Бизнесът: Защо плащаме с 30 на сто по-скъп газ, отколкото Западна Европа?

Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени
27 мар 2023 18:38, Стела Стоянова
166
Бизнесът: Защо плащаме с 30 на сто по-скъп газ, отколкото Западна Европа?
Снимка БГНЕС

Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени, надхвърлящи с 30% котировките на европейските борси, се посочва в писмо до правителството и КЕВР. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата по поръчение на Асоциацията на работодателските организации.

За март цената за промишлеността у нас е 118,38 лв./MWh, което прави 60.53 евро. А средната цена на нидерландската борса ТТF в периода 1-21 март е 45,31 евро, тоест с 33,6% по-ниска, посочват от БТПП.

За април се очертава още по-голяма разлика. Фючърсните котировки на газовия хъб TTF са около 82-83 лева, а поисканата от "Булгаргаз" цена за идния месец е 103,08 лв./MWh. Ако към нея се добави и "комисионата" на "държавния монополист, цената за бизнеса хвръква на е 114,72 лв./MWh.

Съгласно договора за доставка на природен газ за 2023 г между „Булгаргаз“ и клиенти, присъединени към газопреносната система, цената се формира като сума от предложената от обществения доставчик за утвърждаване от КЕВР цена и премия, възлизаща на 11,64 лв./MWh, обясняват от БТПП.

В писмото си фирмите недоумяват защо "Булгаргаз" си начислява "комисиони", след като не може да доставя на българската индустрия газ на нормални цени.  

"Отчитайки дългосрочния договор за 1 млрд. куб. метра природен газ от „Азербайджан Газ Съплай Къмпани“, няма обяснение защо „Булгаргаз“ иска, а КЕВР одобрява такива високи цени от началото на годината. Това оскъпяване спрямо международните борси ще доведе до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно, или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари- април! Освен че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец!", възмущават се работодателите.

"Няма яснота и какво се прави за смекчаване на ефекта от скъпите количества газ, нагнетени в „Чирен“, които се сочат като основен генератор на високите цени. Нарастващите разлики в цените на природния газ в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия", предупреждават от бизнеса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
7
 
2
 
! Отговори
Защото преди 1 година
отказахте осемте танкера и нагъчихте Чирен с руски газ!
124
1
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Абе, "бизнесо" га ядете кифтеета що не ривете бе ?
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комисионни трябва да има, как защо?!? Бива ли такива неудобни въпроси да задавате!
122
0
 
5
 
! Отговори
Вече преди 1 година
Не се пират пари, пере се газ!
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танче, мило ... Я ми кажи, кдъе щяхме да сме днес, ако не ни бяха направили руснаците въглищата, тецовете, АЕЦ-а и не ни караха евитна газ? Видяхме, какво става, като се зкаучиха нещата - оранжерии и малки ферми обявяват фалити ... В същото време, Украйан, на която ѝ се дава всичко БЕЗ пари, изнася БЕЗ мита и събаря НАШАТА икономика, както и редица чужди, които ГИ ФИНАНСИРАТ.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хир - В момента тече ТАКАВА масивна контрабанда на горива, че Юго ембаргото е шега. Ако някой си мисли, че мигрантите носят големи пари, не е видял, какво става с горивата. Газ се зианся с кораби, с влакове, с камиони и няма да се изнаенадма, ако няма лудаци, да го правят с бусове и лодки. Далаверрата е МАСИВНА и както винаги е с държавна протекция от ВСИЧКИ страни. Затова и секна преноса на наркотици -всеки се орпави към по-безпасното ;)
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли да крия, че аз и ти вече, това не сме "ние".
118
0
 
6
 
! Отговори
Хир преди 1 година
Някой пак посочват Русия за цените, а защо не погледнем на какви цени е купена газта и до кога! В момента русия вкарва газ в Европа и не в българия
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин 116 - Обасни ми КАК? През тръбите с газта лищяха да дойда? За мен е по-вероятно, Южен Потк две, да се беше "самовривил", катко стана със Северен ...
116
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Гърбът си подвиваме не по инерция, а по-точно някои го подвиват за комисионни. Нищо ново под слънцето. За Таня съгласен.
115
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
През последното десетилетие по-голяма гллллупост от коментара на Таня не бях чел. Другите си гледат бизнеса, а нашите се мазнят на силните както преди комунистите на бившия СССР. Скъп беше газа при пълненето на газохранилището, а защо, всички знаем. И когато другите продължат търговията както преди, ние по инерция и по проссстотия ще подвиваме гръб пред някои.
114
14
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Защото все още има руски газ, сътветно извиването на ръце е много, много силно. Скоро напълно ще отпаднат зависимостите ни и от последната капка руски газ и петрол и ще сме свободни от тази безаналогова тирания вече почти 100 години.
113
3
 
2
 
! Отговори
Буци Суджука преди 1 година
те тава е деверсификаия по банкянски... газ може да дойде ов всякъде - каза Буци
112
2
 
8
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
До Ninja 109 Миличък, продадоха го в нагласен търг Кирчо и Кокорчо, след това купиха скъп газ. Сега искай отчетите на танкметрите напред назад. Никой няма да ти ги даде. Простите неща като прекупуване от Газпром на никого не прави впечетлени !?!?!?!? Затова ще духаме дълго и продължително супата която е гола вода.
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат пари, плащат! Уйдистват си, бизнесмените!
110
3
 
12
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
Защото това е ПРОМЯНАТА! Ако бяхме на една цена със Запада,щеше да е СТАТУКВО! Ама нали все сме по-умни..Избрахме Парапетния Прогрес!
109
0
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
През нас минава Турски поток с евтина газ а ние купуваме скъпа от САЩ.
108
2
 
9
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Защото сащ взриви СП1 и наложи на окупирана от тях Европа да купува тяхната по скъпа от Руската газ ....
107
0
 
1
 
! Отговори
Стоьо преди 1 година
Една тумба *** ,който нямат хабер от света ни обясняват защо! Ама пpoсти сте бе! Не се изказвайте , нямате представа от политика ,икономика и задкулисието , най-вече! Простаци сте!
106
3
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Гласувайте пак за ПП и ще плащате още повече

Спонсорирани публикации