Армията ни на 145 години, водосвет и военен парад в Деня на храбростта

Вижте снимки от събитието
110

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия. Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май бяха отбелязани с водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад.

Водосветът бе отслужен от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове на Въоръжените сили с бойните си знамена. Държавният глава Румен Радев ще прие строя на представителните блокове. Командващ парада беше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Веднага след църковния ритуал започа военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът беше открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад „Княз Александър Първи" започна въздушният компонент на парада. В него участваха 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, Cougar и Panther, и самолетите L-410, „Спартан", L-39Z, „Пилатус", Су-25 и МиГ-29.

В 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента на Република България ще бъде извършена традиционната тържествена смяна на почетния гвардейски караул.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: парадвоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Мирна преди 11 месеца
България има ли изобщо боеспособна армия, след като казармата е премахната преди повече от 20 години. Да не говорим за въоръжението ообено за 19 самолета, така че в НАТО е единствената надежда за защита, не в нашата армия още малко в чужди терористични режими като Руския и Турция, които по скоро ще ни нападнат отколкото защитят Затова проруските и протурските политици като на Възраждане ДПС трябва со напуснат властта т.к действат против сигурността и интереси на България.
60
0
 
1
 
! Отговори
Христиана преди 11 месеца
В деня на храбростта и БГ армия бях учудена да видя интервюто на бнт 1, че наравно с бг интевюирани военни, дори преди тях бяха турски военен лекар и туркиня пилот, Не съм расист, но може ли национална медия да представя Българската армия като Турско- Българска и за кого ще воюват тези турци ако ни нападне Турция или друга ислямска държава? Кога и защо Бг политици и медии са предали/продали България и Бг интереси на Турция и Ердоган и хвалят тях, вместо Бг герои, които сигурно се обръщат в гроба
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След парада, Зеленски дал списък ко му трябва.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смях ти каам. Като ни видял музикантите, китаеца свикал още 50 000 000 запасняци.
57
0
 
1
 
! Отговори
Алевит преди 11 месеца
150 години независимост стигат време е е да се присъединим обратно в новата Османка империя
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
145 години омерзени от един фалшив пингвин..
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Майтап. Спокойно бе, проектират ги в момента. Нали трябва да има екипаж и ръководство. Корабите когато дойдат тогава.
54
1
 
8
 
! Отговори
Майтап преди 11 месеца
Кораби нямаме,но имаме адмирал.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашият празник си е по-хубав от британската суетня.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Деня на Храбростта и Празника на Българската армия реших да пусна телевизора, и що да видя и чуя. По бтв една особа женимарчева канеше и интервюираше индивиди, по начин, че да говорят за Украйна. Ама жено, днес е денят на Българската армия, а не на укронацистките бандеровци. Много от рано им е спуснал опорките оня новият от посолството на Козяк. Това ми заприлича на укронацистка телевизия. И зрънцето беше тагаревия!! Моля се, да няма редовно правителство, защото този луд ще ни вкара във война.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гледате ли коронацията на жираф и двугърба камила, като едни истински англичани?
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Kак може численост на полицията да е по-голям от този на армията? И правим военен парад..алоооооооо
49
2
 
5
 
! Отговори
хаха преди 11 месеца
на една от снимките някои се кръстят , зад тях дърти комунисти ги гледат с отвращение . само им вище физиономиите :)
48
2
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 месеца
Е мина парада,всичко добре,агнетата на чеверме се въртят,ще ги ядат,а ние пенсионерите ко ще ядем на Гергьовден.прътите от печенето на агнетата.ех,няма такава държава.даже дразнят бедния народ.те ще ядат агнетата,а ние миризмата.
47
2
 
6
 
! Отговори
Да Живее Кралят преди 11 месеца
Крал Чарлз 3ти!
46
0
 
8
 
! Отговори
Кукла преди 11 месеца
Мина маршировката, ще хапнат ангешко и Радев да връчва мандата за правителство. Няма 3 месеца само да купонясват и заплати да получават. Щото така е по конституция...
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честит празник на всички истински Българи, честити Георгьовден на всички именници! Но за съжаление не съм виждал по жалък военен парад от този и по слаба Българска армия до сега. А не трябваше ли нашата армия да бъде модерна, мобилна и там по някакви стандарти? Армия имахме до преди 1989 год. сега е пълна пародия приеха ни в НАТО и ЕС за да използват единственно територията ни срещу Русияи и за нищо друго.
44
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Армия има, откакто съществува България.
43
5
 
2
 
! Отговори
Шабат Шалом Гоим преди 11 месеца
Прецедентът е Истинска Мицва за Българският Р0бски Народ привел Глави и Мизерстващ!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо не блокирате тая кукунделка,която ни занимава с турските си пристрастия?

Спонсорирани публикации