Поскъпване на бензина в цял свят, идва ли нов инфлационен удар?

Контрактите за бензина в САЩ поскъпнаха с повече от 20%
29 юли 2023 14:27, Елка Василева
118
Поскъпване на бензина в цял свят, идва ли нов инфлационен удар?
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на бензина започват да растат навсякъде, което е инфлационен сигнал за централните банки и правителствата по света.

Фючърсите току-що се покачиха до деветмесечен връх в Ню Йорк, изпращайки ударни вълни към бензиностанциите, докато цените се покачват и в Азия. Пазарите на моторното гориво се свиха в световен мащаб поради комбинацията от неочаквани прекъсвания на работата на рафинериите и по-ниски от обичайните за този период на годината запаси в ключови центрове за съхранение като крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ и Сингапур.

На световните енергийни пазари е показателно, че докато фючърсите върху суровия петрол са с незначителни изменения от началото на годината досега, контрактите върху бензина в САЩ поскъпнаха с повече от 20%. Възстановяването на бензина потенциално създава главоболие за централните банки, включително Федералния резерв на САЩ, тъй като политиците се борят с проблема колко още затягане на паричната политика е необходимо, ако изобщо има такова, за да се намали инфлацията.

Цените на бензина често са предмет на спорове, тъй като тези разходи могат да бъдат основен ежедневен разход за мнозина, наред с храната и наема. Цените на енергията са един от многото фактори, които допринасят за нарастващата инфлация в световен мащаб. В САЩ ограничаването на цените на горивата ще бъде ключов въпрос и за президента Джо Байдън, до чиито следващи избори остава малко повече от година, особено след като миналото лято той нареди продажбата на огромна част от стратегическия петролен резерв на страната.

"По-високите разходи за енергия могат да повишат потребителските цени и да доведат до подновяване на инфлацията при стоките - сектор, в който ръстът на цените се забави", каза Андрю Холенхорст, главен икономист за САЩ в Citigroup Inc.
Целия материал четете в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хасковският аватар на Боко ще ни докара енергийна криза с горивата. Временен фалит на Лукойл и Пеевски, ПростоКиро и Хитър Боко ще са спасителите, като купят Лукойл за 1 лев. Лукойл спонсорира депесе, герб, решили са да станат независими от Лукойл и Русия, като откраднат Лукойл. Хем патриотично, хем доходно. Така депесе и герб борят руската зависимост.
102
0
 
3
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 8 месеца
Неееее ,ще има зануляване!
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глобалистите нарочно го вдигат,за да намалят потреблението и да не се замърсява.Камила Харис миналата седмица без да иска се изпусна като каза,че за да пият чиста вода и да дишат чист въздух трябва и населението да се намали.После замазаха нещата и уж искала друго да каже,но миналата година си имаше сериозни статии,в които си пишеше как трябва да се съкрати свръхнаселението до 2030-та година и ви мислех за луди.Тази година има подобрение...осъзнават се,че е недупостимо това.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
поредната гавра с Човечеството, от психясали глобалистки комунистки паразитки сатанисти за тях е удоволствие да се издевателства над хората, всички по върховете на управлението са психично болни и нарочно са подбрани такива, защото нормален здрав психически човек няма да се съгласи с техните глупости..
99
1
 
15
 
! Отговори
Кристов преди 8 месеца
Не се плачете деца ,краварите ще ви дадат под наем Запомнете започна краят на света
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От сега почват да ви подготвят за ново поскъпване
97
0
 
9
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
аз викам да закрием Лукоил и АЕЦ и тец за да му дойде акъла на българина за кого да гласува.... да си роден тук е проклятие и да има съграждани само СЕЛЯНИ ***
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БГ не е цял свят.
95
0
 
6
 
! Отговори
до 99 1986г цени на преди 8 месеца
имам спомен че бензина и по - евтин беше през соца,честно не помня кои години поскъпна...Големия проблем не беше бензина,а това че много трудно се купуваше автомобил за лични нужди..то си беше мъка и дълго чакане,и като вземехме ладата,се правеха празненства като за сватба.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поскъпване има само у нас, в Европа цените са стабилни, пътувам постоянно.
93
0
 
12
 
! Отговори
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕ преди 8 месеца
СПЕКУЛАЦИЯ НА ХИЕНИТЕ ОТ УОЛСТРИЙТ ЗА ДА УСИЛЯТ И ПРОДЪЛЖАТ ПРЕДИЗВИКАНАТА ОТ ТЯХ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ СВЕТОВНА КРИЗА В СЪЧЕТАНИЕ С ЛИЦЕМЕРНИТЕ ОПЛАКВАНИЯ НА ПОЛИТИЦИ ДОКАТО СМЯТАТ КОЛКО ЩЕ СЕ ОБЛАЖАТ...
92
21
 
4
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 8 месеца
Супер! Колата трябва да е лукс, русофилската бедняшка и3мет да се вози из градския транспорт. Ама вместо товя карат 20-годишни немски, френски и италиански возила за 5-6 бона. ХАХАХАХАХАХАЙСХАГАХАХАГАХА
91
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1986г цени на бензина 1лев за литър при 200 лв средна месечна заплата. Сега 2,60 за литър при средна заплата от 1800лв. Не разбирам кво реват копейките за бай им Тошко правешкия
90
5
 
11
 
! Отговори
Брей преди 8 месеца
Идва ново поскъпване на всичко.Канадеца,Кокорчо и Толупа ще одговорят твърдо на агресора Путин.Тримата ще спасят светът от ново поскъпване.
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лош Путин, лош.
88
1
 
2
 
! Отговори
do 94 преди 8 месеца
каза тро0ла
87
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това блумберг бг Не е Американския нямат нищо общо нашия е банално копие и то под кремълска опека и редовно ръси фейкове ..Не е нещо Уникално имаше го и в други държави дори и в Сащ Дъблумберг ....Ама там педерусийски глупости не минават и до месец ги закриха
86
0
 
0
 
! Отговори
кратко и ясно преди 8 месеца
НЕ
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
88- ЦЕНИ БЕНЗИН АПРИЛ 2023Г- 2.58ЛВ/2.61ЛВ- FUELO, БЕНЗИН 28 ЮЛИ - 2.61ЛВ- ПАК ТАМ ЗА СПРАВКА.
84
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Удрии санкциите да видим кой ше издържи повече? Дали тия дето работим за западни компании или копейките? Аз бензин до 7лв нямам проблем. После мога и да продам примерно една от колите, ама не ми се вярва.

Спонсорирани публикации