Козметика за лятото - кога да изхвърлите даден продукт?

Трябва да следите внимателно срока на годност
16 юни 2023 20:53, Иванка Гъркова
1
Козметика за лятото - кога да изхвърлите даден продукт?
IStockphoto

Може би използвате шампоан и балсам веднъж седмично, или може би редувате много различни продукти през всичките седем дни. И в двата случая една бутилка шампоан или балсам може да ви стигне за дълъг период от време. Това може да е страхотно в някои отношения, но също така повдига един голям въпрос, за който много хора никога не се замислят – изтича ли срокът на годност на шампоана и балсама?

Оказва се, че отговорът е „Да“ и когато това стане, е добра идея да не използвате и двата продукта. По-долу обясняваме всичко, което трябва да знаете за изтичането на срока на годност на шампоана и балсама, включително издайническите знаци кога да хвърлите бутилката.

Срок на годност на шампоана и балсама
 
Ако се питате дали шампоанът и балсамът имат срок на годност, краткият и ясен отговор е „Да“. Това означава, че трябва да сте нащрек за датата, която е изписана върху бутилката, както и за всички признаци, че продуктът вече не е годен за употреба. Обикновено срокът на годност е някъде върху бутилката, а в редки случаи се намира на кутията, в която е доставен или поставен. Ако не може да намерите подобна информация, свържете се с производителя.
 
Колко време издържат шампоанът и балсамът?
 
Повечето шампоани и балсами издържат поне шест месеца или повече, въпреки че спецификата варира в зависимост от продукта. Отворена бутилка шампоан или балсам обикновено издържа между шест месеца и една година, но ако бутилката не е била отваряна, тя може да издържи до две или три години. Търсете описание за годност след период на отваряне, като този диапазон обикновено е обозначен като 6М, 12М, 18М или 24М. Буквата означава месеци и това показва колко време е годен продуктът, след като сте го отворили, стига да се съхранява в подходящи условия.
 

Шапки – страхотен аксесоар или вредител за косата?

Бюти съвети: Как да миете косата си като фризьор?

Храна за красота – какво да ядете за растеж на косата?

Какво се случва, ако използвате шампоан или балсам с изтекъл срок на годност?
 
Когато шампоанът или балсамът преминат датата си на употреба, те могат да станат нестабилни, така че не трябва да ги използвате. Продуктът може да загуби своята ефективност, но и да раздразни кожата или да доведе до други вреди. Ако е с изтекъл срок на годност, има вероятност да е много нестабилен и съставките да са с потенциално бактериално замърсяване, което може да доведе до дразнене, сухота, лющене, увреждане на фоликулите и възможен косопад.
 
Рядко разградените или нестабилни съставки в шампоана и балсама с изтекъл срок на годност могат да причинят обрив. Понякога, когато формулата не е стабилна, по нея също може да се образува мухъл. Обривът често е под формата на контактен дерматит, който е сърбящ, болезнен или подут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации