Поскъпване на бензина в цял свят, идва ли нов инфлационен удар?

Контрактите за бензина в САЩ поскъпнаха с повече от 20%
29 юли 2023 14:27, Елка Василева
118
Поскъпване на бензина в цял свят, идва ли нов инфлационен удар?
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на бензина започват да растат навсякъде, което е инфлационен сигнал за централните банки и правителствата по света.

Фючърсите току-що се покачиха до деветмесечен връх в Ню Йорк, изпращайки ударни вълни към бензиностанциите, докато цените се покачват и в Азия. Пазарите на моторното гориво се свиха в световен мащаб поради комбинацията от неочаквани прекъсвания на работата на рафинериите и по-ниски от обичайните за този период на годината запаси в ключови центрове за съхранение като крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ и Сингапур.

На световните енергийни пазари е показателно, че докато фючърсите върху суровия петрол са с незначителни изменения от началото на годината досега, контрактите върху бензина в САЩ поскъпнаха с повече от 20%. Възстановяването на бензина потенциално създава главоболие за централните банки, включително Федералния резерв на САЩ, тъй като политиците се борят с проблема колко още затягане на паричната политика е необходимо, ако изобщо има такова, за да се намали инфлацията.

Цените на бензина често са предмет на спорове, тъй като тези разходи могат да бъдат основен ежедневен разход за мнозина, наред с храната и наема. Цените на енергията са един от многото фактори, които допринасят за нарастващата инфлация в световен мащаб. В САЩ ограничаването на цените на горивата ще бъде ключов въпрос и за президента Джо Байдън, до чиито следващи избори остава малко повече от година, особено след като миналото лято той нареди продажбата на огромна част от стратегическия петролен резерв на страната.

"По-високите разходи за енергия могат да повишат потребителските цени и да доведат до подновяване на инфлацията при стоките - сектор, в който ръстът на цените се забави", каза Андрю Холенхорст, главен икономист за САЩ в Citigroup Inc.
Целия материал четете в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Добре че бихме дуспата на Лукойл, сега вече няма кой да ни продава скъп бензин, ще точим евтино.
22
2
 
9
 
! Отговори
в Белорусия преди 9 месеца
В Белорусия няма увеличаване на цената на бензина.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма начин обедняването в ЕС да не спре.
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма начин Русия да не рухне под санкциите.
19
10
 
2
 
! Отговори
Crypto преди 9 месеца
Идва края на традиционните финансови системи, валути и банки и идва началото на единствената международна/глобална валута в историята на човечеството - Крипто.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия продава на Индия,тамBPetrolium,го взима и продава на Европа.Кой печели отнова наглосаксите.Вдигайте още байраци на ЕС и мърсула.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Брей, тия Кирчо и Кокорчо пак увеличиха бензина в целия свят
16
3
 
16
 
! Отговори
Гогич преди 9 месеца
В момента суровия петрол се търгува с 3 долара по-високо спрямо началото на годината. 3 долара !!!! И искате да кажете, че 3 долара могат да докарат нов инфлационен "шок" !??! Евахти и манипулаторите! Май целта е съвсем друга....
15
3
 
9
 
! Отговори
до м.г преди 9 месеца
Едно време минаваше номера с краставицата. Пъхашш си една и стискаш с нея към една седмица, освен при ходене по голяма нужда. После на комисията те пишат за обратен иНГВС - негоден за военна служба. Сега е различно. Вече сме в НАТО и да си обратен е желателно. Не знам какво да ти кажа, пък си минал и комисията вече.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, тъкмо от сглобката се засилиха да правят горивата на 1,70 и сега изведнъж ново 20!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами няма лошо вдигайте горивата но ЕЦБ и ФЕД ще продължат да вдигат лихвите и тогава падането ще бъде от високо и с много рев.Целта им е 2 % инфлация повториха го десетки пъти вече в рамките на година и половина.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До м.г - получил си повиквателна за Карлуково мой, знам че е объркващо, ама ще трябва да си го преживееш
11
2
 
2
 
! Отговори
Препоръка преди 9 месеца
Бай Ганlo все още е много актуален и не би следвало да попада под севернокорейската цензура на половиния български език от онлайн вестничето със закъснелите новини - вчера беге
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много по-рано очаквах ефекта от политиката на шефа на ОПЕК+ Александр Новак, но ето, че в края на крайщата настъпи.
9
11
 
8
 
! Отговори
м.г преди 9 месеца
Някой получавал ли е повиквателна за мобилизация? Аз получих в четвъртък и е за изпращане в Украйна. Знае ли някой как да обжалвам и мога ли да обжалвам въобще. Преди 3 месеца с брат ми минахме през военна комисия но не съм очаквал да ме мобилизират. Ако някой има повиквателна да сподели.
8
2
 
20
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
украинските танкове, камиони и брадлита искат гориво, дизел, бензин, масло, украинците не ги плащат, а само храбрите европейци, включително и бългерианите на американски компании. колкото повече пердах ядат украинците толкова ще поскъпват горивата.
7
1
 
12
 
! Отговори
Българина преди 9 месеца
Ква инфлация бе? Епа аз продължавам да си чакам цените на имотите да паднат, щото тъй думат всички разбирачи у бегето.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълни глупости. Лукойл активира платените сайтове и журналасти! Кога фючърсите в САЩ са определяли цените на горивата тук?
5
6
 
15
 
! Отговори
; преди 9 месеца
Нали щяхме да изтощава е Русия , каква стана тя ? И докато някой американец/западноевропеец муха го е ухапала, понеже преди да станат миротворци и демократи , империите им унищожиха и ограбиха няколко континента , то *** ще попне да боксува.
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че нормално, още пращайте на ОркКрайна. След всеки транш помощ за ОркКрайна - следва инфлационен удар. То не може да подаряваш разни неща ей така от нищото, дето струват пари и да не вземаш пари, без да предизвикаш инфлация. Ние пращаме танкове, орккраинците ни пращат благодарности и бежанци да им ги хрантутим безплатно. Че как няма да има инфлация? Даже е малка.

Спонсорирани публикации