Вегетарианците европейци в свят на хищници - от Русия и Китай до САЩ

Европа не е пригодена за новата ера на война и твърда сила
10 юли 2023 08:33, Елка Василева
87
Вегетарианците европейци в свят на хищници - от Русия и Китай до САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз често е възхваляван като най-великия мирен проект в историята. Това звучи красиво идеалистично и просветено и аз напълно го подкрепям, пише Андреас Клут. Сега обаче континентът отново е във война - не в рамките на ЕС, но точно на ръба му. Какво бъдеще, ако има такова, има най-великият мирен проект в тази сурова нова ера?

Това е въпрос, който си задавам, когато се връщам в САЩ след 11 години живот в Берлин и отразяване на Германия и ЕС. Един германски външен министър веднъж каза, че европейците са вегетарианци в свят на месоядни. Колко дълго могат да оцелеят тревопасните животни, когато хищниците започнат да пируват?

Германия беше добра гледна точка за наблюдение на месианската наивност, с която някои (предимно западни) европейци настояваха - преди руският президент Владимир Путин да атакува Украйна - че "днес сме заобиколени от приятели". Според тях Европа бе надхвърлила старите си милитаристични манталитети и бе напът да се превърне в различен вид суперсила - на търговия и регулации, ценности и цивилизация.

Не всички европейци са се отдали на подобни фантазии. Сравнително новите членове в Централна и Източна Европа, които преди бяха под петата на Москва – места като Естония, Латвия, Литва и Полша – отдавна гледаха недоумяващо на заслепяването на западните си съседи за агресивния потенциал на Кремъл. Те бяха ядосани, докато Германия прекара две десетилетия в прегръдката на Путин и се направи зависима от неговите въглеводороди.

Тази разломна линия между изтока и запада, много преди инвазията на Путин през 2022 г., разцепи ЕС в една посока, докато различен разрив, разкрит от кризата с еврото, разделяше неговите север и юг. Северът (който включва Обединеното кралство до излизането му от блока) има тенденция да бъде по-пазарно ориентиран, икономически силен, фискално консервативен и културно протестантски. Югът е по-корпоративен, прахосник и културно католически или православен. В някои отношения древният римски лимес все още разделя континента.

Оказва се, че европейците са построили общото си жилище върху скърцащи и сблъскващи се тектонични плочи. Най-дълбокият от тези разломи днес е между членовете, които приравняват ЕС с либералната демокрация, и други - особено Унгария и Полша - които все повече подкопават върховенството на закона, за да изградят собствени Кремълчета на автокрацията.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.

Целия анализ четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
друга ГЛЕДНА ТОЧКА преди 9 месеца
От лекция на Елеазар Хараш, 5 август 2008 г.: Държавата, цивилизацията, европейските съюзчета, това е едно чисто изкуствено обединение на хора, а не осъзнаване, основано на велика и неизменна любов към Бога. Това означава, че от такъв съюз ще произлезе едно нещо ***, това е закон. Там, където го няма голямото осъзнаване на Бога, всички изкуствени събирания без реалните свещени отношения това ще произведе ***.
59
2
 
14
 
! Отговори
А де е САЩ преди 9 месеца
Европейците били таквиз и онаквиз. А виж Велик САЩ само гледа да извлече полза от създадените ситуации...или ако трябва сам да ги предизвика . Точно както родната му майка Англия
58
0
 
16
 
! Отговори
Евровизия преди 9 месеца
Противоречието не е между Полша, Унгария, от една страна и от друга страна запада. Противоречието е между народите от една страна и елитите в ЕС, които вече тотално се разминават за интеграцията на мигрантите, икономическата политика, санкциите, войната, либерализма и джендеризма. Елитите са напълно откъснати и без идея какво говорят и защо!
57
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва по- бърза федерализация на ЕС. Това ще стане и без друго, но забавянето е мъка и пречи на развитието! Америка също има южни робовладелски щати и северни щати със същото съотношение разлики както в Европа, но са една държава и това помата доста.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В канала 1420 гледах един клип какви пари взимат в руския рай където ни дърпа една партия. Пенсии равностойни на 90 до 130$, заплати от 200 и нещо до 700$ най често.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тцъ тцъ тцъ ... брейййй...
54
0
 
8
 
! Отговори
Борилчоо преди 9 месеца
Не можеш да имаш градина без Ограда!Какъв смисъл има да поливаш и се трудиш в градината, като всеки без ограда влиза в нея и я тъпче и руши! Без Ограда, без Охрана и без Траница градината стана джунгла!!
53
0
 
3
 
! Отговори
Наутилус Помпилиус преди 9 месеца
Слышу вой под собой, вижу слезы в глазах. Это значит, что зверь почувствовал страх. Он идет, он хрипит, мне знаком этот крик. Я кружу в темноте, там, где слышится смех, Это значит, что теперь зверю конец.
52
1
 
12
 
! Отговори
последните 30 години преди 9 месеца
Европа живя добре благодарение на Русия и на ресурсите които купуваше от там евтино. Но в един момент се оказа, че и тази система пак започна да не работи, и повече не може да купува ресурсите евтино, а трябва да ги получава без пари. А още 2018 година Путин им прожектира анимационни филмчета, на които те много се смяха. Е, сега да ядат насекоми и да продължават да се смеят.
51
2
 
11
 
! Отговори
Континента Европа преди 9 месеца
Отново е във война защото голяма част е колония на САЩ и заради агресивната външна политика на империята САЩ да продълшава колонизирането на Европа на Изток!!
50
0
 
10
 
! Отговори
Цветуща градина преди 9 месеца
Цветущи градини, за които говори Борел, без роби не съществуват, това е нонсенс, няма такова нещо. Когато нямат никакви богатства, без роби и без плячкосване цветущата градина се превръща в джунгла .
49
2
 
7
 
! Отговори
Германия в началото преди 9 месеца
Нямаше избор 1945 окупирана в 40 американски военни бази и 100 000 войници! Но после 80 години вместо да изградят отново собствена армия и си възвърнат суверенитета след ВСВ, те с това Нато останаха абсолютно военно и политически зависими от САЩ!!Не че нямаха пари за армия и оръжие, просто искаха са ги влагат другаде, приемайки пасивно че САЩ ще ги охранява, на цената на зависимостта от САЩ! Затова сега когато САЩ иска от Германия да се самоубие икономически, Шолц слушка и ке подчинява!
48
1
 
7
 
! Отговори
От кога Европа преди 9 месеца
Е вегетарианец - от 30 години??А преди това колко века е изсмуквала хишнически ресурсите на останалия свят??? 300 години?
47
0
 
8
 
! Отговори
Аууу някогашния преди 9 месеца
Алфа хишник- Империя експлоатирала 2/3 от света Велика Британия е вече изяден от новите хишници САЩ и Китай! Нарича се еволюция
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези ограбиха целия свят, избиха стотици милиони да плячкосат богатствата им и да си построят капитализма, а сега когато всичко свърши реват че били вегетарианци, а дригите хищници защото не искат да им слугуват.
45
0
 
8
 
! Отговори
Бог да пази Русия преди 9 месеца
Това са свободни съчинения за наивници. Сатанинска Америка никога не е прекртявала настъпателната си агресия срещу всички конкуренти. Все някой и пречи за да може спокойно да краде. Там където стъпи остава завинаги. Справка ; Германия , Япония и т.н
44
2
 
8
 
! Отговори
Сармат преди 9 месеца
Който няма природни ресурси, плодородна земя, гори, води, полезни изкопаеми и енергии, за него има две възможности - или ги плячкосва от други и живее богато, или се превръща в гето и се храни с насекоми.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С Географските открития Европа създава изключително ефективен модел базиран на ограбване на други страни и непрекъснат приток на евтини енергии и ресурси. Европа е бедна и няма нищо, Европа може да живее богато само ако плячкосва от други страни.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нескопосан опит за индулгенция на гейропа.
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тогава защо започнаха войдата в Донбас, лъгаха Русия за минските споразумения, избиха десетки хиляди руснаци в Донбас, а фашистът Шолц заявава че това било смещно смъртта на 14 хиляди руснаци, това не било геноцид.