Международен безпорядък: Старият международен ред ерозира, но липсва нов

Любомир Кючуков: Човечеството се тресе икономически и политически, няма идея как да изглежда глобалния свят
9 мар 2023 08:31, Елка Василева
34

Говорейки за новия международен ред, има няколко тенденции, които трябва да се отбележат. Първо – не се ражда нов международен ред, руши се старото. Следвоенният международен ред се базира на международни институции и международното право. Те се ерозират, но на тяхно място не се раждат нови институции, не се ражда ново право. Тоест това, което ние наблюдаваме в момента, е ерозия на старото, но без да се роди ново – това е своеобразен международен безпорядък, но не международен ред. Ражда се нова конфигурация на силите, но не и нов международен ред. Това заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Човечеството се тресе и икономически и политически, защото няма идеята как изглежда един глобален свят“, посочи Кючуков.

 „Имаме откат към националното, но няма поврат. Това, което нямаме като визия, е как се управлява този глобален свят. Има възможност да се управлява от неизборни субекти. Другата възможност е да се управлява от един глобален център. Нито една от тези възможности не дава отговор как изглежда демократичното управление на този глобален свят… Докато не намерят отговор тези проблеми, ние ще сме в ситуация на неяснота и на сблъсъци на тенденции“, каза Кючуков.

Той коментира и отношенията между водещите страни на глобалната сцена.  

„Китай вече ясно и гласно заявява, че има готовност да бъде не само глобален играч, но самостоятелен глобален играч, който няма да се поддава на натиск“, посочи той.

„Китай вече има самочувствието, че може да излезе с пълна сила на глобалната сцена и да претендира за глобално лидерство… Като технологично развитие Китай в много отношения е лидер в света в иновациите. Това също дава самочувствие на Китай“.

„Тенденцията е противоборство за глобално лидерство между САЩ и Китай, което предполага, че ще е всеобхватно и дългосрочно. Това вероятно ще определя динамиката на международните отношения за десетилетия напред“, смята Кючуков.

„Агресията на Русия в Украйна преобърна оптиката на глобалните отношения. Ако я погледнем през призмата на противоборството между САЩ и Китай, тя снабди и двете страни с важен и зависим партньор. Русия до голяма степен вече зависи от икономически и финансово като канали за своята икономическа комуникация със света от Китай, а Европа до голяма степен забрави тезата за стратегическата автономия, дотолкова доколкото основна тема вече е сигурността, а сигурността преминава през стратегичество със САЩ“, каза Кючуков.

Според госта Русия безспорно ще загуби много и ще е основният пострадал, заедно с Украйна. „Третият по страдание в цялата тази ситуация е Европа“, отбеляза Кючуков. И добави, че „тази война в известна степен се превърна във война на второто ниво на съюзници“.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги със САЩ
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Watten ZZ - Дрън дрън е коментарът ти. Никой не ти е виновен, че си "сл_яп" за промените в света. Тези промени стартираха преди повече от 10 години, обаче някои индив_иди явно са доста "бавни". Знаеш ли кое е хубавото? Че "бавните" докато се усетите какво е станало и светът вече се е променил. И без това е по-добре "бавните" да не участват в промените, защото докато разберат защо са нужни и хоп - светът пак имал нужда от промяна... :) ...Просто тичате след събитията, но това си е ваш проблем.
20
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами нали целта на воината в украина е нов световен ред доминиран от сащ аманяма да стане без русия китаи и индия сега впк на запада трупа финансовиресурси за нови воини ще видим кого ще назначат за президент на сащ
19
0
 
0
 
! Отговори
Така е... преди 1 година
....*** можеха да го гътнат и след изборите. Някой обаче избра момента. Така е и по света, почна се от ковид, не случайно, войната, и другото е лесно. Партийния секретар от вица неслучайно пита двусмислено "а кой създаде хаоса"...
18
1
 
4
 
! Отговори
Watten ZZ преди 1 година
Дрън-дрън. Глобалният ред си е същият, това че хулиганът от последната къща се е напил и е подпалил плевнята на съседа нищо не променя. Освен за хулигана де - ще му вземат водката и ще плати плевнята.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е вярно, по принцип всичко е нормално в политиката, като изключим желанието на личности като Уилям да се включват в нея, и резултатите от това, дори за собственото му английско семейство
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най - голямата вина носят Сащ и Русия. Не е само единият от тях.
15
0
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Пълен регрес на човечеството! Надолу към Тъмните векжве. Резил!
14
0
 
7
 
! Отговори
Цццц преди 1 година
А кое пречи??? АЛЧНОСТТА. А тя пък произлиза от Гордостта - защото всеки мисли, че е Повече от другия и съответно - заслужава Повече.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Браво!Къде виде Русия в случая и Грузия ?
12
1
 
4
 
! Отговори
селянин преди 1 година
иде иде пивко време иде
11
21
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Целия Цивилизован Свят е с Грузия! Вие сте началото ..ще ви последват и други...да пълен разпад на Насилствената руска федерация
10
2
 
14
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Вече го преживяхме 44-та и 89-та. Не можете да ни уплашите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интелигентен поглед!
8
2
 
15
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Трябваше да напишете "СВЕТОВНАТА ДИКТАТУРА НА ЯНКИТЕ" и по - добре, че приключва. Да приключват и "ГЕРМАНО - АМЕРИКАНСКАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ" (ЕС) и великата му "ВАЛУТНО - КОЛОНИАЛНА ЗОНА" Знаете, коя е зоната.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заучени фрази, всичко е наратив, за да свикнете с по-голямата беднотия и да не се бунтувате, ама не с протести като певали, а мъжката хардкор блъдимери
6
2
 
24
 
! Отговори
Дановски преди 1 година
Старият международен ред просто няма как да не ерозира, защото той се базираше на правила, обслужващи интересите на повярвалия в своята изключителност Пиндостан.
5
3
 
22
 
! Отговори
Гз преди 1 година
Сегашният ред е от 600г. Колонии, колонии, колонии.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От хаоса винаги се ражда нов ред
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е Европа да се отскубне от мъртвата хватка на САЩ преди Вашингтон да я изстиска като лимон за да си покрие икономическите загуби

Спонсорирани публикации