Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират

Започват проверки на крайните цени
158
Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират
Снимка: Pixabay

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред БНР млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

Още по темата

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза той.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 10 месеца
За животновъдството говорим.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко да ви скочи! Нали държавата била лош собственик. Ето, частника и 30г. демокрация не са ли ви достатъчни? Викайте сега "кой не скача е червен"!
29
0
 
13
 
! Отговори
е преди 10 месеца
Точно, ако разковат кочинката на Зоров и Маджаров и нещата ще си дойдат на място! Буквално убиват родните производители с картелно споразумение за ниски изкупни цени на месо и мляко...
28
0
 
0
 
! Отговори
Всеки прекупвач преди 10 месеца
Абсолютно всеки да дава документ на частника от който купува.Или по банков път.
27
0
 
15
 
! Отговори
С данъчните преди 10 месеца
работа да си немаш. Един приятел го съсипаха, той човека на 50 г се разболя от тях. Имаше малък магазин за дрехи, те го спукаха от ревизии, не знам какво си, а големите холдинги не ги закачат
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като физическо лице , да . Да провери да ли извършва Качествено Дейността си и продукта който е произвел. Дали си е получил бонуса си от Министерството на Земеделието навреме , не е закъснял.б
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е-е, малко прекалявате! Точно в момента и те имат добра печалба и купувачите купуват по-евтино или качествено от магазина. Естествено, където няма прекупвачи. Иначе си има стопанства, които се самоиздържат и имат не големи, но прилични печалби. Ако не са и рекетьорите от администрацията, един ден може да заприличаме на нормална държава.
24
0
 
12
 
! Отговори
Бачо Киро преди 10 месеца
Пропагандата всеки ден тръби колко е лошо в България и колко е добре в Германия. Българомразците всеки ден ни облъчват колко е добре на Запад и как трябва да ги слушаме защото при тях е страхотно,те са много велики и умни,как трябва да си зарежем родината и да хукнем по чужбина да слугуваме за жълти стотинки на някой де.бел германец по 12 часа на ден,а той да ни благослови с 1500 евро на месец и друг ***.ел германец да ни вземе 1200 евро за наем на мизер.на квартира.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 18 Румен. В някаква заблуда си. Нап не могат да направят проверка на никаква голяма фирма. Гонят само нормалните хора. Удариха дъното. За 100 лв продажба в olx на продукт втора употреба. Единствената ми продажба за годината, искаха да си платя данък. До там са затънали.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проверете Маджаров как така синьото сирене и моцарелата са два пъти по-евтини от неговото, както и кашкавал внесен от Германия в Кауфланд. Проверете и председателя на престъпната им организация Зоров както и неговите връзки с Боко.
21
0
 
7
 
! Отговори
РАЯ преди 10 месеца
Вземете се в ръце, поредни управляващи! Сложете граница на млечните продукти! Недопустимо е търговеца да се възползва от труда на производителя до такава степен!
20
0
 
20
 
! Отговори
приказки от 1001 нощ преди 10 месеца
Знам за един ортак на Боко, дето изобщо не краде евро субсидии за милиони. И изобщо не налага картел в индустрията и млечната и месопреработвателната. И убива родното производство. И изобщо не вярвам някой да тръгне да проверява Димитър Маджаров...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То млеко от 2.30 си е вода. Сваряваш и съда си остава чист
18
0
 
7
 
! Отговори
ами преди 10 месеца
много хора сладко папкат на гърба на Клиента, клона се чупи...
17
0
 
8
 
! Отговори
Незнам преди 10 месеца
Какво е спасението? Може би прекупвачите трябва да дават касова бележка?!?!🤔
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАП може да провери частника като физическо лице!
15
3
 
4
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До10 НАП не е за частниците с регистрация . Запомни НАП е Национална Агенция . Тя е за контрол на Мащабни Национални / агенции, дружества,холдинги / Фирми с Партиини участие. Как ще контролира НАП частник с 100% личен капитал. "Чети Конституцията" частната собственост е неприкосновена. Чл. 19 " всеки има ПРАВО на труд. И ограбили се частника от бюрокрацията , съд за администратора. Отмина социализма , където труда бе по "Задължение"
14
1
 
14
 
! Отговори
Така така преди 10 месеца
Българските частници са най алчни на планетата, само т.Р.Пане ги оправя
13
8
 
3
 
! Отговори
ТРЯБВАТ преди 10 месеца
Заплати за магазинери,шофьори, разходи за транспорт, магазините имат разходи,....и т.н.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам три магарета. Всеки ден ги доя и на ден имам 150 левас! Хората искат да се лекуват и от дедите си знаят, че е лековито за много болести. Магарешкото мляко е 85% близо до майчиното мляко. Те магаретата и конете нямат рога! Хората в квартала в който продавам магарешкото мляко всичките за здрави и ме кръстиха Магарешкия Доктое! Сега събирам пари и ще отворя Магарешка Болница!

Спонсорирани публикации