Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?

Войната в Украйна може да се разшири и към региона
4 сеп 2022 17:09, Елка Василева
164
Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?
Снимка: архив, БГНЕС

В Арктика се намират приблизително две трети от руските петролни и газови находища. Но не само заради суровините и минералите там Далечният север може да стане арена на военни сблъсъци между Русия и НАТО.

Още по темата
Войната в Украйна неочаквано върна Канада на сцената на световната политика - и във връзка с енергоносителите, и по въпросите на отбраната. За това говорят красноречиво и неотдавнашните посещения в северната страна на германския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг, пише Дойче веле.

Руската агресия в Украйна накара правителството в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то обяви, че през следващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 млрд. щатски долара) за модернизирането на системата NORAD - Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.

Възможен ли е военен сблъсък?

"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна", казва Йоран Свистек, съавтор на изследването „Русия в Арктика" на германската фондация „Наука и политика". Това е тъй нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които само на пръв поглед не са свързани помежду си). Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.

Друг експерт смята, че през последните години Северноатлантическият съюз НАТО напълно е пренебрегнал случващото се в Арктика, докато в същото време Русия постоянно е увеличавала военното си присъствие в региона. „Мнозина тълкуват погрешно ситуацията, смятайки, че в Арктика могат да възникнат конфликти заради суровините и минералите там. Но всъщност е точно обратното: причината за напрежението са събитията в Украйна, които хвърлят сянка, включително и върху Далечния север“, казва експертът по геополитическите въпроси и сигурността от Бонския университет Йоахим Вебер.

Значението на Арктика за руската икономика

Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и се простира покрай бреговете на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия проток.

Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика.

И интересът на руските власти към региона е съвсем разбираем: около 90 процента от руския газ и около 60 процента от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и приблизително две трети от обема на руските петролни и газови находища. Според експертите до 2035 г. около 60 процента от въглеводородите ще се добиват в находища, намиращи се в Арктика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
18
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Руски тролейбуси,България е член на НАТО,ЕС и приятел на САЩ:):):)Вие тук си пишете опорките за путинчо и русия,но дори партизанката Корнелия Нинова прогледна и изпрати синчето да живее в САЩ,а не в русия:):):)Наздраве:):):)
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не!
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЙ-МНОГО РУСНАЦИТЕ ДА СПАСЯВАТ БЕДСТВАЩИ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТОНОСАЧИ В АРКТИКА
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е Русия да се обедини с други държави и да раздазат едни гжлями шамари на разюзданият гей запад
16
3
 
6
 
! Отговори
Колко сте кухи преди 1 година
А самолетите б1 и б2 за какво са ? Подводниците за какво са? Още от 2рата световна война се спира с производството на разрушители ,защото са лесна плячка за самолети. То бива да не разбирате от военна тематика ама поне не пишете простотии
15
0
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
А за Арктика ме боли фара:):):)
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските кАрАбъли ги теглят на буксир, а руските подводници дълдисват като сини китове. Руските войници са най-големите СмешТници играейки като Касчей безсмертний без да знаят как се държи калашника.
13
13
 
16
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
За голямосъжаление на пишещите тук руски тролейбуси,ние в България вече нямаме нищо общо с путин и русия:):):)Кофти а?:):):)
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой от НАТО ще воюва в Арктика? Европейците няма да искат, САЩ няма кораби за там, самолетоносачите не са направени за такива условия. Може би Финландия и Норвегия ще победят Русия?
11
5
 
15
 
! Отговори
Rr преди 1 година
Целта на Америка е чрез Украйна да запалят война на цяла Европа с Русия, и така те да станат тотален хегемон на света. Не го ли разбират тези1тъпи1 европейски лидери. Не виждат ли в момента, а и следващите зими кой най много ще страда от тяхното измислено ембарго-народът.
10
9
 
12
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
САЩ нямат техническите възможности и подготовка да воюват в Арктика. Една такава война ще приключи с руска окупация на Аляска и северна Канада. Колапс на добива на нефт и газ в Норвежко и Северно море.
9
8
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
всичко е възможно американците са убии-ци по генезис сега за какво водят воина срусия за нов световен ред ама няма да стане без русия китаи и индия наизборите през ноември така наречените демократи няма да има болшинство вконгреса и тръмп ще промени малко курса за заблуда впк на сащ плаща и наедните и на другите
8
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На американците корабите не са приспособени за Арктика . Имаше такива опити но завършиха неуспешно .
7
5
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 година
По голям е шанса Байдън като мисли че ще пръдне да се окъка.
6
6
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Да, но Русия от десетилетия помпа там военни и логистични бази. Там им е всичко. НАТО от друга страна няма нищо там.
5
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪЗМОЖЕН Е, НО НАТО ЩЕ ЗАГУБИ.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ще НАТО в Арктика.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна" - това казва всичко....
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по голям е шанса украйна да взриви запорожката централа
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не. Това са фантастики. Няма за какво да пишат нашите платени драскачи и си преписват от някакви блогъти.