Започна международно разследване за катастрофата "Каховка"

Представители на МНС са посетили Херсонска област
12 юни 2023 06:45, Александър Попов
148
Започна международно разследване за катастрофата "Каховка"
Снимка: БГНЕС/EPA

Вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир „Каховка“ и огромното наводнение, което това предизвика, каза вчера президентът украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски обяви, че през последните дни "представители на МНС са посетили Херсонска област".

"Още в първия ден след катастрофата от офиса на генералната прокуратура беше изпратено съответното искане до МНС относно разследването на това бедствие и работата вече е започнала", обяви Зеленски.

Президентът посочи, че е важно експерти от МНС да видят последиците от бедствието, включително случаи на обстрел на наводнени райони. Украинските власти казаха, че трима души са били убити вчера при руски обстрел на лодки с евакуирани хора.

Зеленски съобщи, че украинските спасителни екипи са се евакуирали около 4000 жители от засегнатите зони – включително от райони на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър.

Бедствието в Каховка превърна Черно море в сметище и животинско гробище

Наводненията се оттеглят след разрушаването на язовир Каховка, но отломките, отнесени от река Днепър, превръщат черноморското крайбрежие на Одеса в "сметище и животинско гробище", предупредиха украинските власти.

"Много мини, боеприпаси и други взривоопасни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега", заяви през уикенда на уебсайта си украинското Министерство на вътрешните работи, като добави, че граничните служители са наблюдавали "мор от риба" в района.

"Река Днепър се влива в Черно море, носейки много следи от разрушенията, последствията от екоцида са ужасяващи", допълват властите.

Още по темата
Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия насам. Катастрофата разруши цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от електричество и чиста вода и нанесе огромни екологични щети.

Но все още е невъзможно да се каже дали тя се е срутила, защото е била умишлено атакувана като част от войната на Русия в Украйна, или пробивът може да е бил причинен от структурна повреда. Няколко западни официални лица обвиниха Москва за рухването на окупирания от Русия язовир.

В региона е забранено плуването и риболовът, а хората са посъветвани да пият само бутилирана вода. Концентрацията на вредни вещества във водните проби е десет пъти по-висока от допустимата норма, заяви в публикация в Telegram украинският ръководител на регионалната военна администрация Олександър Прокудин.

Той заяви, че площта на наводнените територии в Херсонска област е "намаляла почти наполовина", а средното ниво на водата е спаднало с 27 сантиметра до 4,45 метра.

Въпреки това, "32 населени места на западния бряг на река Днепър все още са наводнени и 3 784 жилищни сгради са под вода", каза той.

"Русия не оказва никаква реална помощ на хората в наводнените райони", които са под нейна окупация, заяви Зеленски във вечерното си обръщение в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: зеленскиКаховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
до 127 преди 10 месеца
Умнико,сядай да четеш,че като гледам какъв богат речников етикет имаш със сигурност си наредил двойките!Такива като теб повтарят като мантра ,това,което ви спускат от Козяк.без да ви интересува истината.Тук не става на въпрос кой е русофил и кой русофоб ,а каква е ИСТИНАТА.Ако си грамоте и знаеш английски,чети и американска и западна преса.Не всички лъжат!
118
6
 
2
 
! Отговори
Павлов преди 10 месеца
Явно сайта са го напъплили "многознайквци ",които не разбират нищичко и блъскат *** ните ,че Украйна и президента й са виновни за всичко,което се случва сега - АЛА-БАЛА ! Някой ви е надъхал да приказвате празни приказки в полза на руската фашистка пропаган да и папагалчетата повтарят ли повтарят...Смешници !!!
117
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ае путнияци... вие на колко години сте? 12-13 годишни инфантилчета?
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски, взривили сте го умишлено посред нощ язовира около 2 часа, когато всички хора спят в подземията на жилищата си, пазейки се от бомбите и сте ги удавили, нацистка *** и терористи!
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един преятел пита, как завърши разследването за взрива на Северен поток?
114
5
 
8
 
! Отговори
Бурка преди 10 месеца
Както с малайзийския самолет и Каховка ще я изкарат , че е руска работа, което, разбира се , е долна лъжа. Може и да не са и укрите обаче, а да си е чисто британски проект. Най-много на техния стил ми прилича. Трябва и ние да бухнем нещо до Ламанша, стига са ни мърсили морето.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен, че укро-нацистите и терористи извършиха поредния атентат, като взривиха стената, заляха хората и убиха маса хора, деца , животни, допълнително и стреляха по оцелелите и по тези хора, които руснаците се опитваха да спасят от водата, не за първи път , Зеленската хунта, убиват населението на Украйна и извършват геноцид над хората, редовно убиват украинското население, години наред, около десет години подред! Зеленски да се маха!
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Международно разследване в стил хайли лайкли, нали?
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересно ми е какво ще разкрие този демократичен и честен съд.
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еми, направо го арестувайте това 1.50 см богатирче
109
1
 
4
 
! Отговори
ето преди 10 месеца
Вижте подробно варварството на Зеленски и Киевската хунта: Шокирующее видео о том, что произошло года после подрыва ВСУ Каховской ГЭС https://vk/rusvesna_su?z=video184089725_456244652%2F476ed48280f1909c13%2Fpl_post_-70187376_5763332
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Kovalchuk considered flooding the river. The Ukrainians, he said, even conducted a test strike with a HIMARS launcher on one of the floodgates at the Nova Kakhovka dam, making three holes in the metal to see if the Dniepers water could be raised enough to stymie Russian crossings but not flood nearby villages. Washington post, 29.12.2022
107
7
 
4
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 10 месеца
БРИКС както подсказва името се оказа една ТУХЛА. Руснаците трупат юани и няма къде да ги харчат, а на Китай им е добре с газ и нефт на безценица. Индия и Казакстан вече ограничиха приема на рубли щото освен за тапети за друго не стават.
106
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, вярно ли е, че ще изхвърлят Русия и БРИКС вече ще бъде БИКС...?
105
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За по голяма достоверност, разследването се води от украински и американски следователи!
104
3
 
20
 
! Отговори
Аньо Нименов преди 10 месеца
Със снарядите от България, Украйна взриви стената на "Каховка", за което ще бъде обвинена Русия, а всичката мръсотия ще се върне обратно по плажовете на България, така че бих препоръчал къпането на морето да е предимно в басейните.
103
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чужди самолети да охраняват нашето небе си е окупация от всякъде.
102
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До манчев Когато за пръв път Руснаците завзеха Остров Змейни какво каза ЗЕЛЕнски... Награждаваме ПОСМЪРТНО Контингента на Граничарите дислоцирани на острова..."НОВИНА" ТИРАЖИРАНА В ЦЯЛ СВЯТ. Руснаците предадоха не само Граничарите а и отряд за усилване от Спецназ ВСУ живи и здрави - Отговор на ЗЕЛЕнски Награждавам радиста на граничарите за израза :"Руский Корабл *** НА ***" - Трагедията е в това че награждава Военен за ползване на неформална лексика и то на РУСКИ ЕЗИК!!! А след това какви ги гов
101
24
 
5
 
! Отговори
манчев преди 10 месеца
А аз като в идя Путин независимо дали казва нещо или се готви да казва ,съм повече от сигурен ,че отново ще лъже,докато на Зеленски имам вяра !!! И все Западът им е виновен на русофилите , а хубав беше Западът когато през ВСВ помагаше на НАПАДНАТА РУСИЯ,А СЕГА КОГАТО РУСИЯ НАПАДНА ДРУГА СТРАНА - НЕ Е ХУБАВО ?! Защо така мерите с различ ни аршини,бре ?! Айде стига руска пропаганда в България !!!
100
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Именно Зеленски и неговите съветници и министри са виновни за всичко което става до сега. И коректора.