Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?

Войната в Украйна може да се разшири и към региона
4 сеп 2022 17:09, Елка Василева
164
Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?
Снимка: архив, БГНЕС

В Арктика се намират приблизително две трети от руските петролни и газови находища. Но не само заради суровините и минералите там Далечният север може да стане арена на военни сблъсъци между Русия и НАТО.

Още по темата
Войната в Украйна неочаквано върна Канада на сцената на световната политика - и във връзка с енергоносителите, и по въпросите на отбраната. За това говорят красноречиво и неотдавнашните посещения в северната страна на германския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг, пише Дойче веле.

Руската агресия в Украйна накара правителството в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то обяви, че през следващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 млрд. щатски долара) за модернизирането на системата NORAD - Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.

Възможен ли е военен сблъсък?

"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна", казва Йоран Свистек, съавтор на изследването „Русия в Арктика" на германската фондация „Наука и политика". Това е тъй нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които само на пръв поглед не са свързани помежду си). Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.

Друг експерт смята, че през последните години Северноатлантическият съюз НАТО напълно е пренебрегнал случващото се в Арктика, докато в същото време Русия постоянно е увеличавала военното си присъствие в региона. „Мнозина тълкуват погрешно ситуацията, смятайки, че в Арктика могат да възникнат конфликти заради суровините и минералите там. Но всъщност е точно обратното: причината за напрежението са събитията в Украйна, които хвърлят сянка, включително и върху Далечния север“, казва експертът по геополитическите въпроси и сигурността от Бонския университет Йоахим Вебер.

Значението на Арктика за руската икономика

Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и се простира покрай бреговете на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия проток.

Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика.

И интересът на руските власти към региона е съвсем разбираем: около 90 процента от руския газ и около 60 процента от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и приблизително две трети от обема на руските петролни и газови находища. Според експертите до 2035 г. около 60 процента от въглеводородите ще се добиват в находища, намиращи се в Арктика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
11
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Руски тролеи яд ли ви е,че България е в НАТО и ЕС?:):):)Партньори сме на САЩ и нямаме нищо общо с путин и русия?:):):)Виете ли безпомощно тук под новините?:):):)
39
6
 
15
 
! Отговори
хаха преди 1 година
"Мнозина тълкуват погрешно ситуацията, смятайки, че в Арктика могат да възникнат конфликти заради суровините и минералите там." -- А не бе, те краварите отидоха в Ирак, Сирия и Либия заради сините им очи, нали?
38
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано време е и руския флот да изчезне
37
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обяснете ми как комунистическа страна като Рашастан, може да ходи да прави война някъде, за да помогне да възцарума демокрация там !?
36
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атом, атом и пак атом за нагло-саксите! Опърли тия психопати с обогатен уран, да ги видим ще се стряскат ли на Цар Владимир Великий друг път!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в подмосковието изпращат 10000 "доброволци" от служителите на руските държавни железници.
34
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, бе, не било заради нефта и газа, а заради Украйна и демокрацията! Това е случайно съвпадение, че лошата демокрация, която има нужда от възстановяване, все се случва на места, където има нефт и газ!
33
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според тази статия войната в Украйна е война между Русия и НАТО. Все пак Украйна няма претенции за някакви територии в Арктика. В такъв случай е доста притеснително, че НАТО не може да изгони Русия от Украйна. Ако Украйна воюваше сама и не можеше да изгони руснаците, щеше да е нещо нормално, но щом и с помощта на НАТО не успява да изтласка 10-15% от руската армия обратно в Русия, то си говорим за очевидна немощ на НАТО. Или пък може би не искат :)
32
7
 
9
 
! Отговори
Асиктерикс преди 1 година
Ще видите Арктика зимъска отблизо. Ще усетите дълбокото проникване на ледения .
31
11
 
9
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
бухахаха, тва струпано желязо от наша раша в Арктика от същото като в Украйна ли е ?!? :) само питам, не се заяждам.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 ... въпросните термодрехи са за туристи и изследователи..
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин Те сега си произвеждат термодрехи, за да не студуват и за подобни случаи, немците също произвеждат такива.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен *** 24 .. и като е член, нещо да се прокопсали?! освен това думата "член" се използва и за нещо друго... а и "член" нещо не ми звучи гордо..
27
8
 
14
 
! Отговори
Жико преди 1 година
В студа, с/у Русия, некой не е спечелил.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които дрънкат за война и искат войни и подстрекават към войни, трябва да бъдат пратени персонално на фронта на първа линия да воюват, ако останат живи, да им мине мерака за войни, за цял живот!
25
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има такава колосална военна мощ в региона че и през ум не би им минало на НАТОвците да се месят там. Само за няколко минути ще бъдат вдигнати във въздуха самолети Миг-31 с хиперзвукови ракети и Ту-22м3м и няма да остане един кораб или база на НАТО в региона
24
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл диавци да стопанисват ресурси, които така или иначе не могат да използват. Затова и логично на ра6истите ще им бъдат отнети тези теории.
23
11
 
11
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
на които му е омръзнал живота само тои може да скача срещу русия но даненамесват и българия защото и ас съм българин и не мие омръзнал живота все още.
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойче изпърделе! Не, не желаем изобщо конфликт в Европа, още по-малко пък със славянска Русия, няма ли кой да им свие сърмите на военнолюбците и да престанат да ръсят глупости?
21
10
 
10
 
! Отговори
Курск преди 1 година
Го видяхме на арктика срещу американска подводница. А това им беше гордоста на руснаците. Още тогава трябваше да ви светне лампичката за допотопната руска техника.

Спонсорирани публикации