Проф. Александрова: Маймунската шарка може да зарази всеки

Вирусът се предава по-трудно, повечето случаи протичат леко
Обновена: 24 юни 2022 09:11 | 24 юни 2022 08:53, Елка Василева
105
Проф. Александрова: Маймунската шарка може да зарази всеки
Снимка: архив, БГНЕС

„Маймунската шарка може да заради всеки“, каза проф. Радостина Александрова пред bTV.

Още по темата
Първите два случая на маймунската вариола бяха открити и в София.

„Това, че се разпространява повече в гей общността, означава, че вирусът е влязъл при тях. Но той може да се предаде на всеки и не трябва една група от хора да се сочи с пръст“, каза експертът.

До момента са потвърдени 3000 случая в световен мащаб, като 80% от тях са в Европа.

„Добрата новина е, че повечето случаи протичат леко. Едно от предположенията е, че вирусът се е разпространявал скрито. 98% от случаите са регистрирани май месец, когато бяха открити и първите във Великобритания. Преди това никой никъде не е очаквал да срещне това заболяване“, каза Александрова.

„Вирусът не признава граници, предава се по-трудно в сравнение с коронавируса и беше въпрос на време да стигне до нас“, каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Желяз каменноff преди 1 година
А бре жено май не си у ред с главния мозък.мноу трудно може да се зарази чу"еко .
79
1
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Няма ли кой да утепа тая грозна мамуна?!
78
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Аванта ще има за докторите от сърце,за новата година да гризнат те дръвце.
77
6
 
4
 
! Отговори
Епидемия рашън преди 1 година
Навсякъде по света намаляват новите случаи на СПИН с едно изключение - русия. Тя е страната с най-много серопозитивни в Европа! За сравнение в русия заболеваемостта е 30 пъти по-висока отколкото в Германия. ООН за последното десетилетие броят на болните от СПИН в русия се е удвоил! По скорост на заразяемост русия е на трето място след ЮАР и Нигерия. ООН нарече русия - Епицентър на глобалната епидемия от Хив! С такъв "морал" русия ще стане - Епицентър на глобалната епидемия от маймунска шарка!
76
7
 
5
 
! Отговори
възраждане = зараза преди 1 година
Не ходете на масови мероприятия на "възраждане" и сериозно ще намалите вероятността да се заразите с маймунска шарка. Не общувайте с "възраждане" предвид че са руски ***, знае ли се как са ги дуп _ ли! Руската империя декриминализира зоофилията още през ранната 1903 г. русия първа в Европа декриминализира хомосексуализма! През 1922 г. русия декриминализира инцеста който и досега е легален! Русофилите да в тесни връзки с руснаците които пък са в тесни връзки с представителите на фауната
75
2
 
7
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Тая още ли и дават ефир да плещи глупости ...вместо да седи в Сливенския затвор ,тръгнала из студията да говори небивалици ,и ковид истериците с кеф слушат и са в готовност да се крият като мишки в дупките си !!!!Ковид е най-обикновен грип(даже по-лека форма на грипа),а тази прословута шарка е нищо повече от варицела !!!
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недейте да спите с маймуни
73
5
 
7
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Тази е поредната медицинска комунистка. Нищо ново под слънцето, просто ни подгряват за есента,но тогава ще има сериозен отпор на тия маотисти. Голяма от половите болести идват именно от лгбт,а ако си мислят заради тях да ни прават мерки много са се объркали.
72
3
 
5
 
! Отговори
доктор фаучи преди 1 година
Тая дебелана до кога ще ни дава акъл. Я да ходи при доктор Емилова на чай и вода, че е станала гнусн/а.
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта че таковаслабоумно урудче има професура показва какво представлява цялата гилдия им с с бавноразвиващи престъпни и бели престилкови парцаливци.
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сократис - Айде хипохондриците взеха да истерясват за новата плашилка! Че някой смее да им оспорва новата измишльотина!
69
1
 
8
 
! Отговори
Знание преди 1 година
До Анонимен Няма да е зле да прочетеш малко популярна медицинска литература. Вярно, не е приятно като да пиеш бира, ракия или да слушаш чалга, но все пак не вреди много.
68
6
 
8
 
! Отговори
Сократис преди 1 година
Когато има тема свързана с профилираната медицина и пряко касаеща общественото здраве, когато по въпросът, са дали компетентно мнение учени с академични титли, не трябва да се дава възможност на всеки докопал се до телефон и интренет, да се упражнява по темата, и да обижда авторите.Това е подвеждащо хората, това е вкарване на некомпетентност и размиване на темата, това е гавра с науката. Под такива статии, не бива да има коментари, а да текста трябва да е само уведомителен.
67
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мангъра пак сбърка. Време му е за пенсия. Много лъжи и грешки, заблуди и много смърт заради пагубното влияния на един нарцистичен психопат, отдавна не чел научни трудове, но използващ титлата си, полумена при комунизма, за да спечели политически дивиденти.
66
4
 
18
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
"....вирусът се е разпространявал скрито" муа-ха-ха Скоро шоуто започва с нова сила!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагам си сам звездичките на квадрат:*********************!!!!!!!!
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да уточним - Ааа, аз само цитирах доцента, пък той е деликатен и не е уточнил баш де се осъществяват тия близки контакти. Ама на него повече му вЕрвам, отколкото на некои професори.
63
3
 
8
 
! Отговори
да уточним преди 1 година
До АнонименБлизък контакт в едни спецефични.."сауни".
62
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доц. Мангъров пък рече така: В нашата част на света няма условията за разпространение на този вирус при нормални обстоятелства. Заразяването с маймунска шарка става при много близък контакт. Сега на кОго да вЕрвам?
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново туриха плашилото

Спонсорирани публикации