Бойците от "Азовстал" се предадоха

Сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни
16 май 2022 22:23, Нели Христова
910
Бойците от "Азовстал" се предадоха
Снимка: БГНЕС

Командирът на украинския батальон "Азов" Денис Прокопенко излезе с официално видеообръщение, в което потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на "Азовстал", са се предали по нареждане на централното командване и за да бъде съхранен животът им.

"Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите", казва Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило "на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от странте-партньори".

"В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнва утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ", казва още Прокопенко.

До момента са се предали 50 бойци от "Азов", като по неофициална информация не всички са ранени, а сред тях има и няколко здрави военни.

Според руски Телеграм-канали сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.

По-рано днес първата група от десетина "азовци" излезе с бял флаг и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията и да се осигури лечението на ранените.

Очаква се по-късно тази вечер по темата да направи изявление украинският президент Володимир Зеленски, съобщи съветникът му Арестович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


910
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
602
18
 
48
 
! Отговори
Хасан Генов преди 1 година
Слава кокаине! Другия път, като ви приклещят - не се предавайте! Лек път към Сибир нацисти, не знам дали ще ви търсят сметка за ужаса който направихте в Донбас,но се надявам. Зелен и за теб ще дойдат!
601
46
 
25
 
! Отговори
ЗАВИРАЧА преди 1 година
Цялата прехвалена руска армия струваща на руския данъкоплатец стотици милиарди на година не може да превземе един завод 2 месеца подред каква епична битка хахахахахах бляяяяядовете стана за смях пред цял свят а страната им я чака глад и мизерия идните столетия благодарение на безкомпромисните санкции
600
39
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще ги разменят за предалите се руски новобранци! Все пак героичните азовци удържаха 80 дни, а пленените русначета докато разберат, че са в Украйна и ги плениха.
599
11
 
43
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Ше се предадат ами, къде ше ходят?!
598
16
 
40
 
! Отговори
приключиха преди 1 година
тези нео-нацисти екстремисти, свършиха с криенето по тунелите като плъхове и използването на заложници обикновени хора
597
12
 
47
 
! Отговори
Азов В Газ преди 1 година
Някои нашенци с десни разбирания величаят тези неонацисти.А и коментират сякаш са били там и знаят всичко...Ами,идете там като наемници и се бийте,а не да пишете в нета докато люспите семки!
596
20
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не им разпоредиха да победят И какво ще каже зеленски интересното е какви ще се окажат терористите в Азовско нацисти чужди наемници Недай си боже военни от НАТО Дано поне да няма българи че ще бъде голям срам българин рамо до рамо с нацист не че България по време на Втората световна не бяхме съюзници на нацистите и въпреки това руснаците ни помогнаха да изградим мощната социалистическа икономика и да живеем като бели хора без да ровим като днес по ***
595
22
 
60
 
! Отговори
Аня преди 1 година
Този път само бяло знаме развяха, нацисткият кръст нарисуван на знамето им, с който се перчеха преди войната, ги е дострашало да го извадят! Жалки, само презрение!
594
16
 
62
 
! Отговори
Уроди преди 1 година
Спомням си като вчера думите на азовските командири, които се кълняха пред всяка медия, че ще се бият до последния човек и ще победят руснаците. Две седмици след тези клетви бяха наритани в тунелите като плъхове и чак днес започват да си показват носа от там с вдигнати ръце и просия за милост. Милост, която те не проявяваха към милионите украинци с руско самосъзнание, когато ги убиваха като животни.Великите азовци днес пълзят като червеи и просят пощада пред очите на свои и чужди. Това ще се случи и на всички техни помагачи и поддръжници, които не правят разлика между добро и зло. Които ра
593
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Одесса
592
14
 
49
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
ЗАЩО НЯКОИ ОТ ВАС ПОДКРЕПЯТЕ УКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ?? ПИТАМ ПРОСТО! ОТ ГЛУПОСТ ЛИ ГО ПРАВИТЕ ОТ СИМПАТИЯ ИЛИ СТЕ СИ НЕУКИ ? КАКВИ ХОРА ИМА САМО ! ДА ПАЗИ ГОСПОД !
591
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва Харьков
590
35
 
13
 
! Отговори
Важното е преди 1 година
че успяха да унищожат хиляди пyтлеристки paшисти.
589
10
 
26
 
! Отговори
Край преди 1 година
Нито Русия нито Украйна са обявили война. Тези нямат статут на военопленници - няма да им е хубав живота
588
36
 
17
 
! Отговори
2 месеца преди 1 година
2 месеца трън в *** на Блатная. Браво за работата, която свършиха
587
22
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бойци " по скоро американски роби терористи . Да избиваш собственият си народ за благото на краварските си господари ....
586
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - ами като не искаш да те занимават, защо влизаш да четеш точно това?
585
15
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна новина! Най-после няма да ни занимават ежедневно с героите на Мариопул. Можеха и града си да запазят, както и живота на хората си, ако се бяха предали по-рано.
584
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чуждите инструктори отдовна не са в металургичния комбинат заедно с голяма част от Азовците. Тези които се предават са за парлама с цел да се отвлече вниманието. Не случайно сега го правят
583
15
 
31
 
! Отговори
Йдъгу преди 1 година
Може да ги снимат в еротични филми с животни. Западната цивилизация ще плати добре.

Спонсорирани публикации