по-лошото е,че България приглася на тези престъпници.
125
5
 
6
 
! Отговори
Да си спомним! преди 2 години
На 29 и 30 март 1944 над 600 британски и американскисамолети правят бомбен килим над София с над 6000 бомби. Над 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Сринати само в София са 12 657 сгради, а разрушени в пъти повече. Хвърляни са детски играчки, които избухват в ръцете на децата! А нашите лакеи ПОСТРОИХА ПАМЕТНИК на американските летци!
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа не оценява това, което извърши Русия. Нормално робско поведение. Глашатаи и хора, съгласяващи се с всичко. И в тяхъна вреда! Избират - дали да ги нашамари кравар или китаец. Китайците все още се спотайват...
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия пак спаси Европа от война със собствени жертви, която неевропейци се опитаха да спретнат:https://blitz.bg/analizi-i-komentari/bivsh-ukrainski-premier-spetsoperatsiyata-spasi-rusiya-ot-yadren-udar-na-nato_news877251.html
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Англия и САЩ не приемат нацистките си укро-бежанци в държавите си, а ги държат в бази? Откъде накъде, хората в Европа ще ги приемат в държавите си, не са длъжни да правят това и да се разнася нацистката зараза и създават проблеми!
121
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски първо да си прибере младите мъже украинци от България! Пристигат бягайки от мобилизация и се чекнат по хотелите на морето. Да ги връща обратно!
120
1
 
7
 
! Отговори
Зелено човече преди 2 години
СЛАВА КОКАИНЕ!
119
3
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
след войната ще пратим нашите талибани да почидстят зелмята от строшени руски железа
118
6
 
3
 
! Отговори
Антинатовец преди 2 години
Тъпите фашаги се опитаха да отровят Абрамович а той им помага ей фашагите са за убиване.
117
1
 
6
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
До Solar Power. Защо удобно забравяте за убитите българи, изгорените знамена, поруганият бг паметник в Одеса,
116
3
 
5
 
! Отговори
До Solar Power преди 2 години
Що за наглост да сравняваш Ботев и Левски с извергите от Азов, Десен сектор, Айдар и цялата пасмина! или си яко платен или си просто п р о с т! На съвестта на тези злодеи (но нямат такава!!!) летежат над 16000 убити в Доббас, Одеса и др.
115
2
 
5
 
! Отговори
Голяма работа сте! преди 2 години
По цял ден ни набивате в главата, че целият свят е против Русия и Путин и помага на Украйна и до ден-два украинските нацисти ще бъдат пред Москва. И така от 1-я ден на войната и не би трябвало все още да има военни действия!
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОЙТО ДАВА ПОДКРЕПА ГО ПИШИ ОТРОВЕН- ВИЖ В БЛИЗКОТО МИНАЛО И ГЛЕДАЙ РАЗГОВОР НА МИХАИЛ ХАЗИН С НОРА СТОИЧКОВА- ХАЗИН- НИЕ ЗА КАКВО ДАДОХМЕ МИЛИОНИ МИЛИАРДИ И ВТОРИ И ТРЕТО НА ТИЯ БОГАТИ ХОРА А ТЕ НЕ НАПРАВИХА НИЩО....ГОВОРИ ЗА ОЛИГАРХИЯТА. МНОГО НАШИ МОМЧЕТА БЕДНИ БОРЧЕТА СИ ЗАМИНАХА, А ПОСЛЕДНО ЕДИН ЧЕРЕП СЕ ОТЧЕТЕ НА КОГОТО ТРЯБВА ЗА ДА ГО ПУСНАТ ОТ АРЕСТА В ЕДНО ЕМИРАТСТВО.
113
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Solar Power: Явно си прочел какво мисли Ботев и Левски за Русия и въпреки това си сложил минус. Това означава,че не си българин или си поредния предател заплащан от русия ...
112
2
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Обективен: Това доказва,че Путин е глупав и просто влезна в капана на една партизанска война също като в Афганистан. Важното е ,че такава война никой до момента не е спечелил :) Лошото е,че ще умрат невинни хора и от двете страни. Разликата е ,че руските управници не ги интересува това изобщо. В крайна сметка средната продължителност на живот на руския мъж е 59 години !
111
6
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: И защо да се гърми ? Украинците се борят и умират за свободата си. Също както Ботев и Левски :) Нещо друго да ти наредят от Масква ? Поне прочети мнението на Левски и Ботев за Русия и заповядай пак да обсъдим нещата :)
110
0
 
7
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Когато свърши войната, там ще е златната мина, всичко за без пари и трябва да се строи. След всяка война идва икономическо развитие .... ВСеки олигах ще иска парче от баницата, а това става когато и двете страни са доволни от тях, не случайно са направили пари хората ....
109
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелен земи се гръмни!
108
2
 
17
 
! Отговори
Джо Лекия преди 2 години
Не е добре момчето. Не му понася тая партида. Да смени дилъра му препоръчвам, ако има тук някой който да му каже да свърша и аз едно добро за днес.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя най-накрая ше се окаже, че играе за ***

Спонсорирани публикации