Бойците от "Азовстал" се предадоха

Сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни
16 май 2022 22:23, Нели Христова
910
Бойците от "Азовстал" се предадоха
Снимка: БГНЕС

Командирът на украинския батальон "Азов" Денис Прокопенко излезе с официално видеообръщение, в което потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на "Азовстал", са се предали по нареждане на централното командване и за да бъде съхранен животът им.

"Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите", казва Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило "на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от странте-партньори".

"В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнва утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ", казва още Прокопенко.

До момента са се предали 50 бойци от "Азов", като по неофициална информация не всички са ранени, а сред тях има и няколко здрави военни.

Според руски Телеграм-канали сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.

По-рано днес първата група от десетина "азовци" излезе с бял флаг и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията и да се осигури лечението на ранените.

Очаква се по-късно тази вечер по темата да направи изявление украинският президент Володимир Зеленски, съобщи съветникът му Арестович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


910
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
562
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехх хора, хора, КАКВО СИ Е взел Путин - Донецк, Мариупол? не разбрахте ли в 21 век кое важното? Взе СИ БЕЛЯТА. И най-големите приятели на Русия вече си имат едно на ум. Че на тази държава не може да се вярва, че не може да се прави нормален бизнес с нея. Ще продават газ и нефт в Азия. Добре-няма лошо, ама за да започнат да продават трябва да построят тръбопроводи, които са доста по-дълги от тези до Европа. Ще минат години, ще се похарчат милиарди, а обикновените хорица що ще правят до тогава?
561
26
 
15
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Напротив, всичко ще забравите! Както забравихте десетките хиляди убити войници за няма и три месеца, вкл. и срочнослужещи, както забравихте екипажа на "Москва" и даже излъгахте че са спасени, както и ихтанет-ците и "вежливите"... Руските лозунги са точно обратното ан реалността.
560
36
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и очаквах, тая новина е докарала русофилите до нещо следно между бяс и оргазъм! Накрая "победа" на "непобедимая"! 80 дни тъпчене в калта на едно място - и това е сраховитата армия дето щеше да "прегази" Европа за две седмици?! Дали и сами не осъзнавате колко сте жалки и тъжни?
559
18
 
30
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Аре сега с нaциcтите, като с всички нaцисти ... До оградата, по ред на номерата. Спокойно , не се пререждайте :)
558
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нареждане от евроатлантическите началници на проксито. Някаква нова тактика за отнемане на внимание и сили на донецките сили. Но Донецк са яки и корави миньори. Действат без много много приказки. ZV.
557
12
 
42
 
! Отговори
Видовден преди 1 година
Ще бъде изпълнено тяхното желание да маршируват на червения площад, само че, вече като пленници.Същото беше и при германците в края на втората световна война.
556
35
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си и останаха непобедени. Респект.
555
18
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЧАКВАН КРАЙ! - ИЛИ НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА УКРИЯ . НЯМА ДОНБАС, НЯМА АЗОВСКО МОРЕ, ДНР, ЛНР. ТЕЗИ ТЕРИТОРИИ БЯХА СЪРЦЕТО И ДУШАТА НА УКРАЙНА.ПУТИН СИ ГИ ВЗЕ.ЧЕСТИТО.
554
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 бригада на всу останаха с 20% личен състав
553
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха Язовците " договаряли " !?!!
552
13
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната победа на руската мечка.Тя работи бавно и методично но винаги завършва успешно.
551
10
 
53
 
! Отговори
Бандер преди 1 година
Сега под ръчичка и към Сибир! Ура
550
8
 
61
 
! Отговори
Да преди 1 година
Вече не се казват бойци, а военнопленници.
549
9
 
55
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Азовските плъхове като видяха дебелия се посраха....
548
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друга група на "Азов" се готви скоро да напусне територията на "Азовстал".Те поставиха "условие" да не правят снимки и видео от предаването. Това съобщи командирът на батальон "Восток" НМ ДНР Александър Ходаковски
547
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнаха лапки... Укрофашисти. Что-то нямали какво да хапнат, вода, медикоменти. Не искат да мрьт от глад
546
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече са открити коридорите, по които ще бъдат извозвани "жителите" на Азовстал. Очаква се да излязат около 2200 души.
545
24
 
9
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Хахахх.Остави, нашите си мислят, че в западна Европа не са информирани и ядат доматите с колците. Подиграваме се на американската и британската разведка, които за сега са ни дали най-точна информация.
544
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето русофили не са по сайтовете за пари а по убеждение и такива ще си останат. Не са рубладжии.
543
7
 
37
 
! Отговори
бахах преди 1 година
До Хахахх.Ще видим.Ако украинците искаха да се бият, нямаше да има забрана за напускане на страната, за мъже от 18 до 60. Щеше да духнат всички към Черноморието.

Спонсорирани публикации