24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"

Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел
795
24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"
Снимка: БГНЕС

Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата.
Швейцария печели конкурса за трети път.

Немо е на 24 години и е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още по темата: Евровизия
Още от Водещи мобилна
Лудогорец е шампион на България! Победи ЦСКА и грабна 13-та си поредна титла
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
610
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Живеем в последните времена! Предстоят ни дни на много тежки изпитания и мор.
609
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слава на Бога, че ни е предпазил - за да не участваме в тази помия. Трябва да се радваме и да осъзнаем, че нямаме място в подобни "конкурси". Чудя се как човешкото въображение е способно да измисли и сътвори такива ГНУСОТИИ. Надминаваме и дявола, който сее това падение на народите.
608
0
 
6
 
! Отговори
художника преди 1 седмица
Да попитам всички "небинарни", вие от къде излязохте? На мама отпред, или на тате отзад? Интересно ми е, защото нали ви разрешиха браковете та кой от вас ще ражда, как и от къде ще изкочи хлапето, па и трябва някой да го кърми. :)
607
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Небинарен значи квантов!
606
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
100 пръчки на голо, и ще запее друга песен
605
1
 
5
 
! Отговори
смърдялка преди 1 седмица
тоя смърди от далече --ето това е бъдещето за ладите хора -под ръководството на САЩ ЕС и НАТО
604
0
 
15
 
! Отговори
Гнусно ! преди 1 седмица
Гнусно ! Да прекръстят Евровизия на Педервизия ! Това е конкурс, в който се лансират извратеностите !
603
0
 
10
 
! Отговори
Нямам против преди 1 седмица
Правата на обратните, имам против да ни ги налагат като стандарт! Поради тази причина НИКОГА повече няма да гледам и да се интересувам изобщо от Евровизия и всякакви други формати, които се мъчат да ни убедят, че ненормалното е нормално!
602
0
 
13
 
! Отговори
Още могат преди 1 седмица
Има надежда за България-за втора поредна година НЕ участвахме в тая простотия! И -повече никакви участия с тия психопати! Иначе-все си викаме-е, повече накъде няма тая Европа да се изложи и пропадне,ама ей на-изненадват ни! Но могат и още-догодина "участниците" може да пика-ят и се-рат по сцената, да се мажат с л....а,да ги ядат-защото се определят като ***-ядци-вегани и прочие..По-нататък с простотиите-не ми идва на акъл,но --може да ни изненадат пак!
601
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
незнам дали това е върха на гнусотията която 30 години ни пробутват евроатлантиците - или по-точно американските слуги антибългари
600
0
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 1 седмица
Днесбг ,докога тая otрепka ще стои на челната странице ? Не ви прави реклама ,напротив ,отвращава читателите. Гнуcнo e .
599
0
 
15
 
! Отговори
Pepo 83 преди 1 седмица
*** конкурс! Само такива полово и социално объркани личности участват в тази ЕвроГейска измислица !!!
598
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ваксинационната клиника на Рон Джереми такива небинарни ги лекуват с бустерна доза, и като им излезт очите от орбитите, разбират дали са мъж или жена :)
597
1
 
20
 
! Отговори
Спеца преди 1 седмица
Явно Запада удари дъното за пореден път!С тоя ли от третия пол ще тръгват на война?Жалка работа , краха им е неизбежен1
596
1
 
8
 
! Отговори
Бай-бай-байдън преди 1 седмица
НЕМО президент...Урсула премиер и ша съ оправим.
595
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Господ е казал - ако вие не говорите, ще проговорят камъните. Затова и не след дълго мюсюлманите, които западните общества пуснаха и отглеждат, ще почнат с камъни по главите им да възпитават разюздалите се бивши християни.
594
0
 
12
 
! Отговори
до 606 преди 1 седмица
И защо атаката е срещу белите европейци? Защо давате помощи на глава бедни сомалийци и в резултат умиращите от глад сомалийчета се увеличават? Защо насърчавате раждаемостта на безпросветните хорица с помощи?
593
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Целта на дълбокото правителство е ясна - да се намали популацията на Земята. С пандемии се постига ограничен ефект, но с ЛГБТ може да се намали раждаемостта значително. Затова са тези рекламни кампании - на това нещо тук и на мис НИдерландия преди време.
592
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
нямам проблем с това немо небирален ,. , Проблем е ,че ги издигнахте в Култ ,Пиедестал ,Показност ,едва ли не светии - Света върви към свършване....
591
1
 
11
 
! Отговори
чичо преди 1 седмица
Гейзерите са интересно природно явление !