Започна международно разследване за катастрофата "Каховка"

Представители на МНС са посетили Херсонска област
12 юни 2023 06:45, Александър Попов
148
Започна международно разследване за катастрофата "Каховка"
Снимка: БГНЕС/EPA

Вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир „Каховка“ и огромното наводнение, което това предизвика, каза вчера президентът украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски обяви, че през последните дни "представители на МНС са посетили Херсонска област".

"Още в първия ден след катастрофата от офиса на генералната прокуратура беше изпратено съответното искане до МНС относно разследването на това бедствие и работата вече е започнала", обяви Зеленски.

Президентът посочи, че е важно експерти от МНС да видят последиците от бедствието, включително случаи на обстрел на наводнени райони. Украинските власти казаха, че трима души са били убити вчера при руски обстрел на лодки с евакуирани хора.

Зеленски съобщи, че украинските спасителни екипи са се евакуирали около 4000 жители от засегнатите зони – включително от райони на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър.

Бедствието в Каховка превърна Черно море в сметище и животинско гробище

Наводненията се оттеглят след разрушаването на язовир Каховка, но отломките, отнесени от река Днепър, превръщат черноморското крайбрежие на Одеса в "сметище и животинско гробище", предупредиха украинските власти.

"Много мини, боеприпаси и други взривоопасни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега", заяви през уикенда на уебсайта си украинското Министерство на вътрешните работи, като добави, че граничните служители са наблюдавали "мор от риба" в района.

"Река Днепър се влива в Черно море, носейки много следи от разрушенията, последствията от екоцида са ужасяващи", допълват властите.

Още по темата
Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия насам. Катастрофата разруши цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от електричество и чиста вода и нанесе огромни екологични щети.

Но все още е невъзможно да се каже дали тя се е срутила, защото е била умишлено атакувана като част от войната на Русия в Украйна, или пробивът може да е бил причинен от структурна повреда. Няколко западни официални лица обвиниха Москва за рухването на окупирания от Русия язовир.

В региона е забранено плуването и риболовът, а хората са посъветвани да пият само бутилирана вода. Концентрацията на вредни вещества във водните проби е десет пъти по-висока от допустимата норма, заяви в публикация в Telegram украинският ръководител на регионалната военна администрация Олександър Прокудин.

Той заяви, че площта на наводнените територии в Херсонска област е "намаляла почти наполовина", а средното ниво на водата е спаднало с 27 сантиметра до 4,45 метра.

Въпреки това, "32 населени места на западния бряг на река Днепър все още са наводнени и 3 784 жилищни сгради са под вода", каза той.

"Русия не оказва никаква реална помощ на хората в наводнените райони", които са под нейна окупация, заяви Зеленски във вечерното си обръщение в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: ЗеленскиКаховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
12
 
17
 
! Отговори
Zelenski преди 11 месеца
Зеления наркоман не е украинец, а евреин и е наел 2 апаратамента в Лондон..............а *** му си купува скъпа козметика от Париж..............всичко води до службите на Англия !!!!
38
17
 
15
 
! Отговори
Руските прасета преди 11 месеца
(миpиzливи русофили) се чудят каква глупост да напишат в полза на фашисткия режим в Кремъл и бункерния рептил.
37
8
 
10
 
! Отговори
Самотния кравар преди 11 месеца
Не успява хем та цъка фейк минуси на другите, хем да пише анти руски коментари ;) Ха ха фа!
36
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бахмут е руски! Ей сега обаче кравяря ще призареди страницата с ново Ай Пи от ВПН а! И Украйна ще спечели ;) Ха ха ха ха!
35
7
 
14
 
! Отговори
Украйна преди 11 месеца
падна...................да се готвят поляците...............пуделите на Англия...............и те ще ядат шамарите скоро...............те бяха в основата на Майдана!!!
34
7
 
16
 
! Отговори
Ако преди 11 месеца
Доналд Тръмп беше президент на САЩ.............нямаше да има сега война в Украйна...............но синът на президента Байдън купи газопреносната мрежа на Украйна с едни други негови приятелчета..............и стана Майдан, организиран от западните служби!!
33
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво гледаш тъжно, американска ***, колко народ умря заради теб, наркоман купен.Това Америка го може и го прави успешно в целия свят. Клоуна направи огромна грешка, защото е опиянен от власт и кокаин.
32
12
 
13
 
! Отговори
Жалките кравари преди 11 месеца
Си мислят че с фейк лайкове с ВПН а, тук могат да повлияят на събитията в Украйна... Ха-ха-ха!
31
11
 
13
 
! Отговори
мдаааа преди 11 месеца
Ами укрите тъй се дърпаха и за тръбите на СП, а се доказа, че са те... ясно е че и тук си е укринско дело!!!
30
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бахмут е руски! Айде цъкай минуси с ВПН а! Така ще стане пак украински ;) и Земята е плоска :)
29
12
 
15
 
! Отговори
кой взриви преди 11 месеца
Северен поток.................руснаците искаха международно разследване...............но САЩ, Франция и Англия гласуваха против!!Докога с двойните стандарти....................докога???
28
6
 
11
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 11 месеца
Напомня на подпалването на райстага.
27
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Контранастъплението на Украйна ще доведе до поражение на останалите части от въоръжените сили на Украйна и последващи нови териториални загуби, заяви бившият съветник на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в YouTube канала Judging Freedom . "Въпросът не е какво ще се случи след т. нар. контранастъпление, а какво ще остане от Украйна след него. Когато Русия започне да настъпва, нейните сили спокойно ще преминат без забавяне през цялата територия на изток от Днепър и ще да стигнат до Одеса, обясни той.
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом самое дната засегната присъства е яасно какво е това "разследване". Благодаря. Резултата е предварително известен.
25
8
 
12
 
! Отговори
Байдън преди 11 месеца
и фамилия притежават газопреносната мрежа на Украйна................Майданът беше преврат контролиран от хората на Сорос....................но не мина в Белорус..............край с майданите!!!
24
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Милиарди потънаха в Хохолстан и в джобовете на зеления и великата контраофанзива се сведе до превземането на селска тоалетна с пет къщи и вземането в плен на руснака клечащ в нея..Това щом е на първо място в пропагандата....плачевна е работата...Нищо де, Тагарев сега като заизпраща една помощ, едно чудо...ще се превземе и близкия кокошарник, поне яйца да има...
23
6
 
9
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 11 месеца
Изключителен наглец.
22
5
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 11 месеца
Манипулирането на лайкове с ВПН не означава, че Украйна печели ..нещо! Дори и да ни убедите нас българите че Ооо Украйна спечели войната!, действителноста е различна ;) А нея с ВПН не може да я промениш както си искаш!
21
3
 
9
 
! Отговори
да се знае преди 11 месеца
Синът на Байдън притежава газопреносната мрежа на Украйна........в САЩ съдят Тръмп за изнасяне на сектретна информация................хората на дъртия Байдън-деменцията...............направете връзката с Украйна!!!
20
4
 
11
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 11 месеца
Изключителен наглец.

Спонсорирани публикации