Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират

Започват проверки на крайните цени
158
Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират
Снимка: Pixabay

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред БНР млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

Още по темата

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза той.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На половин България населението е в София и Софийска област. Затова масово се купуват земеделски продукти от пазарите на селата. За съжаление от нерегистрирани фермери, земеделци , търговци. Местните власти с нищо не допринасят за узаконяване то на частната дейност
10
3
 
12
 
! Отговори
Даааа преди 10 месеца
И млякото им е фалшиво, за трепане са всички частници алчни ненаядени по веригата. От първия до последния
9
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз от това лято правя стачка. Купувам си само най необходимото , спрях ресторантите , на плажа ви нося чадър и столче, храна и напитки. Вече минава всякакви граници тея надценки. Да ми продаваш в кръчма 13лв шопска салата ? Или пържени бланширани картофи за 8лв ? Не ми се вижда сериозно. Трябва всички да спрете масово са ползвате услугите им. Бързо ще влязат в час.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде е НАП да провери частниците?
7
0
 
23
 
! Отговори
хмм преди 10 месеца
Много хора си продават млечните продукти по пазарите и им ги взимат веднага щото са домашно производство.
6
3
 
6
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Защо да се почне от Министерството , а не се почне от Местната община. Всеки кмет, всеки производител, всеки жител знае кои са регистрирани в областната дирекция като фермери. Знае се и обозначените марки на животните на когоса. Самоконтрола е голям. И ако на фермера не му се изплатят бонусите навреме . На администратора лично да му удържат от заплатата за направения пропуск. Ако направи опит за рекет. Сурово наказание.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали гълъбите на Радев правеха МАЩАБНА проверка в цялата страна. Тия сега рестартрират проверката ли, нова ли правят или най-вероятно нищо не правят
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пътят от фермата до щанда е барикадиран от десетки мутри-спекуланти. Мутрите са си тук.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безпрецедентен икономически БУМ за ЧЕЗ, ВЕЦ, ТЕЦ, ВИК, ТОПЛОФИКАЦИЯ, ЛИДЛ И КАУФЛАНД! Така каза Академик Денков !
2
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И защо да не поскъпва? На когото не му харесва да си купи крава.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За това не купувам нищо българско и родно, тотален бойкот и само вносни продукти, все така скъпи като нашите, но поне качествени. Яйца, месо и мляко от село или от Гърция. Фалиращите и спекулиращите да се оправят. Ако си мислят, че всички висим по кауфа и фантастико за надценени стоки ще имат да почакат.

Спонсорирани публикации