Вегетарианците европейци в свят на хищници - от Русия и Китай до САЩ

Европа не е пригодена за новата ера на война и твърда сила
10 юли 2023 08:33, Елка Василева
87
Вегетарианците европейци в свят на хищници - от Русия и Китай до САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз често е възхваляван като най-великия мирен проект в историята. Това звучи красиво идеалистично и просветено и аз напълно го подкрепям, пише Андреас Клут. Сега обаче континентът отново е във война - не в рамките на ЕС, но точно на ръба му. Какво бъдеще, ако има такова, има най-великият мирен проект в тази сурова нова ера?

Това е въпрос, който си задавам, когато се връщам в САЩ след 11 години живот в Берлин и отразяване на Германия и ЕС. Един германски външен министър веднъж каза, че европейците са вегетарианци в свят на месоядни. Колко дълго могат да оцелеят тревопасните животни, когато хищниците започнат да пируват?

Германия беше добра гледна точка за наблюдение на месианската наивност, с която някои (предимно западни) европейци настояваха - преди руският президент Владимир Путин да атакува Украйна - че "днес сме заобиколени от приятели". Според тях Европа бе надхвърлила старите си милитаристични манталитети и бе напът да се превърне в различен вид суперсила - на търговия и регулации, ценности и цивилизация.

Не всички европейци са се отдали на подобни фантазии. Сравнително новите членове в Централна и Източна Европа, които преди бяха под петата на Москва – места като Естония, Латвия, Литва и Полша – отдавна гледаха недоумяващо на заслепяването на западните си съседи за агресивния потенциал на Кремъл. Те бяха ядосани, докато Германия прекара две десетилетия в прегръдката на Путин и се направи зависима от неговите въглеводороди.

Тази разломна линия между изтока и запада, много преди инвазията на Путин през 2022 г., разцепи ЕС в една посока, докато различен разрив, разкрит от кризата с еврото, разделяше неговите север и юг. Северът (който включва Обединеното кралство до излизането му от блока) има тенденция да бъде по-пазарно ориентиран, икономически силен, фискално консервативен и културно протестантски. Югът е по-корпоративен, прахосник и културно католически или православен. В някои отношения древният римски лимес все още разделя континента.

Оказва се, че европейците са построили общото си жилище върху скърцащи и сблъскващи се тектонични плочи. Най-дълбокият от тези разломи днес е между членовете, които приравняват ЕС с либералната демокрация, и други - особено Унгария и Полша - които все повече подкопават върховенството на закона, за да изградят собствени Кремълчета на автокрацията.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.

Целия анализ четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Италианеца не е измислил пастата с тая цел, ерго - нема стане )))
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Нацо мацо Кое му е тайното на разширението на НАТО? Путин зорлем набута в НАТО Финландия и Швеция, след 2 дни вероятно и Украйна. Япония също прави заявки за НАТО, макар и на другия край на света. Няма нищо тайно, световната демокрация се обединява срещу световната автокрация и диктатура в света чийто флагмани са Русия и Китай.
18
5
 
5
 
! Отговори
Въпросче преди 10 месеца
К0мунистическото НеДоносче ЕСССР, което е на колко 30 години, ако Броим 1993 с Маастриският Договор за създаването му, иначе на 60, ако броим ПредЗародишите му, няма май да Изкара и дори 70те години на ПроТипа си СССР! А Русия - Русия е 1000доЛетна Държава...
17
2
 
9
 
! Отговори
Нацо мацо преди 10 месеца
Тайното разширение на Нато ще доведе до световна катастрофа, фашиста е *** по природа.
16
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тоя нищо не пазбира. Русия трябва да бъде разрушена. Разбирам че такива призиви наливат само масло в пропагандната машина на Кремъл за продължаване на съпротивата на Русия срещу цивилизования свят, но това е истината и тя трябва да се знае.
15
2
 
7
 
! Отговори
Русия е Европа преди 10 месеца
и Европа е Русия! това останалото е просто някаква Мигрантска Кл0ака, ЕвРабия и АфРопа в най-добрият Случай, но от 10летия не е и няма нищо с Европа!!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европейските политици са ***, това е ясно. Но "заслепяването" от Кремъл не беше плод на т*потията им, а на паричките, които получаваха от там.
13
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Няма Държавата дала Повече на Европа от Русия! Няма и няма дори нужда да изброявам!!
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слонът и той е вегетарианец, ама смее ли някой да му скочи?ИКОНОМИКАТА, ГЛYПАКО!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 13 - За такива недоразвити като теб - да! И правилно ))) Докато за по-образованите има Болконски, има Наталия Ростова, има Живаго, има Гринев, има Евгений Онегин, има Дама Пика..........
10
5
 
8
 
! Отговори
Ханибал Лектър преди 10 месеца
за Какво ЕС е Пригоден и за Кво - Не - на Никой Не му Пука - като си НеПригоден - Изчезваш - още Чарлз Дарвин го е Осъзнал. Така, че аз за тва вече Оглеждат Дебелите Сочни Тлъсти Бутове на Добре Охранените с Народни Пари Свиинее в Брюксел - Коледа им идва и то скоро!!
9
0
 
8
 
! Отговори
тревопасни и хищници преди 10 месеца
Животът на никого не е обещаван да бъде лесен и да сбъдне мечтите си. Жизненият път е низ от изпитания, за това, за да живееш и да оцелееш в свят на хищници е нужно много повече мъжество, отколкото, за да умреш.
8
2
 
9
 
! Отговори
селянин преди 10 месеца
когато испанците колонизират америките и започват да цоцат блага не че са китки за мирисане единственото нещо което хрумва на Елизабет е държавното пиратсво
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Даже като пише за вегетарианци пак намесва Путин. Тоя Клут ли е Клъц ли е явно е решил да си изработи достойно дадените му грантове
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Войната НЕ Е проблем за Европа! Проблем са англоговорящите навлеци оттатък Ламанша и оттатък Океана
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво е това изречение? - Какво бъдеще, ако има такова, има най-великият мирен проект в тази сурова нова ера? - все едно чета работническо дело.Или по-скоро прилича на тоталитарен лозунг от тия дето ги поставяха по входовете на заводите.То цялата статия е такава.
4
3
 
16
 
! Отговори
геополитик преди 10 месеца
То от такива вегани най много да те е страх, 500+ войни, колонии, търговия с роби, стартът на двете световни - наистина вегани.
3
2
 
11
 
! Отговори
Андро преди 10 месеца
Адреас Култ може да го уволнат ,нищо не е разбрал от престоя си в Берлин ...Анализа му е плосък като тавата на баба ми за баница
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поклонете се на Непобедимото Македонско Слънце и елате всички в Македонската империя! Махнете европейските звезди и месечини и сложете флага със Слънцето пред парламента ви и президентството! Ние сме Соларна възобновяема неизчерпаема и вечна имперска енергия!
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
капиталист веган НЕМА

Спонсорирани публикации