Спомен за D-day: Битките се печелят с морал

Разказва Кери Еванс, внук на премиера Дейвид Лойд Джордж
7 юни 2023 07:35, Нели Христова
103
Спомен за D-day:  Битките се печелят с морал
Снимка: Getty

От креслото в старческия си дом 97-годишният Бенджи Кери Еванс все още може да си спомни събитията от D-day преди 79 години и гледката на войските на десантния кораб, когато преминават край крайцера на Кралския флот, за да започнат атаката на плажовете на Нормандия.

Внукът на Дейвид Лойд Джордж, бившият министър-председател на Великобритания, никога преди не е разказвал публично своята военна история, но като 18-годишен мичман на борда на HMS Enterprise той бил в авангарда на най-голямата морска инвазия в историята.

Смята се, че са останали само около половин дузина британски ветерани, които са се сражавали на 6 юни 1944 г.

Лекият крайцер на Кери Евънс бил водещият кораб на военноморските бомбардировъчни сили за плажа на Юта. Стоейки на палубата през първия ден от битката, Кери Еванс за пръв път вижда щурмовите сили преди зазоряване в средата на Ламанша.

"Два стари търговски кораба се появиха, пълни с американски сили", спомня си той пред The Times. "Адмиралът реши, че трябва да аплодираме тези войски, които преминават покрай нас, тъй като ги чакаше труден и ужасяващ период. Водата беше бурна, валеше и беше ужасно мокро. Наредихме се на палубата и всички аплодирахме, благодарейки на Бог, че не се наложи да правим това, което те трябваше да правят."

Малко след полунощ на 6 юни първите парашутисти са спуснати в Нормандия, за да осигурят мостове и да атакуват германски позиции.

Малко след изгрев слънце в 5:30 сутринта съюзническите военноморски сили започват бомбардировката си.

"Никога преди не съм осъзнавал какъв адски шум издават нашите оръжия", споделя Кери Еванс."Бяха като тракаща тенекия на Хайнц. Целият кораб се разтърси. Бях изумен, че не се разпадна на парчета. Той беше огромен, страхотен крайцер (7 580 тона) и се люлееше напред-назад като малка гумена лодка".

HMS Enterprise бомбардира германската батарея в Saint-Martin-de-Varreville и други отбранителни позиции.

След като американските войски се качили на десантния си кораб в бурната вода на Ламанша, те се приближили до плажовете, когато германските сили започнали да ги обстрелват.

"Мъжете, които участваха в тази първа серия от нападения, бяха фантастични", разказва Кери Еванс. "Все още се гордея, че бяха човешки същества, защото бяха толкова смели и Боже, те страдаха от морска болест. Виждах ги как се надвесват отстрани и повръщат. Чувах, че им е зле. Беше ужасно. Чувахме ги да крещят "разбийте се", викаха  "давай, давай" от десантния кораб. Изпитах срам, че трябва да направя нещо повече за тях, но не можехме да направим нищо."

Приливът отвежда десантния кораб на миля южно от планираната им позиция в Юта, като случайно позволява на войските да започнат атаката си на по-слабо защитен участък.

Задачата на Кери Евънс била да забелязва вражеските самолети и да насочва картечниците на кораба си срещу тях, но нито един не се появява. Междувременно той пуска съобщения за командира.

През сутринта те чуват, че нахлуването на близкия плаж Омаха "не върви много добре", като американските войски са покосени от  (градушка от картечен огън.

"Бяхме малко депресирани, но до обяд нещата се подобриха, а у тях отново се появи увереността да продължат. Битките се печелят с морал, а моралът се повиши."

До края на D-Day съюзниците не успяха да постигнат нито една от целите си за първия ден, но спечелиха решаваща опора на брега на Нормандия, върху която можеха да надграждат.

Към края на войната Кери Еванс беше отстранен от задълженията си, за да присъства на погребението на дядо си. Дейвид Лойд Джордж почина на 82 години на 26 март 1945 г., малко повече от месец преди да бъде обявена победата в Европа.

Чърчил издава заповед всичките му внуци да бъдат върнати у дома за погребението.

"Брат ми Робин беше във военновъздушните сили и беше вкъщи в отпуск, братовчед ми беше в Уелската гвардия в Италия, а аз бях в разрушител от клас Хънт, ескортирайки конвой в Северно море до Лондон", спомня си Кери Евънс."Този много малък незначителен кораб получи сигнал от лорд на Адмиралтейството, който безжичният оператор сметна за измама. Капитанът видя съобщението, което беше да напусне конвоя и да спусне Кери Еванс на брега, за да присъства на погребението на дядо си и да се върне незабавно при конвоя. И така ме свалиха на брега в Харуич. Погребението беше запомнящо се. Всички ние се гордеем с него и искаме да има още няколко като такива премиери."

След войната Кери Евънс от Крикиет, северен Уелс, става фермер и се жени за покойната си съпруга Ануен през 1959 г. Те имат четири деца. Той става ръководител на Уелския NFU.

Кери Евънс често мисли за мъжете, които не успяват да се върнат след края на войната.

"Чувствам се толкова виновен, защото аз съм тук, жив, а не съм толкова смел като тях. Имам огромно семейство, а те нямат нищо", каза той. "Нечестно е, нали."

Когато Уинстън Чърчил остава на борда на HMS Enterprise няколко седмици след D-Day, на Бенджи Кери Евънс, на младият мичман, се пада да го защити по време на нощен вражески набег.

Лекият крайцер е изпратен в пристанището Мълбъри, построено в Ароманш, за да служи като хотел за Чърчил, след като той пристигна на разрушител, за да прегледа мястото на нахлуването в Нормандия.

Кери Евънс пое първата нощна стража от 20:00 до полунощ и получи заповед, че ако германските бомбардировачи дойдат, те не трябва да позволяват на Чърчил да излезе от капитанската каюта на четвъртата палуба.

„Те дойдоха около 23:00 часа, точно когато се стъмваше, вратата на капитанската каюта се отвори и излезе Чърчил в костюм и без шлем и това беше моят часовник“, каза Кери Еванс.

„Реших да отида и да застана до него. Ако [беше убит], поне щях да отида с него, а в същото време се опитвах да го притисна към големия щит около 6-инчовото оръдие на четвърт дека. През цялото време нашите противовъздушни оръдия стреляха и Чърчил питаше какво е това оръдие и за какво е това. В крайна сметка всичко заглъхна, тъй като беше твърде тъмно за атентаторите и аз излязох от вахта, за да бъда отново в 4 сутринта до 8 сутринта.”

Докато приключваше сутрешната си вахта в 8 часа сутринта, Кери Евънс видял тълпа край палубата и известно безпокойство.

„Когато минавах за закуска, Чърчил ми извика: „Какво ще е времето днес?“ Погледнах нагоре към облаците и забелязах, че се издигат от 4 сутринта, така че казах, че облаците се вдигат, мисля, че ще бъди добре.

„При това Чърчил каза: „Веднага тръгваме“ и се втурна към прохода с всички генерали, които го последваха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
12
 
! Отговори
Ни в клин ни ръкав преди 10 месеца
Голямо геройство на тоя Ди-Дей. Няколко години подготовка за един ден. И то за да се сбият с третоешенонни военни части на оста. 10 000 жертви от страна на съюзниците, а на 25-те милиона жертви от страна на СССР - голяма работа. Полша губи 25% от населението си - голяма работа. Китай дават 15 милиона жертви... ама американците дойдоха в последните 15 минути на ВСВ и взеха медал за първо място. Гнусни сте!
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 57 толкова си бос ,че чак ме напуши на смях хахахха. Ти дори не включваш, как се прави война в средата на океана в онези години. Чисто логистично. Толкова си неук по военна история ,че неможе повече. То бива русофилите да сте тъппи ама вие направо чупите рекордите:))) Само виж къде е най голямата битка в небето в историята на света :)) Същото е и с флота там и в Атлантически океан срещу Хитлер. И в двете битки русия НЕфигурира.... защото е никоя.
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
56 Точно. Прохода Касерин.Това е първият значителен сблъсък между американските и германските сили през Втората световна война. Неопитните американски войници, водени по неадекватен начин от своите командири, претърпяват тежки загуби и са отблъснати на 50 мили (80 км) от техните първоначални позиции западно от прохода Фаид. Битката е описана като когато аматьорите се срещат за пръв път с професионалистите. Това казва всичко.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Нормандия немците са имали 3 дивизии. Две сравнително близо до десанта. Само едната с добре тренирани войници. При Сталинград Червената армия пленява 19 немски дивизии и няколко "на съюзници". Талкоз за холивудския д-дей.
48
4
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 10 месеца
За тия които не знаят историята,да се информират,кога САЩ влезна във войната и колко жертви дадоха, иначе всичко са глупости....
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 54 Само да ти кажа,че войната Япония - САЩ е най брутлната война. Води се в небето , водата и на 10 острова посред океана. Но ти нямаш грам идея от войни :)) Просто си един клоунн, който се прави на интересен. Нищо повече. Дори не знае оръжията:)))
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
51 кой свят управляват я се виж, една война не са спечелили нито втората нито виетнамската нито в афганистан нито в сирия нито в куба нито сега в крайна. Русия и Китай са в съвета за сигурност, а сащ се чудят как да си взривят панелите на небостъргачите и да обвинят някой друг и чосле да загубят поредния конфликт.
45
3
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 10 месеца
Точно обратното - битки не се печелят с "морал" а с добре въоръжени единици и добри командири тактици...
44
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 50 Нямаш нито един довод, как русия са победили Райха. С какво оръжие посочи, откъде взехте храна като бяхте окупирани от Хитлер 2г, какви самолети ползвахте за атака на Берлин ?:) Алабала ... само руски балалайкии нямаш грам идея от войната. Не знаеш дори,че Хитлер е имал вече първия реактивен самолет сигурно... за атома няма да говоря даже. Щеше да направи москва... Хирошима
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 50 Ооо не само е спечелиха САЩ войната ами от тогава управляват света. Ти явно спиш в някой панел и не знаеш, къде се намираш. Тогава набиха Хитлер, днес ако теябва ще набият вас.
42
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сащ нищо не са спечелили, включват се във войната накрая, когато изхода е ясен и изтърсват 2 атомни бомби над цивилно население. За никакъв морал не може да става въпрос. Когато Червената Армия се натъква на фашистките концлагери и съобщава за тях, англичаните и американците казват че това било комунистическа пропаганда и отричат съществуването им до последния момент. Сега не е по-различно. Над 8 години се стреляше по Донбас, но неее, няма етническо прочистване, даже самолети да падат.
41
5
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Изопачавайки историята, нищо не печелите, тppолчета. Единствено още презрение. О, извинявам се, повиших ви :) Вие не заслужавате дори да бъдете мразени, бълхи.
40
7
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Това го разправяй на вожда си КОРкорчо.
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Брей САЩ били окупирали Германия и до днес , а Германия е най-богатта и здрава държава в Европа . Русия окупира над 15 държави и всичките са най-бедните и до днес. Логично искаме САЩ да ни "окупира" клоун :)))
38
9
 
8
 
! Отговори
SuCkMyD1Ck преди 10 месеца
САЩ категорично спечели ВСВ. Без заем-наем, Хитлер задържаше Франция и цяла Централна Европа и превземаше просия с женския национален отбор по футбол. САЩ освободи и Япония. След това разби муцуната на комунизма в Източна Европа, освободи босненския, албански и хърватски народ, а след това и Ирак. Само с комунузна на Куба и Виетнам не се справи и не случайно са две от най-бедните държави в света.
37
5
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
САЩ и армия. Цоганин и наука. САЩ нямат никаква роля във войната. Намесват се едва, когато всичко е решено, а немците омаломощени пт съветската армия. Алоууу, войната почва години преди САЩ да направят десант. САЩ помагали...да, САЩ помагат доста и на Хитлер. Хенри Форд примерно е най-голямият привърженик и спонсор на Хитлер!
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
43 Да не забравяме факта че русия започна ВСВ заедно с Хитлер , като нападна суверенна Полша. Много удобно го премълчавате този факт, като се правите на жертви. Както и днес . Нападнахте Украйна и се правите на жертви:))) 100г насрранковциии.
35
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Като четете тая статия, мислите ли, че дядката е изстрелял и един патрон? Човека се отвращава, как бойните му другари повръщали от вълнението. Майко мила и това ми било освободителна армия, хаха. Спрели кораба да го свалят на брега. А дали не е дезертирал случайно?
34
6
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Какви факти бе, за теб Европа Франция и Германия ли е? Самият факт, че СССР е най-голямата част от Европа говори, че лъжеш безсрамно като патрона си Кирчо. САЩ нищо не освобождават, те тъпчат на едно място цяла зима, защото и те тръгват на курорт като немците, а зимата е страшна. И не, не е руска пропаганда това, излъчват по Дискъвари. Голяма част от американците умират не от куршум, а от студ.
33
7
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
И не е вярно, че САЩ не окупират никого. Напротив и до днес Германия е под американски ботуш, има си и действащ договор за това! Защо мислиш ЕС е марионетка на САЩ, а не самостоятелна единица?

Спонсорирани публикации