Витамин С и ретинол - ценни съставки в грижата за кожата

Те са много полезни, но внимавайтем когато ги смесите
15 ное 2022 23:10, Иванка Гъркова
1
Витамин С и ретинол - ценни съставки в грижата за кожата
IStockphoto
Витамин С и ретинол са популярни съставки в продуктите за грижа за кожата. Те са доста търсени щом стане дума за тъмни кръгове и фини линии. Все повече инфлуенсъри изтъкват техните предимства в клиповете си в социалните мрежи. И има защо – те имат положително действие. Но онова, което ни интересува е дали могат да се ползват заедно.
 
Какво е ретинол?
 
Той е производно на витамин А. Тя влиза в състава на много неща, предназначени за грижа за кожата – от обновяване на клетките до повишаване количеството на колагена и борба със свободните радикали, намаляване на бръчките и свиване на порите.
 
„Ретинолът има роля върху регенерацията на клетките“, казва дерматологът Азаде Ширази.
 
„Много хора смятат, че козметиката с ретинол изтънява кожата, но ретинолът всъщност удебелява дермата, по-дълбокия слой на кожата. Не само подобрява линиите и бръчките, но също така се бори с хиперпигментацията, лекува акне, омекотява грубите петна, подобрява циркулацията и цялостната текстура на кожата и нейния тон“, посочва специалистът.

Има разлика между ретинол и ретиноиди
 
Не бива да бъркате ретинол с ретиноиди. Може би не знаете, че той всъщност е вид ретиноид.
 
Ретиноидите се срещат в няколко различни форми на пазара:
 
Ретиноева киселина, която се предлага с рецепта;
Ретинол, който може да се купи без рецепта;
 
Ретиноевата киселина например се счита за „златен стандарт“ от много дерматолози. „Пациентът трябва да очаква резултати след три месеца, ако се лекува с ретиноева киселина. И след шест месеца с продукти с ретинол без рецепта“, казва дерматологът Тод Минарс. Той добавя, че когато негов пациент иска ефикасно средство против фотостареене на кожата, той му препоръчва първо ретиноиди.
 
Какво е витамин С?
 
Всички знаем, че е мощен антиоксидант, който ни предпазва от вируси. Той защитава не само имунната система, но и нашата кожа – от свободните радикали. Д-р Ширази пояснява, че витамин С действа така, сякаш обикаля и изчиства тези силно реактивни молекули, които увреждат и стресират кожата.
 
„Антиоксидантните свойства на витамина също помагат за естествения регенеративен процес на кожата“, добавя дерматологът.
 


 
Може да ползвате витамин С и за да подобрите текстурата на кожата, както и да си върнете нейната руменина по скулите. Той също така помага при тъмни петна, защото насърчава производството на колаген.
 
„Антиоксидантът има някои припокриващи се ефекти с ретиноидите – по-специално ретинол – но те не са толкова добре проучени, предсказуеми или ефективни“, казва д-р Минар пред Byrdie. Експертът препоръчва ретиноиди на пациенти, които търсят продукт, който помага за подмладяване на кожата. Но в случаите, когато ретинолът я дразни, е добре да бъде заменен със серум, който съдържа витамин С. Действието му обаче не е толкова добро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
ТО преди 1 година
Затова хората се страхуват от клоуни.

Спонсорирани публикации