Проф. Александрова: Маймунската шарка може да зарази всеки

Вирусът се предава по-трудно, повечето случаи протичат леко
Обновена: 24 юни 2022 09:11 | 24 юни 2022 08:53, Елка Василева
105
Проф. Александрова: Маймунската шарка може да зарази всеки
Снимка: архив, БГНЕС

„Маймунската шарка може да заради всеки“, каза проф. Радостина Александрова пред bTV.

Още по темата
Първите два случая на маймунската вариола бяха открити и в София.

„Това, че се разпространява повече в гей общността, означава, че вирусът е влязъл при тях. Но той може да се предаде на всеки и не трябва една група от хора да се сочи с пръст“, каза експертът.

До момента са потвърдени 3000 случая в световен мащаб, като 80% от тях са в Европа.

„Добрата новина е, че повечето случаи протичат леко. Едно от предположенията е, че вирусът се е разпространявал скрито. 98% от случаите са регистрирани май месец, когато бяха открити и първите във Великобритания. Преди това никой никъде не е очаквал да срещне това заболяване“, каза Александрова.

„Вирусът не признава граници, предава се по-трудно в сравнение с коронавируса и беше въпрос на време да стигне до нас“, каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве, тоя тлъст. грозофил. чува ли се какви ги плещи... Вариола?!? Маймунска вариола?!? Ей, след ковид-лъжите вече съвсем на мезе ни зехте...
59
3
 
35
 
! Отговори
Айде по-весело како! преди 1 година
Уважаема проф. Александрова!!!Не ни говорете повече за ковиди...зарази ..маймунски шарки и ..гей-общности. Стига ! Две години се наслушахме на страхотии и половинчати информации. Разхлабете се малко и Вие засегнете някои злободневни теми...Кирчо и Лена!! Ще има ли развод!! Какво мисли да прави Линда!! Ами Асенчо...има ли опасност да пипне маймунската вариола..зер..говори се че и той посещава специални сауни...Ей такива неща пишете.Лято е !!!
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитени сме само до известна степен. Ние, 50-60-70 годишните, ваксинирани при раждането срещу вариола, как ще сме защитени след толкова десетилетия! Да не говорим, че това е друг вирус.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абса Абе не знам ама ще пламнем след веселия парад. .......... и след митингите в подкрепа на Кирето, че като гледах участниците всичките бяха минали на левия тротоар :)
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф. Александрова: Маймунската шарка може да зарази всеки ......... но най-вече членовете на ПП, понеже са по-разкрепостени :)
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали до преди 10 дни се тръбеше, че родените преди 1970 година са ваксинирани с няколко типа ваксини, предпазващи и от този тип шарка? Как така сега всеки можел да се зарази? Два пъти едно и също нещо не говорите!
54
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕБЕ КАТ ТЕ ГЛЕДАМ НА СНИМКАТА НАПРАВО ЩЕ ТЕ ХВАНЕ, МЯЗАШ НА ЧОБАКА!
53
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мила госпожо, вие май сте вече заразена. Не се снимайте в близък план, плашещо е, аз така правя, не разрешавам да ме снимат , за да не плаша хората.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф. Радостина Александрова е родена в семейството на изтъкнатия анатом проф. Ивайло Станков Александров (1929 - 2018) - виден български биолог, анатом, член на БКП, председател на Комитета по здравеопазване и здравелечение към ЦК на БКП (1973 - 1989). Носител на орден "Карл Маркс" и на орден "Георги Димитров".
51
4
 
20
 
! Отговори
една преди 1 година
Ама разбира се, че е стигне. Когато масово по команда януари и февруари повешето държави премахнаха мерките, вече беше ясно, че се готви нещо подобно и е въпрос на малко време да разберем какво. Нищо изненадващо. Само че този път не само, че вирус се предава по-трудно, но и номера ще мине много по-трудно. Ако въобще мине.
50
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Dnes, тази трябва да я вкарвате в рубрика 18+, в графата извpaщeния
49
6
 
7
 
! Отговори
фелдшер преди 1 година
При хетеросексуалните има много повече болести по полов път. Аналният секс особено. То си се брои за хомосексуален, така че маймунската шарка и там лови!
48
6
 
17
 
! Отговори
112 преди 1 година
Тази нормална ли е!?!Шансът да се зарази жена е 0.01%.Шансът да се зарази мъж е същият.Заразяват се само онези, избрали левия тротоар. Реално те не са в графата мъже.
47
7
 
14
 
! Отговори
абса преди 1 година
Абе не знам ама ще пламнем след веселия парад. Не е случайно
46
2
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Едно е да Може, друго е да е Вероятно!
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравейте, африканци! За да спасите ваши кожи от мамунска шарка, трябва качите високо на дървета и направите пълен локдаун горе, изобщо не стъпвате долу на земя, докато не премине пандемия.
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е за за ни разфокусира и да не видим какво предателство се готви на тигaнчето!
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
46 е й? Какво ме грее колко се обичат, когато са носители на всякакви болести и заради тях може отново да ни затворят всичките за следващите 2 години. Колко от вас ще издържат на това? А децата ви дали ще издържат? И колко ще ги обичаме ония обичащите се, ако отново ни затворят, набодат на сила или ни поставят условия за излизане от домовете ни за ваксиниране? Колко от вас могат да живеят по западните стандарти на карантината следващите 2 години. Я да се преброим, а!
42
3
 
17
 
! Отговори
Маймункамръсна преди 1 година
Сега тази ли е рекламното лице на маймунската шарка за България?Според всички световни специалисти това заболяване не може да се прихване от шимпанзето на съседния клон, а само от павиана на вашия клон.
41
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега кой да обвиняваме? Тия дето позволиха прайда в чест на евроджендърството ли? Ама как моля ви се? Какво тук значи някакво си общество, някакви си хора, които искат да живеят нормално, а не под карантина с QR кодове и сертификати на нацизма. Как бе? Кои са тия жалки хорица дето ще поставят правото да бъдеш нормален човек над правото да си вееш ппашката на прайда? ЕС се самоубива, ясно е. Въпросът е защо и ние с тях? Защо?

Спонсорирани публикации