Заради странични ефекти от ваксината срещу COVID: Жена съди BioNTech

Първото изслушване е в понеделник
12 юни 2023 18:20, Нели Христова
69
Заради странични ефекти от ваксината срещу COVID: Жена съди BioNTech
Снимка: БГНЕС

BioNTech ще се яви в съда в понеделник, за да се защити срещу иск от германка, която иска обезщетение за предполагаеми странични ефекти на ваксината срещу COVID-19 - първото от потенциално стотици подобни дела в страната.

Жената, която се възползва от правото си по германския закон за защита на личните данни името ѝ да не бъде оповестявано публично, съди германския производител на ваксини за най-малко 150 000 евро обезщетение за телесни увреждания, както и за неуточнени материални щети, според регионалния съд в Хамбург, който разглежда делото, и адвокатската кантора Rogert & Ulbrich, която я представлява.

Ищцата твърди, че вследствие на ваксината е получила трайни болки в горната част на тялото, подуване на крайниците, умора и нарушение на съня.

Първото изслушване е в понеделник.

Тобиас Улбрих, адвокат в Rogert & Ulbrich, заяви пред АФП, че има за цел да оспори в съда оценката, направена от регулаторните органи на Европейския съюз и германските органи за оценка на ваксините, според която инжекцията на BioNTech има положителен профил риск-полза.

Германското фармацевтично законодателство гласи, че производителите на лекарства или ваксини са отговорни за изплащане на обезщетения за странични ефекти само ако "медицинската наука" докаже, че продуктите им причиняват несъразмерна вреда спрямо ползите от тях или ако информацията на етикета е грешна.

BioNTech, която притежава разрешението за пускане на пазара в Германия на инжекцията, разработена съвместно с Pfizer , заяви, че след внимателно разглеждане е стигнала до заключението, че искът е неоснователен.

"Положителният профил полза-риск на Комирнати остава положителен, а профилът на безопасност е добре очертан", заяви биотехнологичната фирма, използвайки търговското наименование на ваксината.

Тя отбеляза, че около 1,5 милиарда души са получили инжекцията в целия свят, включително повече от 64 милиона в Германия.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) твърди, че ваксината на BioNTech, която е най-често използваната в западния свят, е безопасна за употреба.

На брифинг за медиите миналата седмица ЕМА потвърди ползата от всички одобрени от нея инжекции COVID, включително и тази на BioNTech, като заяви, че само през първата година на пандемията ваксините са помогнали за спасяването на почти 20 милиона живота в световен мащаб.

От там заявиха, че съществува много малък риск от миокардит и перикардит, два вида възпаление на сърцето, след ваксинация с Комирнати, предимно при млади мъже.

Неочакваните странични ефекти след получаване на регулаторно одобрение за даден медикамент са рядкост. Безпрецедентната бързина, с която са разработени ваксините COVID по време на пандемията, означава, че потенциалните необичайни странични ефекти може да не са били открити толкова лесно, колкото биха могли да бъдат открити при традиционно по-дълги изпитвания.

ЕМА заяви, че мониторингът на безопасността не е бил компрометиран по време на ускорената оценка.

До май ЕМА е регистрирала почти 1,7 млн. съобщения за предполагаеми странични ефекти, което представлява около 0,2 на всеки 100 приложени дози.

В Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва 27-те държави - членки на ЕС, и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, са били приложени почти 768 милиона дози ваксини.

Най-често срещаните временни странични ефекти са главоболие, повишена температура, умора и мускулни болки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
10
 
! Отговори
Грета преди 11 месеца
Анатема слуги дяволови!!!
44
3
 
7
 
! Отговори
Следва преди 11 месеца
Нюрнберг 2.0.
43
3
 
19
 
! Отговори
Призив преди 11 месеца
До всички подлъгани да се "ваксинират": Потърсете отговорност от палачитер си докато можете!
42
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неминуемо е! Всички участници в геноцида ще бъдат съдени от международен трибунал!
41
3
 
15
 
! Отговори
До БЦЖ преди 11 месеца
БЦЖ пази, ама това е ваксина, работена, изпитана и тогава сложена на хората. Не като ковид"ваксините", забъркани за нула време и набучено на хората наред. Та не наричайте антиваксъри тези, дето не се доверяват на тоя бъркоч.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ваня Костова и Коритаров бяха от малцината починали след ваксината! Ползите са доста... Например мен Коритаров ме дразнеше, а ваксината премахна чувството за нервност. От тогава съм фен на ваксината, ама не съм се ваксинирал.
39
0
 
7
 
! Отговори
морски преди 11 месеца
Скоро по море ваксина, със течения от украИна!
38
16
 
5
 
! Отговори
sd преди 11 месеца
надявам се да загуби и да гори в ада! Антиваксърите са путински под-логи. Няма нищо 100% безопасно. Хлябът е 90% въгехидрати (демек захари) и яденето му води до диабет и други болести. Утре ще тръгнат да съдят хлебопроизводителите.
37
2
 
15
 
! Отговори
БЦЖ преди 11 месеца
Още ви пазя!
36
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ваксина полза:вреда 10000:1 (примерно)... На всеки 1 от 100 хил. може да има негативни ефекти. Ползата обаче е много по-голяма, така че няма как да спечели това дело който и да е.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За по-убедително да земе да ритне камбаната, чунким спечели делото.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Производителя сам няма да иска да си дава от печалбата. Даде ли обезщетение на един това означава и на много други. Дори да получи пари страничните ефекти няма да изчезнат както са се появили. Тялото не е създадено да се ползва за тестова площадка с химикали и всяка такава намеса отвън се отразява дългосрочно на здравето.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е възможно, ваксината и бустерите спасяват, гледах го по телевизията и го слушах от всички официални органи от сутрин до вечер 2г. Тая ше да е шарлатанка
32
0
 
5
 
! Отговори
С2Н5ОН Бг ваксина преди 11 месеца
вчера, днес и догодина!
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който е оживял съди, а другите са 2 метра под земята.
30
2
 
3
 
! Отговори
сдфдсф преди 11 месеца
До 17Можеш и още как....никъде в това което си подписал не пише че не можеш да ги осъдиш....те Джонсън и Джонсън ги осъдиха за бебешката пудра тия ли няма да ги осъдят.......ще се разделят с 5-6 милиарда от печалбата си след като се заведат дела срещу тях и готово...а и трябва да мислят за следващия вирус...това с ковидчето избледня пеалбите спаднаха догодина пак са на загуба...требе нещо ново...
29
1
 
7
 
! Отговори
ТОМА НЕВЕРНИЯТ преди 11 месеца
БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМ ПРЕДЯВИ ИСК ЗА МИЛИОНИ ИЛИ МИЛИАРД, НЕ САМО ЗА НАНЕСЕНИТЕ БОЛКА И ВЛОШЕНО ЗДРАВЕ, НО И ЗА НАНЕСЕНИТЕ МОРАЛНИ ЩЕТИ НА МИЛИОНИТЕ "ВАКСИНИРАНИ" И НЕВАКСИНИРАНИ. НЕВАКСИНИРАН И НЕ МИ ПУКАШЕ КОВИД ЛИ Е, МОВИД ЛИ Е, А СЪМ ОЩЕ ЖИВ И СЕ ПОДОБРЯВАМ...
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нима очаквате тези имбицили, ще подтвърдят основанието на иска, от ищеца за нанесени вреди и пропуснати ползи,в следствието на ваксинирането с експериментален препарат..
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бих се обзаложил че се казва Айше, от новите германци, с не-арийски и не-гръцки черти.
26
0
 
13
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 11 месеца
как бе, Нали Ваксините са - Ефективни и БезОпасни?!

Спонсорирани публикации