Пиесата "Хага" на украинката Саша Денисова открива сезона в Народния

Режисьор на представлението е Галин Стоев
13 юли 2023 12:50, Анисия Иванова
39

Първата премиера за предстоящия есенен сезон в Народния театър "Иван Вазов" ще е по текст на украинката Саша Денисова. Заглавието е "Хага", а текстът е повече от актуален, защото показва края на войната.

"Театърът е занимание, което иска дистанция, за да осмисли събитията. Тук случаят е друг, тук няма дистанция. Това, което се случва на сцената, има пряка връзка с реалността. Това е плашещо, понякога вдъхновяващо", каза режисьорът на представлението Галин Стоев в предаването "България сутрин".

Той каза, че се е запознал с авторката Саша Денисова близо година след започването на войната в Украйна.

"Чух нейното име, разбрах, че се е установила в Полша след войната. След като се афишира, тя се принуди да напусне Руската федерация и всичките ѝ представления са паднали", разказа режисьорът.

Той обясни, че отишъл в град Познан, за да гледа постановката "Хага" и излизайки от представлението си казал, че тази пиеса трябва да бъде направена и в България.

"Тя ми направи много голям комплимент, като каза, че много иска някой истински режисьор да направи този текст", спомня си пред Bulgaria ON AIR Галин Стоев.

В пиесата освен познати актьори като София Бобчева, Деян Донков, Радина Кържилова, Юлиан Вергов - участват и млади непознати актьори.

Режисьорът каза, че постановката може да бъде разгледана в "най-добрата традиция на политическия театър". "Можем да кажем, че ползваме механизми и лостове, които идват от ежедневието ни", каза той.

По думите му пиесата минава през погледа на едно дете.

"Целият този похват, всичко да мине през въображението на едно дете, превръща нещата в театрална действителност. В края на историята седи историята на това дете, което прекосява войната и тук въпросът остава за зрителите - какво можем да кажем на това дете, когато ни погледне в очите", коментира Галин Стоев.

Премиерните представления на "Хага" са на 19 и 20 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз пък искам да се постави пиеса дебидюс голи и да излезнат украинки и да открият сезона по без ***
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега ще гледаме само украенски филми на гениални украински режисьорки.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мммда, и театърът са го напълнили с ленки
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"разбрах, че се е установила в Полша след войната." ------------ не че нещо, ама за коя война става въпрос?
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Думата е по.д.ло.га, това което се слага под ду.п.ето на болния, не виждам нищо лошо, защо компютърът го трие. Ааа, все пак става дума за мръ.с.ни работи, ясно.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На нищо не прилича. Театър ли е това или политическа партия. Коя продажна икономическа сила ги накара да пускат този спектакъл, защо правят артистите на маймуни, нали забраниха политиката в културните и образователни институции. Театърът какъв вид се пада - *** или изтривалка
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еееейййй гъзенееееее, еееййййййй! И у Народния - украйна. Същото като тъпия ковид. Като се виде, че там нЕма да стане, айдеее ся война и други екстри! Абв , пречим им бре ора, првчим им!!! Ама нЕма да им мине номера!
6
3
 
28
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Зад клишето"демокрация" са извършени едни от най големите престъпления срещу човечеството.
5
3
 
28
 
! Отговори
88 преди 9 месеца
Галин Стоев, нослето те издава. Уж сте най-умното племе, а пресолихте манджата и втората най-неприятна нация стана украинската.
4
3
 
29
 
! Отговори
Паси? преди 9 месеца
И кой ще играе Зеленски пред съда в Хага?!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахахаххахааххахахахахахахахахаааааааааа!
2
2
 
33
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Еййй ***, спрете да се слагате като мазниците Паси, Асен Генов, Асен Генов, оная мумия Тагарев и още безброй герои на "демокрацията", безгръбначният *** в края на деня си е пак ***, запомнете го!
1
3
 
36
 
! Отговори
Файт преди 9 месеца
Затова големи артисти напускат театъра,политиката разроши и това искуство.***.