Предшественици на хората са оцелели от астероида, убил динозаврите

Плацентните бозайници са съществували преди масовото унищожение
4 юли 2023 08:45, Елка Василева
18
Предшественици на хората са оцелели от астероида, убил динозаврите
Снимка: архив, БГНЕС

Задълбочен анализ на данни от вкаменелости установи произхода от периода креда на плацентните бозайници, сред които са хората, кучетата и прилепите, и показа, че те са живели редом с динозаврите за кратък период, преди динозаврите да бъдат унищожени, съобщи пресслужбата на университета в Бристол, Великобритания, цитирана от физ.орг.

Катастрофалното разрушение, предизвикано от сблъсъка на астероида със Земята, води до измирането на всички нелетящи динозаври. Изследователите от години дискутират дали плацентни бозайници са съществували редом с динозаврите преди масовото унищожение, предизвикано от астероида, или са се развили, след като динозаврите вече не са съществували.

Фосили на плацентни бозайници са открити единствено в скали, по-млади от 66 милиона години, когато астероидът удря Земята, което навежда на мисълта, че плацентните бозайници са се появили след масовото унищожение. Молекулярни данни обаче отдавна дават сведения за съществуването на плацентните бозайници преди това.

В изследване, публикувано в сп. "Карънт байолъджи", палеобиолози от университета на Бристол и от университета на Фрибур, Швейцария, използват статистически анализ на данни от вкаменелости, за да определят, че плацентните бозайници са съществували преди масовото унищожение, което е знак, че са живели заедно с динозаврите за кратък период от време.

"Събрахме данни за хиляди фосили на плацентни бозайници и успяхме да видим как са се зародили и са били унищожени различни групи. Въз основа на това успяхме да преценим когато са се развили плацентните бозайници", каза ръководителката на изследването Емили Карлайл от Училището за природни науки в Бристол.
(БТА, Антоанета Маркова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Открили са икона на Путин!!
10
2
 
5
 
! Отговори
Един с Една преди 9 месеца
Дрън дрън....бехте там и видехте астероида и видехте кой е оцелял и кой не....дрън дрън ярина
9
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ВЯРНО Е! ПУТАНГУТАНИТЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВОТО И ТЕ СА ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Динозаврите с люспесто покритие за защита от условията на средата, а тези предшественици на хора? Свободни съчинения като Спилбърг.
7
2
 
4
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Хъм, значи предшествениците на хората, които са обитавали земята по времето на динозаврите, се били горе доле с размера на голяма мишка, да не кажа друго, че ше ме цензурират! Отделно, че са изяждали и малките си ако има опасност да ги хванат! Та така!
6
2
 
3
 
! Отговори
Някой продължени преди 9 месеца
Също така като се каже динозаври едва ли е било на всеки километър, както са сега хората навсякъде. Определени места и популации. Представете си безброй динозаври преди катастрофата земята едва ли ще ги издържи по-млада от сега с тонове вибрации и вид унищожаващ всичко. Впрягаш и логика освен факти и истината е там някъде.
5
3
 
4
 
! Отговори
Някой продължение преди 9 месеца
Пример за великани може да са предшественици на скандинавците. Още помня майка- ама защо това момиче е толкова красиво и има такива огромни ръце и крака хахаха и аз още се вглеждам в някой и се чудя това едър кокал ли е набито ли е какво е гледаш красиво ама някак не е нежно и още не можеш да определиш. Това е запазеният им ген с който са плашели защото има някой с толкова остри натрапчиви черти, някой са симпатично, но пак м***мк@ му. Също е имало и дребни хора. Сега гените много намешени
4
3
 
6
 
! Отговори
No comment преди 9 месеца
Британските учени!?
3
1
 
14
 
! Отговори
Баба Радка преди 9 месеца
150 % сме били македонци.
2
2
 
11
 
! Отговори
Tera преди 9 месеца
Хората са оцелели, но динозаврите са унищожени. Брей че теория стана :)
1
8
 
8
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
По моя логика все мисля, че хора е имало по времето на динозаврите и точно от там легендите за ламя и дракон, някакви разновидности. Най-вероятно и разказите за великани или титани са нещо подобно. Едва ли има зли падни ангели. По вероятно е да се срещнали различни индивиди ниски и огромни и е нормално ниските да се оправяли с хитрости, а големите физически и т.н......Когото се е зародило всичко не е имало толкова хора като сега...

Спонсорирани публикации